przecinekgt  Dołączył: 30 Cze 2008
pentax 16-50 ED AL[IF] - strata SDM
Witam!

Mam prośbę może ktoś pomoże od 3 miesięcy używam wyżej wymienionego obiektywu i nagle straciłem obsługę napędu SDM. Może komuś sie coś takiego przydarzyło???

pozdrawiam

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
przecinekgt, nadaj swojemu wątkowi konkretny temat (o stracie SDMa). Bo ogólnych wątków o tym szkle już kilka jest.

micitek  Dołączył: 10 Cze 2008
Podaj model swojego lustra.

Downgrade'owałeś może software (o zgrozo! - użyłem więcej angielskich niż polskich słów w ostatnim zdaniu :-P )

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
przecinekgt napisał/a:
i nagle straciłem obsługę napędu SDM
Przeczyść styki w korpusie i szkle. Jeżeli nie pomoże, to serwis.

używam K10D przed nabyciem obiektywu wgrałem firmware 1.30 i wszystko chodziło bez zarzutu do zeszłego tygodni kiedy nagle przestało i obiektyw działa juz na tradycyjnym napędzie AF :-(

[ Dodano: 2008-06-30, 22:37 ]
no nic idę poczyścić styki :-(

pozdrawiam

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Ktoś niedawno pisał, że podłączył do analoga na śrubokręt na chwilę i mu SDM wrócił. Ale nie pamiętam, w którym wątku. Możliwe też, że coś źle zapamiętałem. ;-)

valdis62  Dołączył: 12 Cze 2006
dsk napisał/a:
Ktoś niedawno pisał, że podłączył do analoga na śrubokręt na chwilę i mu SDM wrócił

No niezupełnie tak - dopiero po podłączeniu śrubokręta udało się uzyskać pełen zakres ostrzenia. Na samym SDM (nowy) obiektyw nie pracował poprawnie - zbyt szybko włączało się sprzęgło (pochodna implementacji QSF-a zapewne). Jak przejechał na śrubokręcie kilka razy w tę i spowrotem, sprzęgło QSF-a zaczęło pracować poprawnie i już SDM dawał radę "dojeżdżać" do końca zakresu. Ale to zupełnie inny przypadek niż ma przecinekgt, bo u niego SDM działał wcześniej bez zarzutu.

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Albo styki, albo serwis.

Czyli jednak coś mi się pochrzaniło. :-P

no niestety czyszczenie styków nie pomogło wiec pozostaje serwis :-( a tu za miesiąc wyjazd mam nadzieje ze coś się w tym czasie wyjaśni jak rozumie jedyny właściwy serwis dla pentaxa jest w warszawie? (apollo elektronics)

Niestety, może się zdarzyć, że będą musieli wysłać z jakiegoś powodu do Niemiec, przez co naprawa jeszcze bardziej się przedłuży...

zabieram go dziś jeszcze i podepną pod inne body żeby już do końca mieć pewność czy to obiektyw czy body.

[ Dodano: 2008-07-02, 10:51 ]
Już wiem że to body i tu pojawia się problem z cudownym serwisem :-(

Skocz do: