ThomFoto  Dołączył: 07 Lis 2006
Wypożyczalnia szkieł Pentaxa? co o tym myślicie?
Tak sobie myśłe czy byłyby zainteresowane osoby wypozyczaniem szkieł. wiem że są w kilku miastach centra sigmy ale ja miałbym na myśli raczej zorganizowanie wypozyczalni opartej na pentaxowych szkiełkach. czasem potrzeba jakiegoś konkretnego szkła a kupowac nie chcemy lub poprostu nie potrzebujemy go miec na stałe.

Warunkiem wypozyczenia byłaby oczywiście koniecznośc wpłacenia kaucji oraz przynależnośc do Pentax forum co gwarantowałoby że szkło trafia w dobre ręce. ;-)
Pytania są dwa.
1. czy byłbyś/byłabyś zainteresowany/a wypozyczeniem szkła ?
2. jaki poziom cenowy wydaje sie Wam akceptowalny dla wypozyczenia szkła na 3 dni

Co myślicie o tym pomyśle? chętnie poznam Wasze zdanie. oczywiście można ofertę rozszerzyc o inne akcesoria ale na razie skupmy sie na obiektywach.

mazi  Dołączył: 12 Lut 2008
Re: Wypożyczalnia szkieł? czy jesteście zainteresowani?
oferta bedzie na tyle ciekawa, na ile ciekawe beda warunki wypozyczenia :)
wiele zainteresowań... wiecznie zbyt mało czasu...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

agresywnej moderacji mówię stanowcze NIE !

no dlatego założyłem ten wątek. abyśmy wiedzieli na czym stoimy. bardzo proszę o ile to możliwie oprócz komentarzy odpowiadac na zadane pytania. dziękuję

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
I o tyle ciekawa, o ile ciekawe obiektywy będą dostępne...

zakładam ze byłby dostępny full zestaw optyki Pentaxa. oczywiście wpisujecie jakie szkła inetersowałby Was najbardziej bo tych wypadałoby aby było kilka szt na magazynie.

wiem. wiem. limitedy oczywiście będą. także duecik 31 i 77

Był bym zainteresowany szczególnie przed zakupem (żeby się pobawić i podjąć ostateczną decyzję). Cena wiadomo, jak najniższa. Wymyśliłem taki system: pierwszy dzień - 1% ceny obiektywu, 2 dzień - 0,9% i tak do 0,5% ;-) .

[ Dodano: 2008-05-30, 14:58 ]
ThomFoto, full zestaw produkowanych, czy wszystkie, jakie istnieją ;-) .

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
pomysl dosc ciekawy - zwlaszcza jesli w ofercie znajda sie dlugie gwiazdki. Mysle ze moglbym byc klientem takiej wypozyczalni - raz czy dwa razy w roku moglbym wypozyczyc wlasnie cos dlugiego na jakies zawody czy chocby do Goraszki. Co do ceny to zupelnie nie mam pojecia - pamietam tylko ze w Sigmie nie wychodzilo to jakos tragicznie. No, tanio tez nie bylo.

w pierwszym rzędzie to co jest obecnie w sklepach. reszta oferty w tym kultowe manuale byłyby uzupełniane w miarę możliwości ich kupienia. ale tak. przewiduje ze stare dobre manuale też byłyby dostępne. oczywiście cała operacja wypożyczenia przebiegałaby poprzez zaprojektowaną do tego strone www żeby wszystko było jasno i przejrzyście i żeby mozna było rezerwowac sobie interesujące nas szkłą na konkretne terminy.

Oczywiście jak zwykle pomysł może sie rozbic o koszt dostawy bo jednak kureir musi je dwukrotnie przewozic, ale jeśli bedziecie zainteresowani taką wypozyczalnią to kto wie. może udałoby sie to zorganizowac.

No w każdym razie jest taki pomysł i czekam na Wasze opinie

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Imho nie opłaci się ten biznes.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
ThomFoto napisał/a:
pomysł może sie rozbic o koszt dostawy bo jednak kureir musi je dwukrotnie przewozic
Plus pewnie jakieś koszty ubezpieczenia, na wypadek, jakby komuś się wyślizgnęło z rączki

Cobretti  Dołączył: 06 Lut 2007
+ koszty prowadzenia firmy:-)

bix  Dołączył: 22 Sty 2008
Myślę że to może się udać pod warunkiem że szkła pentaxa nie będą jedynym źródłem utrzymania tej wypożyczalni. Musisz sobie to przekalkulować czy jesteś w stanie utrzymać firmę z tych pieniędzy. Żeby potem wypożyczenie nie kosztowało połowę obiektywu, bo wtedy nikt się raczej nie skusi.

pytanie brzmi czy konkretnie każdy z Was od czasu do czasu z takiej wypozyczalni chciałby skorzystac. aha , firma działa i na siebie zarabia. wypozyczalnia byłaby dodatkiem. ja nie myłśe w kategoriach że to ma by jakiś suber biznes. poprostu jestem ciekawy czy takie cos wogóle byłoby potrzebne bo od tego należy zacząc wszelkie kalkulacje.

koszt wypozyczenia przyjmujemy jak ktoś już zaproponował
1 dzień 1 % wartości szkła
2. drugi 0,9
3. trzeci i kolejne 0,8

zakładam że wypożyczenie głownie na 3 dni bo czas dostawy także musiałby by liczony. czyli 3 dni to 2,7 %

Jeśli cennik by wyglądał mniej więcej tak, jak podałem, to myślę, że parę razy bym wypożyczył (mówię o wydarzeniach z przeszłości, bo nie wiem, co mnie jeszcze czeka :-P ).

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
ThomFoto napisał/a:
bo czas dostawy także musiałby by liczony

Dostawa wlicza się do tych trzech dni? Jeśli tak, to zostanie 1 dzień na robienie zdjęć...

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
dsk, pierwszego dnia rano dostajesz szklo. Odsylasz trzeciego dnia po poludniu - no jak dla mnie to wystarczajaco prawdziwe "3 dni".

Po przemyśleniu doszedłem do wniosku, że jak jeszcze doliczyć przesyłkę, to nie
Cytat
parę razy bym wypożyczył

ale może z raz... :roll:

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Weźmy takiego FA 77mm/1.8. Niech będzie, że jest warty 2000 zł. Koszt 3 dni wypożyczenia wyniósłby 54zł + 40 zł kurier. Czyli 94 zł. Sigma obiektywy o takiej wartości wypożycza za 69 zł, wysyłka chyba 34 zł (no, ale centra Sigmy są w wielu miastach i więcej osób nie musi wysyłać, np. ja :-P ). Jak widać, koszt byłby podobny, a możliwość używania szkieł Pentaksa (zamiast Sigmy :-D ) to też argument. Niestety, przy dłuższym używaniu niż te 3 dni może się okazać, że bardziej opłaca się kupić (np. od ThomFoto) ten obiektyw, a po miesiącu sprzedać go z jakąś stratą... Trzeba mieć na to pieniądze, ale przy wypożyczeniu też byłaby na pewno kaucja. Także na jedno wychodzi. :roll:

TTomek  Dołączył: 02 Mar 2008
Tylko w Sigmie o ile dobrze pamiętam im droższe szkło tym więcej się płaci, ale ogółem pomysł na plus :-)

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
a z tą Sigmą to czasem nie jest tak że sie jeszcze płaci ileśtam procent "kaucji" (czy czegoś takiego) z wartości obiektywu?

80 % ... ? (strzelam)

Skocz do: