OPIS PROBLEMU:
Zaczęło się od tego, że Ubuntu 7.10, śmigający do tej pory bez problemu, po którejś aktualizacji się nie odpalił. Ściągnąłem najnowszą wersję, ale instalacja nie powiodła się.
Podjąłem próby z następującymi systemami:
1. openSolaris
2. openSuse
W obydwu przypadkach sprawdziłem sumy kontrolne i zweryfikowałem zapis obrazu na płycie.
Instalacje niestety bezskuteczne. Oba programy instalacyjne ładowały się i działały niesamowicie długo. openSolarisa nie udało mi się zainstalować.
OpenSuse, jak mi się wydawało, zainstalował się. Trwało to jakieś 2 dni !!!!, bo w międzyczasie wychodziłem do roboty .
Niestety po załadowaniu Grub’a i wybraniu opcji openSuse, system nie załadował się.
Kombinowałem jak koń pod górę, choć przyznam, że do końca nie rozumiałem komunikatów błędu Suse.
Po uruchomieniu ponownie instalatora w trybie bezpiecznym, o dziwo zaczął on działać z normalną prędkością. Próbowałem więc zrobić najpierw naprawę systemu, a potem ponowny install. W międzyczasie kombinowałem z dyskami twardymi (jeden SATA2 – główny systemowy dla Win XP i Linuxa, drugi zwykły IDE), tzn. uruchamiałem instalatora z tylko jednym (SATA2 albo IDE) dyskiem). Kombinowałem też trochę w BIOSie. Wszystko w celach diagnostycznych. Finał jest taki, że nie mogę naprawić ani zainstalować ponownie Suse, bo instalator nie widzi dysku (SATA2) lub wywala komunikat o braku partycji linuxowych przy próbie naprawy.
Dysk SATA (obecnie podpięty jako jedyny), jest widziany w BIOSie oraz odpalam z niego normalnie Win XP, po wybraniu odpowiedniej opcji w GRUBie.
PYTANIE:
1. Dlaczego instalacja nie działa?
2. Dlaczego nie widzi dysku, który wcześniej widział?
KONFIGURACJA:
AMD 64 3000+
Nvidia GA-K8N Ultra-9
2 GB RAM GAIL 400 2.5 CL
RADEON X800 XL
Dysk Twardy SATA2 Hitach (chyba desk star) i IDE WesternDIGITAL
Komunikaty testu firmware z instalatora openSuse:
Proszę kolegów znających się na rzeczy o dobrą radę :)
Pozdrawiam,
Piotr