BobSz  Dołączył: 11 Lut 2007
[obiektyw] Problem z niedoświetlaniem zdjęć przy Tamronie 17
Witam wszystkich.
Mam dziwny problem z Tamronem 17-50 2.8. Otóż pod względem BF/FF spisuje się rewelacyjnie. Natomiast dziwne rzeczy dzieją się jeśli chodzi o ekspozycję przy fotografowaniu z tym obiektywem. Po pierwszej wycieczce z tym obiektywem zamocowanym do kasetki okazało sie że zdjęcia są zdecydowanie niedoświetlone. Zacząłem porównywać zdjęcia robione różnymi obiektywami (DA 50-200, SMC-A 50 2.0 oraz ww Tamronem) przy tych samych ustawieniach na priorytecie przysłony przy f=5.6. Aparat dobierał te same wartości czasów ale efekty były zdecydowanie różne :-( .

Z prób wyszło mi że aby uzyskać porównywalne zdjęcia to musiałbym przy Tamronie wprowadzić korektę ekspozycji ok. 1 EV.

Dwie próby można obejrzeć tutaj:

http://picasaweb.google.p...key=AdgRZhhJIbM

Czy ktoś z was ma podobne spostrzeżenia odnośnie tego Tamrona??
Może mógłby ktoś spróbować porównać przy podobnych parametrach zachowanie swojego Tamrona i innego obiektywu na tej samej ogniskowej i przy takiej samej ekspozycji (przynajmniej wg nastaw).

Pozdrawiam
Bogdan

forestowy
[Usunięty]
Cytat
Czy ktoś z was ma podobne spostrzeżenia odnośnie tego Tamrona??

Nie zauważyłem takich anomali. Mój "na oko" naświetla jak pozostałe moje obiektywy

folab  Dołączył: 31 Sty 2007
Mój równierz naświetla normalnie,za to ostrzy przed obiektem. :-(

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Wiem w czym rzecz. Na próbkach pomniejszonych tego nie widać.
Przy pierwszym egzemplarzu k10 miałem odwrotną sytuację. Zapiąłem Tamrona 28-75 i prześwietlone. Korekcja -1EV. Oczywiście byłem przekonany, że to wina Tamrona, a jednak pomiar światła w puszce był o kant roztłuc.
Jeśli tak jest tylko przy Tamronie, to mówiąc szczerze, coś jest z odczytem położenia przesłony w szkle.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Meggido, pomiar swiatla i wykonanie zdjecia to jednak wspolpraca aparatu i szkla
dodajmy do tego ew. lekkie zmiany w kadrowaniu i "problem" gotowy"
ale na podanych tu przykladach faktycznie cos jest nei tak..

pablo  Dołączył: 15 Cze 2007
BobSz, ja mam to samo z kasetką. Korekta +1EV pomaga.

Pozdrawiam!

forestowy
[Usunięty]
Ja bym reklamował słoik bo coś z nim nie tak jest. Wcześniej w k100 nie doświetlało mi o jakieś 0,7EV ale ze wszystkimi szkłami. Cóż taki urok puszki i bardzo się tym nie przejmowałem. Ale jeśli coś jest nie tak z jednym szkłem to już raczej nie wina puszki.

A czy ktoś się orientuje, czy da się jakoś sprawdzić co jest przekazywane do korpusu.
Jest to jakoś elektrycznie (przez styki) przekazywane czy mechanicznie?

Zauważyłem też że przy ustawionej przesłonie na 2,8 po włączeniu podglądu ostrości przysłona się nieznacznie domyka. Czy to może świadczyć o złej regulacji przysłony??

Pozdrowienia
Bogdan

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Dokładnie o to mi chodziło w poprzedniej mojej wypowiedzi.

forestowy
[Usunięty]
Informacje o przysłonie są przekazywane do korpusu przez styki (elektronicznie). Mechanicznie to przysłona jest domykana. A czy ma przymykać lekko przy podglądzie to Ci napisze jak wróce do domu po pracy :-)
Skoro w momencie pomiaru na wszystkich 3 obiektywach na tej samej przysłonie mierzy tak samo światło to problem pojawia się w momencie przymykania po naciśnięciu spustu. Może przymyka wtedy bardziej niż powinien, dziwne to...

rafalf  Dołączył: 09 Cze 2007
forestowy napisał/a:
Skoro w momencie pomiaru na wszystkich 3 obiektywach na tej samej przysłonie mierzy tak samo światło to problem pojawia się w momencie przymykania po naciśnięciu spustu. Może przymyka wtedy bardziej niż powinien, dziwne to...

Ale, ale ... w momencie pomiaru aparat nie przymyka przysłony przecież (w obiektywie ze stykami). Pomiar jest robiony na pełnej dziurze i aparat wiedząc jakie ma szkło dokonuje korekty ustawienia czasu tak żeby było dobrze po przymknięciu obiektywu, Więc może być tu problem ze złym przymykaniem przysłony w obiektywie który posiada BobSz.

forestowy
[Usunięty]
O to właśnie mi chodziło. Dlatego napisałem że w momencie przymykania po naciśnięciu spustu być może przymyka bardziej niż powinien.

rafalf  Dołączył: 09 Cze 2007
OK, zwiodło mnie to zdanie :)

Cytat
Skoro w momencie pomiaru na wszystkich 3 obiektywach na tej samej przysłonie mierzy tak samo światło

Pozdrówki :-B

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
forestowy napisał/a:
O to właśnie mi chodziło. Dlatego napisałem że w momencie przymykania po naciśnięciu spustu być może przymyka bardziej niż powinien.
Na 2,8 czyli pełnej dziurze przysłona nie powinna się domykać ... a jednak:
BobSz napisał/a:

Zauważyłem też że przy ustawionej przesłonie na 2,8 po włączeniu podglądu ostrości przysłona się nieznacznie domyka. Czy to może świadczyć o złej regulacji przysłony??
Co się dzieje jak odepniesz szkło od korpusu i ręcznie ustawisz dziurę na pierścieniu na 2,8? Przysłona tez jest wtedy lekko domknięta.

W tym m.in. problem że ten akurat Tamron nie ma pierścienia przysłony.
Też mi tro chodziło po głowie.

Pozdrowienia

Bogdan

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
Ooops, sorki. Nieistotne. I tak efekt byłby pewnie taki sam jak przy użyciu wajchy PGO. MZ obiektyw do serwisu, bo teraz to on ma światło 3,5/4, zamiast 2,8.

forestowy
[Usunięty]
Cytat
Na 2,8 czyli pełnej dziurze przysłona nie powinna się domykać ... a jednak:

Cytat

Tak jak obiecałem, sprawdziłem i u mnie też się z lekka domyka przy podglądzie a mierzy dobrze więc tak ma być.

forestowy,
Dzięki za sprawdzenie, ale już prawie miałem jasność i nadzieję na łatwą naprawę, a tu znowu konsternacja :-) . Co może być więc z tym Tamronem nie tak?

Pozdrowienia
Bogdan

forestowy
[Usunięty]
Chyba tylko serwis Ci powie, niestety

pablo napisał/a:
BobSz, ja mam to samo z kasetką. Korekta +1EV pomaga.

A postanowiłes z tym żyć, czy będziesz oddawać do serwisu?

Pozdrowienia
Bogdan

Skocz do: