bossini  Dołączył: 23 Sty 2007
Problem z instalacją openSuse. AMD 64
OPIS PROBLEMU:
Zaczęło się od tego, że Ubuntu 7.10, śmigający do tej pory bez problemu, po którejś aktualizacji się nie odpalił. Ściągnąłem najnowszą wersję, ale instalacja nie powiodła się.
Podjąłem próby z następującymi systemami:
1. openSolaris
2. openSuse
W obydwu przypadkach sprawdziłem sumy kontrolne i zweryfikowałem zapis obrazu na płycie.
Instalacje niestety bezskuteczne. Oba programy instalacyjne ładowały się i działały niesamowicie długo. openSolarisa nie udało mi się zainstalować.
OpenSuse, jak mi się wydawało, zainstalował się. Trwało to jakieś 2 dni !!!!, bo w międzyczasie wychodziłem do roboty .
Niestety po załadowaniu Grub’a i wybraniu opcji openSuse, system nie załadował się.
Kombinowałem jak koń pod górę, choć przyznam, że do końca nie rozumiałem komunikatów błędu Suse.
Po uruchomieniu ponownie instalatora w trybie bezpiecznym, o dziwo zaczął on działać z normalną prędkością. Próbowałem więc zrobić najpierw naprawę systemu, a potem ponowny install. W międzyczasie kombinowałem z dyskami twardymi (jeden SATA2 – główny systemowy dla Win XP i Linuxa, drugi zwykły IDE), tzn. uruchamiałem instalatora z tylko jednym (SATA2 albo IDE) dyskiem). Kombinowałem też trochę w BIOSie. Wszystko w celach diagnostycznych. Finał jest taki, że nie mogę naprawić ani zainstalować ponownie Suse, bo instalator nie widzi dysku (SATA2) lub wywala komunikat o braku partycji linuxowych przy próbie naprawy.
Dysk SATA (obecnie podpięty jako jedyny), jest widziany w BIOSie oraz odpalam z niego normalnie Win XP, po wybraniu odpowiedniej opcji w GRUBie.
PYTANIE:
1. Dlaczego instalacja nie działa?
2. Dlaczego nie widzi dysku, który wcześniej widział?
KONFIGURACJA:
AMD 64 3000+
Nvidia GA-K8N Ultra-9
2 GB RAM GAIL 400 2.5 CL
RADEON X800 XL
Dysk Twardy SATA2 Hitach (chyba desk star) i IDE WesternDIGITAL
Komunikaty testu firmware z instalatora openSuse:

Proszę kolegów znających się na rzeczy o dobrą radę :)

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Może przed instalacją przygotować dysk fdisk-iem bo te z dystrybucji czsem mają problem .

Tak jak napisałem, pierwotnie program instalacyjny nie miał problemów z utworzeniem partycji na dysku i instalacją (poza tym, że całość trwała 2 dni :mrgreen: ).

maslot  Dołączył: 11 Cze 2008
Spróbuj dopisać do linii poleceń gruba noapic nolapic

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
A co jest w /grub/menu.lst , może problem leży w nazwie dysku dawne hd* nowe sd*.

zaroowka  Dołączył: 06 Mar 2007
Która wersja SUSE i z jakim kernelem?
Co się wywaliło z Ubuntu?

Mam podobny sprzęt - Ubuntu 8.04 śmiga aż miło...

Mnie tez Ubuntu smigalo do czasu felernej aktualizacji...
Dziękuje wszystkim za pomoc, ale ja pasuję :-/ . Mija juz tydzień od kiedy zaczłąm grzebac w kompie i po prostu nie ma na to czasu. Gra niewarta świeczki....

Skocz do: