weiss77  Dołączył: 18 Paź 2008
[obiektyw] Sonnar 180/2.8 przeostrza
Witam wszystkich. Do tej pory się nie przywitałem i bardzo mi wstyd za to. Mam nadzieję, ze wybaczycie świerzakowi:).
Mam pytanie do posiadaczy sonnara 180/2.8. Zauważyłem, że w trakcie ustawiania ostrości na nieskończoność, kiedy dojadę pierścieniem odległości do końca obraz jest nieostry, a wystarczy cofnąć ten pierścień tak, żeby kreseczka była dokładnie w środku symbolu oo, wtedy wszystko jest ok. Czy da się to jakoś poprawić? Pierścien chodzi dość luźno i zdarzyło mi się parę razy przy szybkiej akcji że nieopatrznie go obróciłem. Nie stanowi to problemu przy f16, ale przy pełnej dziurze tak. Może przejściówka z kołnierzem coś da? Albo regulacja obiektywu? Czy występuje to we wszystkich sonnarach, czy tylko mój tak ma? Poza tym starałem się robić portrety przy f4 z odległości 7-10 m i na 20 tylko 2 były ostre. Czas ustawiałem od 1/500 do 1/750, więc raczej nie było to wywołane ruchem ręki. W instrukcji aparatu wyczytałem, że antyszejker może źle działać przy mniejszych odległościach. Czy w zwiazku z tym jego działanie ma jakiś wpływ na ostrość fotki? Może po prostu źle ustawiam ostrość? Mam podobny problem z ostrością w obiektywie Orestegor 4/200, ale Helios 44-m4 działa już ok. Moje body to k200d, mam przejściówkę z blaszką.

mkdexter  Dołączył: 19 Lis 2006
Witaj weiss77.
1. Czy masz potwierdzenie w wizjerze ostrości (tzn. czy aparat Cię informuje, że ostrość jest właściwie ustawiona - w K100D to taki czerwony kwadracik się wyświetla.
2. Jak masz ustawioną soczewkę w wizjerze? Bo jeśli masz lekką wadę wzroku i ostrzysz manualnie, to jest ważne, aby dobrze zgrać to ze sobą.
3. Hmm.. co do tej nieskończoności, to ja w wielu obiektywach tak mam, że jest ten "zapas" i aby była ostrość na tą "nieskończoność" to nie ustawiam pierścienia ostrości do oporu.
4. SR jest tym mniej skuteczne im dłuższa ogniskowa, ale przy tych czasach o jakich wspominasz, to nie ma znaczenia czy masz SR czy nie, chyba, że siedziałeś na włączonej starej pralce i Tobą trzęsło mocno ;)

Rzaba  Dołączył: 05 Gru 2007
Daj jakies sample to ocenimy. Czy informujesz puszkę jaka jest ogniskowa obiektywu?

http://www.fotosik.pl/pok...ea904f68f5.html
Ustawiam w korpusie ogniskową. Faktycznie, może to być problem z ustawieniem dioptri w okularze. Przesunąłem o jedną działkę w prawo, ale jeszcze nie sprawdzałem efektów. Jestem w trakcie dopasowywania matówki z Zenita z mikrorastrem, może ona coś pomoże. Z tego co pamiętam, potwierdzenie ostrości było, ale nie jestem pewien, czy przy każdej focie. Czy ten mechanizm jest w 100% pewny, czy mogą zdarzyć się pomyłki? I jeszcze jedno. Czy wyjęcie matówki z k200d celem jej wyczyszczenia mogło jakoś wpłynąć na ustawianie ostrości? Włożyłem wszystko, tak jak było, tzn matówkę i podkładkę.

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Mam ten obiektyw i też zastanowił mnie zapas powyżej nieskończoności . Należy ostrzyć i nie przejmować się . Ten obiektyw na 2,8 jest plastyczny ostrość uzyskuje przy przysłonie 5,6 . W słońcu mój K10 świetnie ostrzy na takiej przysłonie . Polecam Biometara 2,8 / 80 to niezłe uzupełnienie i ostry obiektyw . Sonnary są piękne....

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
matowke z Zenita chcesz zalozyc do k200d ? lol

jesli chcesz matowke z klinem i mikrorastrem, kup taka do *istDL/*istDL2/k100d/k200d - chodza po ebayu za ~60 zl

pasuje oczywiscie do k200d bez zadnego pilowania etc ;-)

Wiem, że matówka jest ciemniejsza, ale tak się składa, że mam szrota Zenka, więc nic nie szkodzi spróbować. Może faktycznie zainwestuję w tą z ebay, ale wydaje mi się, ze są droższe.

Skocz do: