JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Ranking na OptycznePL
Sie normalnie podbudowałem.
http://www.optyczne.pl/ra...lustrzanek.html

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Przedostatnim miejscem K20D? :)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
chyba raczej pozycją pozostałych Pentaxów, bo wiadomo że test k20d był "brokatowy" ;-)

forestowy
[Usunięty]
LDevil napisał/a:
Przedostatnim miejscem K20D? :)

Nie zauważyłeś chyba że to lud wystawia oceny a nie brokatowi. K20 jest stosunkowo najmniej z pentaków na rynku więc i ocen odpowiednio mniej (zaledwie 5). Upłynie trochę czasu i sie podniesie

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
Chodźcie zrobimy akcje zeby pentaxy byly na pierwszym miejscu :)

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
I wywalić te badziewne D300 z pierwszej trójki ;-)

forestowy
[Usunięty]
K20 już na 30 miejscu :mrgreen:

Cytat
Nie zauważyłeś chyba że to lud wystawia oceny a nie brokatowi. K20 jest stosunkowo najmniej z pentaków na rynku więc i ocen odpowiednio mniej (zaledwie 5). Upłynie trochę czasu i sie podniesie
Zauważyłem, i dlatego się nie przejmuję takimi rankingami.

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
milo napisał/a:
Chodźcie zrobimy akcje zeby pentaxy byly na pierwszym miejscu :)

Tylko nie takimi komentarzami:
Cytat
Wady BRAK
Zalety SAME
Podsumowanie SUPER

Bo jak ktoś będzie szukał jednak informacji o produkcie to mu nic nie da, przynajmniej mnie odrzucają takie lekceważące komentarze. Jeśli coś pisać, to rzetelnie, aby była z tego jakaś korzyść, poza pierwszym miejscem w rankingu :-o

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
Ok. 1000 badanych i 40 ugrupowań, to prawie jak badania OBOP przed wyborami do parlamentu. Tylko tutaj ani jedna partia nie przekroczyła progu wyborczego ;-)

PUZO  Dołączył: 03 Cze 2007
k20 jest chyba tak nisko bo "sam" się walną w wystawianiu ocen , pisze ze nie ma wad a oceny wszystkie dał 1/5.

PUZO napisał/a:
pisze ze nie ma wad a oceny wszystkie dał 1/5.

Bo może "samowi" podoba się pentax, ale się walnął i kupił sobie nikona ;-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
albo samsunga gx-20, więc nie będzie głosował na pentaxa, ale skoro to ten sam aparat, to nie mógł napisać że ma wady ;-)

Brzmi logicznie ;-)

Widzę, że K20D pnie się w górę, ale generalnie nie podoba mi się ta "akcja".
A tak w ogóle to fajnych rzeczy można się dowiedzieć z tego rankingu (między innymi o stabilizacji w kicie do K200D, oraz o padaniu matryc przez LV).

repeater  Dołączył: 20 Lut 2008
To ranking bardzo nieodpowiedzialny, a przez to szkodliwy, bo udaje narzędzie naukowe (np. przez posługiwanie się estymatorem), a nim nie jest. Fakt, że jest on cały czas otwarty, a więc może przybierać różne konfiguracje w zależności od mobilizacji społeczności użytkowników danej marki, dyskwalifikuje go jako wskaźnik oceny aparatów. Tym samym odsuwa potencjalnych nabywców od dokonania racjonalnego wyboru na jego podstawie.
Redakcja powinna raczej zamykać rankingi, np. miesięcznie albo kwartalnie. Wtedy można by oszacować wpływ akcji typu "biją naszych! głosujmy!" na ostateczną ocenę, po prostu eliminując dany miesiąc/kwartał.

repeater napisał/a:
To ranking bardzo nieodpowiedzialny, a przez to szkodliwy, bo udaje narzędzie naukowe

Tak samo jak testy ;-)

Ale przecież każdy ma prawo założyć sobie bloga, coś w nim pisać i próbować dorobić do pensji ;-)

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Redakcja tego portalu popełniła już tyle gaf, że ja bym ten ich "ranking" w ogóle olał...
Naprawdę, przykro mi to pisać, ale parę faktów wskazuje na to, że nie redagują tam zbyt mądrzy ludzie.

1. W podsumowaniu lustrzanek dają oceny punktowe. Zawsze powodują one emocje - bo te oceny są niezeskalowane. Nie mają żadnego wspólnego punktu odniesienia, a sama redakcja zaznacza potem w komentarzach, żeby przymknąć na nie oko, bo to tylko takie punkty orientacyjnie. To po co silą się na jakąś punktację, a potem sami ją deprecjonują?!

2. Notorycznie mylą "użytkowanie" z "ergonomią". Zwracałem im kilkakrotnie na to uwagę - bo naprawdę (m.in. z racji ukończonych studiów) doskonale wiem, co znaczą te dwa pojęcia. Zawsze w testach jest to pomieszane, a redakcja jest zupełnie głucha na wszelkie zastrzeżenia.

3. Cały czas trzymają na portalu słynny test Sigmy 30/1.4. Wielokrotnie potem zaznaczając, że ten test im się nie udał i będzie powtórzony. To dla mnie totalna oznaka nieprofesjonalizmu - znowu sami podważają wiarygodność własnej pracy.

Optyczni to na pewno pasjonaci, fajnie i wnikliwie testujący sprzęt fotograficzny. To się przyjemnie czyta. Ale trzeba być przy tym uważnym, a zdanie o tych ich testach wyrobić sobie samemu. Zupełnie już nie zwracając uwagi na wszelkie rankingi, czy porównania sprzętu - bo tego redakcja tego portalu po prostu nie umie robić.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Samp w kwestii optycznych, podpisuję się pod tym co napisałeś.

Samp napisał/a:
3. Cały czas trzymają na portalu słynny test Sigmy 30/1.4. Wielokrotnie potem zaznaczając, że ten test im się nie udał i będzie powtórzony.

Test się udał, jego zadaniem było zmierzenie parametrów obiektywu który został do tego testu dostarczony. Trudno winić optycznych za słabą kontrolę jakości niektórych producentów.

Skocz do: