dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
3 matryce w jednym body
W kamerach juz dawno sa 3 przetworniki CCD rejestrujace obraz.
Pojawiaja sie kamery Full HD, ktore maja około 2Mpix na kazdym
z nich i sa piekielnie drogie.

Dlaczego by nie wykorzystac znanego wlasnie schematu takiej kamery,
do zrobienia czegos znacznie prostrzego, wykorzystujac chocby male
matryce z kompaktow. Rozwiazanie ponizej:

Przeciez puszka nie musialaby byc niewiadomo jak wielka.
Az sie prosi zrobic taki prototyp.
Moznaby chyba z wiekszym powodzeniem stosowac tryb b&w
i bylby on podatny na dzialanie filtrow? (chyba ze czegos nie kumam)

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
dagio napisał/a:
wykorzystujac chocby male
matryce z kompaktow

Czemu uwazasz. ze male matryce z kompaktow bylyby ok do lustrzanki ??? A tak wogole, to chyba juz byly takie kompakty, ale nie jestem pewien. Poza tym lustrzanka formatu 135 miala by pewnie wielkosc srednioformatowej, poza tym musialbys zaplacic za 3 matryce i mocniejszy procesor, albo pompowac rozdzielczosc z 3-4 mpx do 14, jak robila i robi to Sigma, ktora ma 3 matryce 4,5 mpx nad soba i rzeczywista rozdzielczosc obrazu to wlasnie te4,5 mpx, bo kolejne nizsze matryce nie rejestruja innych szczegolow, a jedynie barwy skladowe jednego punktu. Rozdzielczosc tych matryc jest faktycznie wyraznie wieksza niz matryc Bayera o rozdzielczosci 4-5 mpx, natomiast na pewno nie moga sie rownac matrycom 14mpx bayera.

Co do fotografii B&W, to i przy filtrze Bayera mozesz ja skutecznie uprawiac, tylko uzyskasz w przypadku filtra niebieskiego i czerwonego 25% rozdzielczosci, a w przypadku zielonego - 50%. Natomiast z duzo lepszym skutkiem mozesz uprawiac fotografie B&W na komputerze obrabiajac kolorowe obrazki.

pawelek-79, wspaniale! dziekuje! :-B

cala wypowiedz jest tak spojna i odpowiada na tak wiele moich pytan, ze inaczej nie moglem odpisac :-)

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
I jeszcze przyklady. Moze nie najlepsze do tego zdjecie, ale troche widac.

Filtr czerwony:

Filtr zielony:

I filtr niebieski:

pawelek-79, oczywiscie to sa filtry faktycznie nakrecone.
Dzieki, bo i tak troche z tego widac

NSzym  Dołączył: 03 Cze 2008
przecież sigma SD9/10/14 działa na tej zasadzie

DDspeed  Dołączył: 03 Wrz 2007
I jeszcze Sigma DP-1.

Tylko tam poszczególne matryce są umieszczone jedna nad drugą. Jeśli wierzyć prasie daje to naprawdę świetne efekty jeśli chodzi o jakość obrazu, ale technologia ma jeszcze sporo wad... Problemy z długimi ekspozycjami, stosunkowo niska rozdzielczość, słabe maksymalne ISO, a to wszystko dlatego, że trzy matryce jedna obok drugiej straszliwie się grzeją. Grzeją się zarówno same z siebie, jak i jedna od drugiej, co powoduje szereg problemów technologicznych.

Nie ma lekko...

TTomek  Dołączył: 02 Mar 2008
No właśnie grzeją sie, a rozwiązanie które zaproponował dagio jest pod tym względem lepsze :-)

TTomek, fakt, ale niestety zwiększa drastycznie rozmiary urządzenia.

Podobno w niektórych kamerach stosuje się chłodzenie ciekłym azotem :).

DDspeed, no właśnie wiem że zwiększa rozmiar... Ale może jakby to sprytnie pokombinować to by nie było źle ;-)

Ja wolę patent z ciekłym azotem :evilsmile: . Gdyby tak chłodzić Foveon X3 toby mogły być super efekty.

Tak ale patrząc na wielkości chłodzenia choćby procesorów ciekłym azotem to nie było by to zbyt małe rozwiązanie :-P

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
No to trzeba heatpipe'y zastosowac i w pelni metalowa obudowe do rozpraszania ciepla (niech dziala jako radiator).

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Podobne rozwiązanie miała w latach 90-tych Minolta RD-175 - nie bardzo się sprawdzało...

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
ggdh napisał/a:
pelni metalowa obudowe do rozpraszania ciepla (niech dziala jako radiator).

Na dokładkę jako radiator działał by wtedy fotograf. To ja chyba podziękuję ;-)

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007

Gwiazdor, i to 12 lat temu :shock:

callistratis  Dołączył: 31 Sie 2007
dagio ja rozumiem ze chodzi ci o to zeby b&w c cygfry lepiej wygladalo?

poczytaj tekst o IR. zdaje sie ze to ma duzy wplyw na to jak zdjecie po zdjeciu kolorow bedzie wygladalo. chyba dlatego filtr w m8 jest slabszy.

juz mi nawet przyszlo do tej mojej pustej glowy zeby kupic jakies 350d, wyjac filtr IR i pobawic sie... no ale na razie jeszcze poczekam.

Skocz do: