opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
ta?
http://allegro.pl/item368..._fgz_z_usa.html

999 + 45zł wysyłka + ryzyko że się zatrzyma na cle, bo wysyłka z terenu USA

co kto lubi :)

[ Dodano: 2008-05-28, 13:22 ]
do tego
Cytat
od 14/21 dni
od wpłaty pieniędzy na konto

coś okrutnie droga przesyłka - raz zamawiałem ze stanów lampkę błyskową, taką najtańszą - kosztowała 140zł z przesyłką, więc pewnie dlatego przeszła przez cło bez problemu - pieniądze wpłaciłem w czwartek, a we wtorek po południu przyszedł kurier z przesyłką (nadane zwykły USPSem)

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
shap, to juz lepiej brac bezposrednio, np stad http://www.bhphotovideo.c...P_TTL_Shoe.html

bbartlomiej  Dołączył: 10 Wrz 2007
opiszon napisał/a:
Kupowalem obiektyw od tej allegrowiczki i nic mi sie nigdzie nie zatrzymalo. Przed zakupem pytalem tych, co wczesniej wygrali aukcje i tez nie mieli takich problemow.

opiszon napisał/a:
shap, to juz lepiej brac bezposrednio, np stad http://www.bhphotovideo.c...P_TTL_Shoe.html

dokładnie - i pewnie szybciej będzie niż w przypadku tej aukcji z allegro

po co mi pośrednik, który bierze za to pieniądze a i tak wysyła paczkę ze stanów?

trzeba kombinować :)

taki przykład - narzeczonej spodobał się wzór sukni ślubnej - niestety kosztowała majątek, znaleźliśmy jednak w polsce na allegro ofertę uszycia wg tego właśnie wzoru sukni za 1000zł - jak się okazało suknia była szyta w chinach, a wysyłka miałaby iść bezpośrednio z chin do mnie (czyli kłopoty z cłem i nierzetelnością chińczyków spadałyby na nas, a nie na pośrednika, którego jedynym zadaniem byłoby przelanie kasy chińczykom i podanie rozmiarów)

skończyło się na tym, że zamówiliśmy suknię na ebay, bezpośrednio od jakiegoś chińczyka - koszt razem z przesyłką - 400zł - towar jest już w polsce od 2 tyg, podobno świetny jakościowo, ale nie miałem jeszcze okazji zobaczyć

także ja w takich wypadkach jestem za tym - albo pośrednik ponosi wszelką odpowiedzialność za sprowadzenie towaru, albo sprowadzam sobie taki towar na własną rękę i własne ryzyko, ale za niższą cene :)

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
bbartlomiej, a jaka byla deklarowana wartosc celna? Ta wartosc jest rowniez brana pod uwage przy ubezpieczeniu - krotko mowiac, jesli nie bylo ubezpieczenia i wartosc celna 0, no to ok, ale chyba nie kazdemu pasuje brak ubezpieczenia i ewentualne problemy z odzyskaniem pieniedzy.

bbartlomiej napisał/a:
opiszon napisał/a:
Kupowalem obiektyw od tej allegrowiczki i nic mi sie nigdzie nie zatrzymalo. Przed zakupem pytalem tych, co wczesniej wygrali aukcje i tez nie mieli takich problemow.

no ale to przecież nie od tej allegrowiczki zależy czy na cle ci zatrzymają, czy nie, tylko od dobrej woli celników raczej

jak ci odpowiada ryzyko, to warto brać, a jak nie, to płacisz parę złotych więcej, ale jest to kwota ostateczna - proste

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
l_uka, ale ze sklepu w 99.9% bedzie clo.

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
opiszon napisał/a:
pośrednik ponosi wszelką odpowiedzialność za sprowadzenie towaru

Jesteś pewien?
http://gospodarka.gazeta....81,5251503.html

Cytat
Oczywiście oszukany klient może potem zażądać odszkodowania od sprzedawcy - kupił rzecz obciążoną wadą prawną.

czyli pośrednio tak - sprzedawca i tak ponosi ryzyko

Ale wcześniej
Cytat
Zgodnie ze wspólnotowym kodeksem celnym urząd celny może zażądać zapłaty cła i podatku VAT od każdego, kto kupił towar z przemytu. Jest to zasada obowiązująca w całej Unii Europejskiej. Nie jest ważne, czy klient kupił ten towar w dobrej wierze, czy nie, oraz od kogo to kupił

ok, a taka zagadka

kupiłem z przemytu (ale o tym nie wiedziałem), sprzedałem go dalej

kto teraz płaci cło i podatek? ;)

[ Dodano: 2008-05-28, 14:53 ]
może przy okazji ponowić prośbę założyciela wątku

ThomFoto napisał/a:
czy można prosić o przeniesienie dyskuscji na temat importu do stosownego wątku?

bo rzeczywiście sie niezły OT zrobił w wątku giełdowym ;)

opiszon napisał/a:
kto teraz płaci cło i podatek? ;)

Urząd Celny odpowie (i udowodni ;-) ) napewno.

dickkett napisał/a:
Urząd Celny odpowie (i udowodni ;-) ) napewno.

nie wątpię :D

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Można jeszcze zapytać sprzedawcy z allegro czy zostały zapłacone cło i podatek i dalej postępować w zależności od reakcji.

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
plwk: zaloze sie o duze piwo, ze nie - skoro paczka idzie z USA to nie ma technicznych mozliwosci... bardziej martwilbym sie tym, czy jest dowod zakupu w paczce - skoro jest opisana jako used item & gift...

mam za to inne pytanie: jak serwis pentaxa i serwis sigmy w polsce odnosi sie do naprawy sprowadzanych szkiel i akcesoriow? potrzebny jest wylacznie dowod zakupu i karta gwarancyjna, czy zadaja takze papierow o zalegalizowaniu w polsce (czyt. oplacenia vatu i cla)?

NaCoMiTo  Dołączył: 01 Gru 2007
Cena za ta lampe na allegro wcale sie nie wydaje wygorowana. Rozmawialem z wlascicielem aukcji i twierdzi ze oplata z aukcji jest cena ostateczna. Zakup w sklepie z kolei daje gwarancie ze clo bedzie na 100%. Warto rowniez zauwazyc ze obecnie jej chyba nie ma na skladzie :0 .
Jak dla mnie zakup i sciagniecie tej lampy ze stanow bedzie kosztowalo troche drozej niz 1100 zl

(320$ + 7,8%$ podatku + 82$ wysylka) x 2,2 kurs $ + 4,2% cla + 22% VAT = cos ok 1100 ?

co zyskujemy? chyba nic

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
NaCoMiTo, a ten podatek stanowy (7.8%) to po co?
Co zyskujemy? To że wszystko jest w pełni legalne.

No... bez tego podatku nie kupisz w tym sklepie

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
NaCoMiTo napisał/a:
No... bez tego podatku nie kupisz w tym sklepie

a co Ty, rezydent w USA jestes, zeby placic lokalne podatki? :)

placisz tylko clo i vat.

No faktycznie, troche sie rozpedzilem bo jakos zasugerowalem sie ze pojde sobie osobiscie do BH na 9-tą aweniu gdzie w sklepie uslysze: "Pan siądzie, się zalatwi, się zrobi ,my wszystko fersztejen".
Rzeczywiscie, tax bedzie do uiszczenia jak kupuje bezposednio w sklepie, jak robie wysylke do Polski wtedy tax powinien byc 0% zatem odpadnie jakies 65 zl.
zatem policzmy...

(320$ +82$UPS) x 2,2zl (kurs$) + 4,2% clo + 22% VAT = 1124 zl

tak czy siak ponad 1100 zl bo poprzednim razem liczylem zbyt optymistycznie ;)
przepraszam

Skocz do: