qberts  Dołączył: 04 Lip 2008
M39 na M42, czy to ma sens?
Problem jak w temacie, czy sensowne jest wydanie 35zł na ową przejściówka by uzyskać możliwość zamontowania Jupitera 3 1,5/50? Czy poza świetnym światłem, ten obiektyw przedstawia jakąś wartość? ;-)

stfn  Dołączył: 15 Lip 2007
Każdy obiektyw ma jakąś wartość, ja bym się nie zastanawiał i biegł do sklepu :) Sądzę, że możesz być pozytywnie zaskoczony co mogą pokazać stare Jupitery ( o ile nie były składane w poniedziałek). 35zł nie majątek, zaryzykowac można.

Zastanawia mnie tylko jak takie połączenie m39/m42 plus m42/bagnet K by się sprawdzało, oczywiście mam świadomość braku możliwości ostrzenia na nieskończoność, ale przy portretach raczej mały to minus, nie pozostaje mi nic innego jak przejściówkę zakupić i sprawdzić. ;-) Cena na eBay zachęca do inwestycji 8-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Nie lepiej od razu M39/K

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
qberts napisał/a:
am świadomość braku możliwości ostrzenia na nieskończoność

A tak właściwie to dlaczego? Skoro przejściówka na m42 chowa się całkowicie w przejściówce na bagnet K, a ta z kolei chowa się całkowicie w korpusie aparatu (zakładając, że przejściówki są bez "kołnierzy") to chyba nie ma problemu ?

Plwk bardzo chętnie takową bym nabył, ale do tej pory po prostu nigdzie jej nie spotkałem.

Co do Twojej uwagi Kosior sam sprzedawca dodał w opisie uwagę o niemożliwości ostrzenia na nieskończoność wiec prawdopodobnie jednak całkowicie się nie chowa, a inne przejściówki z 39 na 42 nie są dostępne.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
qberts napisał/a:
Plwk bardzo chętnie takową bym nabył, ale do tej pory po prostu nigdzie jej nie spotkałem.

Zapytaj u nich http://www.foto-akcesoria.com.pl/

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Sprzedawca raczej miał rację. Chodzi o odległość obiektywy M39 do filmu w aparatach z wizjerem. Nie da się chyba wepchnąć tego głębiej, bo przeszkadza lustro, stąd niejako "genetycznie" mamy brak nieskończoności. Podobny problem jest z Nikonami i obiektywami M42, tylko tam zastosowano soczewkę.

Skocz do: