Sławek_S  Dołączył: 21 Mar 2007
TAKUMAR-A 28-80 1:3.5 - 4.5 - luzy
Mam obiektyw jak w temacie, z wyglądu identyczny jak ten z linku -> PENTAX 28-80
Różni się tylko napisem PENTAX - TAKUMAR :)
Chodzi mi o to, że ostatni pierścień (najdalszy od dupki :) ) ma wyczuwalny luz wzdłużny i na boki. Oprócz tego pierścienie bardzo lekko chodzą, skręca się pod własnym ciężarem. Co do jakości zdjęć nie mam zbytnio zastrzeżeń, robi jak na moje potrzeby zadowalające fotki. Czy jest sens rozbieranie tego, czy jest tam jakaś możliwośc skorygowania tych luzów? Czy to wykonalne w domu, czy jak już to jakiś serwis? Czy dać sobie spokój?

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Jeśli możliwa jest naprawa bez naruszania elementów optycznych - śmiało naprawiać.

Jeśli nie jest możliwa, to decyzja pozostaje już Twoja - jeśli nie przeszkadza Ci zbytnio, że obiektyw ma luzy, a jakosc zdjec jest zadowalajaca, to nie musisz naprawiac.

Pozdr.

Sławek_S  Dołączył: 21 Mar 2007
perl napisał/a:
Jeśli możliwa jest naprawa bez naruszania elementów optycznych - śmiało naprawiać.

No właśnie, tylko nie znam budowy tego szkła, i nie wiem czy rozebranie wiąże się z ingerencją w optykę.
A jakoś póki co nie mam zacięcia żeby to organoleptycznie sprawdzić :)
Może poczekam jeszcze z tym :)
Pozdrawiam :)

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Mam taki sam obiektyw i taż cholerne luzy na obu pierścieniach. Poprzedni właściciel go nie oszczędzał. Ale może ten model tak ma?

Skocz do: