piok  Dołączył: 17 Sty 2007
[piok] macro - prosba o sugestie
witam, pierwszy raz zamieszczam tu zdjecie aby ktos mogl je ocenic(oprocz kilka fot w watku o bokeh`u)... a wiec co mozecie mi powiedziec o tej fotografi

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Moim zdaniem atrakcyjna, malarska fotka, zgrabie zakomponowana, poprawna, ładna, ciesząca oko.

Uwagi:
1. o ile z tonacją kolorystyczną można się zgodzić (zamysł autora), o tyle moim zdaniem przydałoby się trochę świetlistości (zdjęcie wygląda na niedoświetlone)
2. niepotrzebne to maskowanie po bokach, chyba to ciut za dużo, wywaliłbym je i pozostawił zwężony wertykalny kadr, ewentualnie z rameczką
3. wątek powinien być w dziale Fotografia > Fotografie do oceny

voila!

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Moim zdaniem zażółcenie tonacji nie ma uzasadnienia.
Poza tym za Sampem: boczne maskowanie zbędne.

zaq81  Dołączył: 29 Lut 2008
Jeżeli chcesz usłyszeć zdanie prawie amatora:
To mi się podoba coś jak podwójna ekspozycja wyszła na tym obrazku

g70104sm  Dołączył: 25 Cze 2007
Magia. Coś specjalnego robiłeś, że tło zdaje się wirować?
zorzyk, myślisz, że fotka byłaby lepsza, gdyby zieleń była zielona a nie oliwkowa? Wydaje mi się, że kontrast żółć-zieleń byłby wtedy za ostry i zakłócona byłaby równowaga między kwiatami i tłem.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Subiektywnie powiem, że ochłodzenie tonacji zdjęcia daje ciekawszy obrazek:

zaq81  Dołączył: 29 Lut 2008
hehehe myślę że w RC zorzyk znów wygrał...

zorzyk, ladnie to zrobiles ... takze mi sie podoba

zazolcajac zdjecie chcialem uzyskac efekt taki hmmm...... wogole jak zobaczylem te kwiatki to pierwsze co pomyslalem "jakie ladne, jak sloneczka".... a wiec chcialem uzyskac motyw taki ze niby od tych kwiatkow emituje tym zoltym swiatlem .... ale chyba przekombinowalem

co do bocznego maskowania to zdjecie mam zamiar dac do druku w formacie 2:3 ... wiec musialem cos zrobic z przestrzenia, nic innego nie potrafie wymyslic ;/

g70104sm, nic z tlem nie robilem ... to moj helios ma taki "brzydki" bokeh .... a ja staram sie to wykorzystac

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Bardzo ładne.

g70104sm  Dołączył: 25 Cze 2007
zorzyk, tonacja zaiste ładniejsza, tylko jako efekt uboczny powyłaziły białe końcówki liści i pomarańczowa kropa w jednym kwiatku. Ale to już temat do retuszu.

Ka_Seciak  Dołączył: 28 Cze 2007
piok napisał/a:
helios ma taki "brzydki" bokeh

Nie jest znowu taki brzydki... A zdjęcie - miło się je ogląda - poza uwagami wyżej, to przed drukiem bym wyretuszował tą pomarańczową kropę i końcówki liści.

tym razem chcialbym wam zaprezentowac portret w B&W...

pawli  Dołączył: 10 Lut 2008
mi tam ziarno (na zdjęciu!) przeszkadza...

DDspeed  Dołączył: 03 Wrz 2007
pawli: Lepiej się nie przyznawaj... ;-)

pawli  Dołączył: 10 Lut 2008
nie łapaj za słówka DDspeed,

hmmm grzebalem troche .... i wygrzebalem bezziarniste foto ... pewnie obrobka B&W skopana bo dopiero co probuje(oryginalnie zdjecie ma niezaciekawe kolory)

dodam ze zdjecie robione w przedziale pociagowym w drodze na wywczas... nazwa gry to "Piotrus"

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
piok, z ziarnem było "much better" :-P A przy tym drugim jak chcesz mieć BW to jeszcze trzeba na levelsach popracować. Samo zdjęcie generalnie może być, choć ostrość łapana na rękaw jest bez sensu. Lewa ręka też bez sensu - bo albo cała, albo wcale, ale tak "ucięta" dłoń? Z pół działki MZ trzeba było odjąć. No i z bliska robione, to i przymknąć bardziej o obiektyw by się zdało.

kristofo  Dołączył: 28 Lut 2007
z ziarnem IMHO lepsze

a wiec zostala z ziarnem do druku ....

a jak wam takie cos sie widzi ?? szara kupa ?

kristofo  Dołączył: 28 Lut 2007
na takie oczy nie mówi się kupa :!: trochę przeszkadza mi ucięta głowa i przepalona lewa strona zdjęcia.

Skocz do: