studentmibm  Dołączył: 29 Mar 2008
Prosze o pomoc w wyborze szkła/szkieł
Witam.
Prosze Was o pomoc w wyborze obiektywu/ów. Opcje widze takie:
1) Tamron 90/2.8 Macro + Pentax SMC DA 55-300
2) Tamron 70-200 2.8 Di LD Macro

Pierwsze pytanie : co zamierzam focic?
jak mozna wywnioskowac zamierzam zajac sie porzadnie macro, oraz miec mozliwosc od czasu do czasu isc na mecz np siatkowki czy tenisa i bez stresu robic ostre fotki.
No i wlasnie juz tak od pewnego czasu, czytam i mysle, czytam i mysle i nie potrafie sie zdecydowac, ktory z tych dwoch zestawow bedzie lepszy.

Odnosnie 1)... z tego co wyczytalem na naszym forum jak i ogolnie w necie to Tamron 90 jest bardzo chwalony.
Co do tele (Pentax): z ostroscia podobno niezle, zakres ogniskowych przyjemny...ale swiatlo co by nie mowic najlepsze nie jest :-/ I tutaj wlasnie mam watpliwosci czy takim obiektywem dalbym rade zrobic fajne fotki z meczu, na np sztucznie oswietlonej hali? Trzeba jeszcze wziac pod uwage ze nalezaloby go odpowiednio przymknac. W takim wypadku wole nie myslec jakie ISO byloby potrzebne.

Opcja 2) Zupelnie na opak. Tele super, co prawda dlugi koniec o 100mm krotszy, ale za to stale swiatlo!
Tylko znow jak bedzie z macro? Cz ktos z Was ma znajomego z Canonem i tym obiektywem aby moc cos konkretnie napisac jak wyglada sprawa?
Bo w calym watku odnosnie tego szkla na CanonBoard nic konkretnego nie znalazłem.

Co do ceny. Zakladajac ze Tamron 70-200 z mocowaniem na Pentaxa ( jesli wogole wyjdzie :-/ ) bedzie kosztowal ok 2500zł, a za Tamrona 90 + Pentaxa zaplace ok 2400-2500, wiec cena wychodzi porownywalnie.

I w tym miejscu prosze was o rade. Co byscie zrobili na moim miejscu? Moze macie jakies inne propozycje?

Pozatym, jeszcze 4 miesiace temu nigdy bym nie pomyslal, ze bede wydawal 2,5 tys na obiektywy do aparatu :shock: Ja biedny student :cry:
Wole nie myslec o reakcji rodzicow :P

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
studentmibm napisał/a:
Co byscie zrobili na moim miejscu?

z tego co zakładasz to do macro T 90/2.8 - z uwagi na odwzorowanie 1:1
do drugich zabaw wziąłbym T 70-200/2.8 (ma być w sierpniu za $ 699).
Macro w tym obiektywie w/g informacji od producenta 1:3.1 (czyli nijakie - dlatego do macro bierz ten powyżej).

studentmibm napisał/a:
jeszcze 4 miesiace temu nigdy bym nie pomyslal, ze bede wydawal 2,5 tys na obiektywy do aparatu

to i tak tanie hobby wybrałeś ;-) .
Jeszcze pewnie przed Tobą hobby o nazwie "kobieta" 8-) :evilsmile: .
Przy tym hobby zobaczysz, jakie miałeś małe wydatki na zabawę z fotografią. ;-)

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
dżejpi napisał/a:
Jeszcze pewnie przed Tobą hobby o nazwie "kobieta" .

No i wspólny mega wydatek dziecko/dzieci ;-)

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Każda z opcji jest zgniłym kompromisem. Finanse zaś, jak rozumiem, nie pozwalają na 70-200/2.8 + 90/2.8

Gdybym znalazł się w podobnej sytuacji kupiłbym 70-200/2.8 i za kilka setek porządną stałkę makro, ale manualną.

Asahi
[Usunięty]
A moze Tamron 70-200/2.8 z mocowaniem Pentaxa, okaze sie knotem? :evil:

Asahi, a niby dlaczemu?

Asahi
[Usunięty]
lipalipski, historia zna takie przypadki. Po prostu poczekalbym na pierwsze opinie userow, chyba, ze ktos chce byc testerem za wlasne ciezko zarobione pieniadze.

Historia zna różne przypadki. Ale nie jest to większość przypadków.

Poza tym ktoś musi kupić to szkło jako pierwszy, drugi, trzeci...

dżejpi napisał/a
Cytat
Jeszcze pewnie przed Tobą hobby o nazwie "kobieta" .
Przy tym hobby zobaczysz, jakie miałeś małe wydatki na zabawę z fotografią.

Hmm Kobiete juz mam no ale poki co niezauwazylem zebym kiedys jednorazowo wydawal 2,5 tysia :P Oczywiscie narazie to jeszcze moja dziewczyna :)

Hmmm tez sie juz zastanawialem nad tym zeby kupic T 90 + T 70-200. W sumie kase bede miał...ale tutaj koszty rosna juz do ponad 3,5 tysiaca :cry:
Chyba zaraz pojde sobie totka posłac :P

lipalispoki napisał/a
Cytat
Gdybym znalazł się w podobnej sytuacji kupiłbym 70-200/2.8 i za kilka setek porządną stałkę makro, ale manualną.

np?

a moze teraz kupic Tamrona 90, i poczekac troche az tamtego T 70-200 pojawia sie jakies testy i troche stanieje? Tyle ze z tego co zauwazylem to obiektywy tak szybko nie traca na wartosci... nie to co sprzet komputerowy. Jednego dnia kupilem nowiutenka, wtedy druga nwydajniesza karte graficzna jaka byla dostapna (8800gt) za 1200 a za 4 miesiace bylo juz 7 lepszych, 3 razy szybszych kart a 8800gt kosztował 700zł :/

Asahi
[Usunięty]
studentmibm napisał/a:
Kobiete juz mam no ale poki co niezauwazylem zebym kiedys jednorazowo wydawal 2,5 tysia
taki ich urok, nawet sie czlowiek nie orientuje ile wydaje ;-)

Chmarski  Dołączył: 28 Mar 2007
studentmibm napisał/a:
Hmm Kobiete juz mam no ale poki co niezauwazylem zebym kiedys jednorazowo wydawal 2,5 tysia :P Oczywiscie narazie to jeszcze moja dziewczyna :)

Poczekaj na upgrade do opcji żona :evilsmile:

studentmibm napisał/a:
Jednego dnia kupilem nowiutenka, wtedy druga nwydajniesza karte graficzna jaka byla dostapna (8800gt) za 1200 a za 4 miesiace bylo juz 7 lepszym, 3 razy szybszych kart a 8800gt kosztował 700zł :/

Z takich właśnie powodów nigdy nie kupuję karty droższej niż 700-800 PLN 8-)

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
studentmibm napisał/a:
poczekac troche az tamtego T 70-200 pojawia sie jakies testy i troche stanieje?

jest jeszcze sigma 70-200 hsm. Są trzy wersje tego szkła. Pierwsze dwie wersje są na nasz bagnet od dośc dawna. Testy i opinie użytkowników znajdziesz bez problemu.

forestowy
[Usunięty]
Moim zdaniem duet T 90/2.8 + T 70-200/2.8 powinieneś brać pod uwage. Sam się przymierzam do T 70-200/2.8 jak wyjdzie :mrgreen:
Reasumując: Na twoim miejscu teraz kupił bym 90/2.8, darował sobie 55-300, kaske odłożył i poczekał spokojnie na 70-200/2.8 nawet za cene kilkumiesięcznego oczekiwania celem odłożenia brakującej kaski. Będziesz miał dwa przyzwoite obiektywy. Sam mam tylko dwa słoiki obecnie i da się z tym żyć :mrgreen:

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Gdyby ten Tamron 70-200 był już w sprzedaży doradziłbym Ci kupić go i jakąś manualną 100tkę macro, Pentaxa, Cosinę itp. Ponieważ jednak Tamrona 70-200 jeszcze jakiś czas nie będzie, spokojnie możesz kupić 90tkę macro i przez kilka miesięcy dozbierać sobie do 70-200.

szela  Dołączył: 02 Lip 2007
witam ... widze, ze kolega stanal przed podobnym dylematem co ja ...powiem tylko, ze ja juz swoj do polowy rozwiazalem od wczoraj mam tamrona (i juz makrowalem troche:) )...a teraz czekam na dostawe da 55-300

pozdrawiam ...co do tamrona t w pierwszym odczuciu wydaje sie niezym szkielkiem byc ...

szela napisał/a:
co do tamrona t w pierwszym odczuciu wydaje sie niezym szkielkiem byc ...

Potem też się tak wydaje 8-)

forestowy
[Usunięty]
a nawet następuje przekonanie graniczące z pewnością 8-)

forestowy napisał/a:
a nawet następuje przekonanie graniczące z pewnością 8-)

Od kiedy mam Voigtlandera, pojawiła sie niepewność :evilsmile:

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
I tak nic lepszego do makro i portretu za 1300 zł, jak dotąd nie wyprodukowano.. :-)

Kosior napisał/a:
Cytat
jest jeszcze sigma 70-200 hsm.

Tak tylko ona juz jest troche drozsza. Pozatym juz czytalem opinie na jej temat i jakos super pochlebne nie sa. Na dlugim koncu podobno straszny spadek jakosci, i aberracje. Przypuszczam, ze w momenciu pojawienia sie na rynku Tamrona 70 -200 na wszystkie bagnety cena Sigmy moze spasc. Ale poki co wolałbym jednak T od S... no chyba ze testy pokaza co innego.

dżejpi napisał/a:
Cytat
Macro w tym obiektywie w/g informacji od producenta 1:3.1 (czyli nijakie - dlatego do macro bierz ten powyżej)

No tak tylko sa jeszcze pierscienie posrednie... Z drugiej jednak strony do T 90 tez mozna je zamocowac co da jeszcze wieksza skale niz w przypadku T 70-200 z dolozonymi pierscieniami.

Markus napisał:/
Cytat
I tak nic lepszego do makro i portretu za 1300 zł, jak dotąd nie wyprodukowano..

Hmm a do portretow to chyba troche za długie jest, nie ?

Chmarski napisał/a:
Cytat
Poczekaj na upgrade do opcji żona

Czyli co, odradzasz? :P

Chamrski napisał/a:
Cytat
Z takich właśnie powodów nigdy nie kupuję karty droższej niż 700-800 PLN

W tej chwili to nawet za taka kase nie oplaca sie kupowac nic do kompa. Zreszta teraz za 700-800 mozna juz miec nowego Xboxa360 i bez stresu grac, nie martwiac sie, ze cos nie pojdzie.... no ale to chyba nie to forum :P

Skocz do: