DJ_Direct  Dołączył: 03 Cze 2008
[DUBEL] K100D + szkla manualne - deklarowanie ogniskowej
Witajcie. Od jakiegos czasu czytam i poruszane tematy wystarczaly jako odpowiedz, wiec pisac nie bylo potrzeby, ale w koncu napotkalem na "problem" do ktorego odp. nie znalazlem.
instalujac w aparacie K100D Super obiektyw manualny - czy to z mocowaniem K/KA czy na M42 przez przejscie - body pyta o ogniskowa. Czy nalezy podac ogniskowa jaka szklo posiada dla formatu 35mm czy przeliczyc x1.5 ?? Pytam bo wnioskuje ze na tej podstawie zadeklarowanej ogniskowej aparat wykonuje odpowiednie obliczenia np. ostrosci i potwierdzenia itp. W przypadku obiektywu o stalej ogniskowej, to jeszcze mniejszy problem, ale co z manualnym zoomem ktory ma zakres np 70-210mm?? Problem w tym ze mam np. pentacona 135/f2.8 ktory potrafi na zadeklarowanych 135 mm z bliska potwierdzic ostrosc a zdjecie pomimo ostrzenia wychodzi nieostre, a np. deklarujac dla tego obiektywu 200 mm (niestety interwaly sa co 5mm) wychodza ostre, a innym razem odwrotnie. To samo mam z Takumarem 55/f1.8 ktory tez jakos w polaczeniu z body glupieje i raz tak raz siak. To przynajmniej stalki sa, natomiast z zoomem manualnym jeszcze nie rozgryzlem. Pomimo ze zdjecia na oko zupelnie wychodza ladne, to w exifie jakies p*****...
Czy ktos moze mi cos podpowiedziec ??

dzieki

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
DJ_Direct napisał/a:
Czy nalezy podac ogniskowa jaka szklo posiada dla formatu 35mm czy przeliczyc x1.5 ??

ogniskowa to ogniskowa - jest to cecha fizyczna obiektywu, i ona się nie zmienia przy cropie - zmienia się tylko pole widzenia

więc podajesz normalnie ogniskową taką jak ma aparat

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Trzeba troszkę poszukać i poczytać przed zadaniem pytania
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=5080
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=1299
Zamykam wątek, gdybyś miał jeszcze jakieś wątpliwości pytaj w istniejących wątkach.

Skocz do: