Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
Brak kolejnych Firmware dla k10D... co sądzicie
Czytaliście zapewnie o tym że raczej trudno sie spodziewać kolejnych wersji firmware dla k10D, choćby na PentaxLife.

Polityka - ‘no more firmware updates for K10D’ wygląda na potwierdzoną z kilku źródeł i to troszkę martwi. A na pewno tych którzy liczyli ze może pentax wraz z kolejnym firmware aparatu wprowadzi dostępne dla każdego menu regulacji obiektywów jak w k20D. Moim zdaniem trochę szkoda bo liczyłem na kolejne nowsze wersje oprogramowania.

Pewna pociechą może być to ze w ramach wolnych sił przerobowych mogą taki firmware opracować z czasem kiedyś.

Co myślicie?

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Thadeus, myślimy, że dyskusja na ten temat już była i że gdyby w K10d wprowadzono menu regulacji obiektywów byłby to samobój w związku z tym, że ta własnie możliwość jest jedną z ważniejszych przemiawiających za tym, aby przesiąść się czy kupić k20d a nie k10d

Kurka przeoczyłem ją . poszukam by poczytac

Thadeus, wydaje mysie, że gdzieś w wątku o K20d .. ale mogę się mylić :roll:

Czasem nie nadarzam z watkami na forum . :D a raczej z czytaniem ich i braniem udziału w dyskusji tak się szybko rozwija :D

pancurski  Dołączył: 13 Mar 2008
Hmm, wydawało mi się, że K10 pozwala na regulacje obiektywu. Dokładnie przez menu serwisowe.
Czy coś pochrzaniłem, czy o czymś niewiem ?

pancurski, ale jak się zmieni firmware na nowsze to menu serwisowe jest zablokowane - to po pierwsze. Po drugie w K20d można przeprowadzić kalibracje dla kilku (nie pamiętam ilu) szkieł z pozycji normalnego menu - to dla kilku użytkowników (nie będę wymieniał z nicka, że np. dla Fafniaka, bo to nie ładnie tak po nicku 8-) ) jest jednym z głównych powodów zakupu K20d

pancurski  Dołączył: 13 Mar 2008
sołtys o nowszym firmware do K10 i jego konsekwencjach czytałem wcześniej.
Ale mam pytanko, czy taką kalibracje w menu serwisowym można zrobić tylko dla jednego obiektywu aktualnie będącego w body czy innymi słowy, to menu pamięta ustawienia dla paru/kilku obiektywów ?

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
pancurski, w K10 do jednego, akurat podpiętego

pancurski, yyy...z tego co się orientuję to chyba jest to podobnie jak w DLu czyli wprowadza się globalną koretkę ... ale mogę się mylić :roll:

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Thadeus napisał/a:
nadarzam
Ja też nie nadążam.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
witusch a może po prostu ta korekta była na tyle mała że jednemu szkiełku pomogła , nie szkodząc innym ?

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
witusch napisał/a:
moim zdaniem moze to swiadczyc albo o roznicach pomiedzy kadyszkami (w co watpie), nieudolnosc wykonujacego te czynnosc, lub mial miejsce przypadek tego samego kodu.

To wygląda na kompletną bzdurę. :-P

Ja ustawiałem pod FA 50/1.4 i dla innych szkieł też wystąpiło przesunięcie. To jest, niestety, ustawianie aparatu pod wszystkie szkła naraz.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
witusch a które było tym z FF , 50-tka ?

witusch napisał/a:
Nie rozumiem dlaczego niektorzy na tym forum wypowiadaja sie tak azutorytatywnie, a spostrzezenia innych userow kwituja tekstem "kompletna bzdura".

witusch napisał/a:
I dsk moze sobie pisac co chce a ja wiem swoje.

Pozwoliłem sobie na tak autorytatywną wypowiedź tylko dlatego, że zdążyłem już zauważyć Twoje zapędy, witusch, do pisania rzeczy typu "ja i tak wiem wszystko najlepiej". Dlatego sądziłem, że kto jak kto, ale Ty taki ton wypowiedzi zrozumiesz... 8-) (bo sam tak ciągle piszesz)

witusch napisał/a:
sa to cytaty z mojej wypowiedzi, pokaz mi chociaz jedno slowo ktore moze swiadczyc o autorytatywnosci.

Hmm, wystarczy przeczytać wątek Bumerang - obiektyw do portretu, w którym z poświęceniem godnym lepszej sprawy pouczasz wszystkich, że FA 50mm jest portretówką, a Tamron 90mm absolutnie nie, ponieważ służy do macro... Nie mówiąc już o temacie z wymianą gripa, w którym wszyscy są (według Ciebie) głupi i nie umieją przeczytać tego, co Ty tak logicznie i mądrze napisałeś.

Ale nie zamierzam ciągnąć tego tematu, bo zaczną się jakieś osobiste wycieczki, a niepotrzebnie. Gdybym miał czas, zrobiłbym test z tym ustawianiem AF w menu serwisowym, żeby się stuprocentowo przekonać, jak to z tym jest. Obawiam się, że możesz kogoś, witusch, wprowadzić w błąd pisząc o ustawianiu tego pod różne obiektywy w kadyszce. Ale trudno, ja nie kontynuuję tego tematu. :-B dla Ciebie na zgodę.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
dsk napisał/a:
To jest, niestety, ustawianie aparatu pod wszystkie szkła naraz

W K20 można wybrać albo dla konkretnych obiektywów w liczbie 20 szt, albo skorygować dla wszystkich obiektywów.
W K10 regulacja działa dla wszystkich szkieł.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
dsk napisał/a:
Gdybym miał czas, zrobiłbym test z tym ustawianiem AF w menu serwisowym, żeby się stuprocentowo przekonać, jak to z tym jest
Jak napisał Zdano, korekcja jest globalna, dla wszystkich szkieł. Sprawdzone bardzo dokładnie. Zdarza się, ze przy korekcji jednego szkła, inne ostrza w miare OK.

[ Dodano: 2008-06-06, 21:41 ]
witusch napisał/a:
ale wytlumacz mi, dlaczego po regulacji na Sigmie 24-60 reszta moich szkiel, no i oczywiscie regulowana Sigma dziala poprawnie (przed regulacja jedynie sigma miala FF)
Bywa. Muszę wprowadzać korekcje dla Sigmy 100-300/4. Dwa inne szkła( które nie potrzebowały korekcji) ostrzą także dobrze.

Zdano, rozmowa była cały czas o korekcji w K10D. :-)

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
witusch napisał/a:
wytlumacz mi

Według mnie wytłumaczenie jest bardzo proste. Czasem odchyłki AF są bardzo małe i żyjemy w świadomości, że wszystko jest oki ale tak na prawdę nie do końca jest dobrze tylko nie widać tego na zdjęciu. Testy przeprowadzamy najczęściej z odległości ok. 1m na podstawie zadrukowanej kartki lub bateryjek, trudno tam wypatrzeć czy ostrość trafiła w punkt czy 2 mm dalej lub bliżej. Natomiast jeżeli taki test zrobimy z większej odległości to z 1 mm robi się 1m ale nie zawsze i nie na każdym zdjęciu to widać, przekonałem się o tym na własnej skórze. Byłem przekonany, że mój K10 ostrzy dobrze, dopiero jak kupiłem Sigmę na niektórych zdjęciach ostrość była nie tam gdzie trzeba (za plecami osoby fotografowanej). Sprawdziłem resztę obiektywów i faktycznie ostrość uciekała trochę.
Mam wrażenie, że u Ciebie było podobnie.
Ja w każdym razie w cuda nie wierzę, jak również nie wierzę, że Pentax włożył do K10 soft od K20. Gdyby tak było dawno o tym byśmy wszyscy wiedzieli.

[ Dodano: 2008-06-06, 22:15 ]
dsk napisał/a:
rozmowa była cały czas o korekcji w K10D

Wiem, dlatego napisałem, że korekcja dla poszczególnych szkieł jest w K20, a w K10 nie.

Skocz do: