CLE  Dołączył: 24 Paź 2007
pierścienie pośrednie a rozdzielczość obiektywu
Od kilku dni spokoju nie daje mi pytanie, czy zastosowanie pierścieni pośrednich wpływa na rozdzielczość obiektywu (chłopski rozum podpowiada - tak).
Czy jest to wartość zmienna w sposób geometryczny uzależniona od szerokości pierścienia? (tu też chłopski rozum podpowiada - tak).

Czy jednak na pewno?? W takim wypadku efekty zdjęciowe uzyskiwane przy pomocy np. mieszka powinny być przetragiczne, a chyba nie jest aż tak źle :-/ .

Jest to mocno zawalowane pytanie, czy np. pentax 70/2,4ltd+pierścień pośredni będzie dawał znacznie gorsze rezultaty w zastosowaniach makro niż np. sigma 70/2,8

Czy ktoś to wie?

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
To baaardzo zaley od konstrukcji - niektore obiektywy sa projektowane na lesza "wydajnosc" przy bliskich odleglosciach, inne przy nieskonczonosci. Nie da sie tego w latwy sposob wyliczyc, natomiast najlepiej z pierscieniami/mieszkami powinny pracowac dedykowane obiektywy makro, typu "bellows" albo powiększalnikowe.

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
CLE napisał/a:
est to mocno zawalowane pytanie, czy np. pentax 70/2,4ltd+pierścień pośredni będzie dawał znacznie gorsze rezultaty w zastosowaniach makro niż np. sigma 70/2,8

rozumiem ze to ma byc pentax+pierscien vs sigma tak?, to ihmo sigma bedzie lepsza. DA z piercieniem straci swiatlo (tracisz komfort pracy z jasnym szklem), poza tym imho pentaxowe szklo bylo chyba projektowane bardziej pod katem tla itp a nie rozdzialki tak jak to ma miejsce w szklach makro (widzialem troche zdjec z DA70 i sigmy makro 105/2.8 - na zblizonych/tych samych nie za duzych przyslonach - sigma jest ostrzejsza, ale pentax ladniej rozmywa tyl). Do tego dochodzi problem odleglosci ostrzenia z pierscieniem/pierscieniami, dedykowane szkla makro maja to zwykle lepiej rozwiazane (robilem swego czasu taki eksperyment: tamron 90 vs sigma 70-200 z piercieniem (dla zwiekszenia skali) ustawiona dla porownania na 90mm- szklo makro takie zawody wygralo)
pozdrawiam
kp

piotr_w  Dołączył: 14 Lis 2006
Cytat
Jest to mocno zawalowane pytanie, czy np. pentax 70/2,4ltd+pierścień pośredni będzie dawał znacznie gorsze rezultaty w zastosowaniach makro niż np. sigma 70/2,8

Przy jednym czy dwóch pierścieniach IMHO nie zauważysz różnicy.
Przy większych skalach może być różnica, choć nie powinna być znaczna.

W szkłach makro (pomijając kwestie optymalizacji konstrukcji optycznych tychże), najcześciej zmiana skali jest realizowana własnie dzięki dodatkowemu wyciągowi całej konstrukcji optycznej, co niejako odpowiada dołożeniu pierscienia pośredniego.

W gruncie rzeczy producenci stoją przed wyborem:
- "wbudować" wyciąg w obiektyw - przez co jego konstrukcja jest większa, słabsza i droższa (ale wygodniejsza dla użytkownika),
- sprzedawać zestaw szkło + pierścień pośredni (co daje najczęściej mniejsze i poręczniejsze szkło, ale jest dla klienta mniej wygodne).

CLE  Dołączył: 24 Paź 2007
piotr_w napisał/a:
W gruncie rzeczy producenci stoją przed wyborem:
- "wbudować" wyciąg w obiektyw - przez co jego konstrukcja jest większa, słabsza i droższa (ale wygodniejsza dla użytkownika),
- sprzedawać zestaw szkło + pierścień pośredni (co daje najczęściej mniejsze i poręczniejsze szkło, ale jest dla klienta mniej wygodne).

Cholipa, producenci stoją przed takim samym dylematem jak ja! :mrgreen: ; jestem bardzo zadowolony z jakości sigmy 70/2,8, a jednocześnie nie mieści się ona do mojej małej torby(większą torbę też mam, ale nie chce mi się jej nosić). Interesuje mnie głównie portret (stanowi pewnie ze 30% moich zdjęć) ale zarazem nie chcę rezygnować z makro (jakieś kilka% fotografii). Wymyśliłem sobie (tak człowiek czasami sobie siądzie i myśli...), że sposobem na rozwiązanie problemu jest zamiana obiektywu "makro, użytecznego do portretu" na obiektyw "portretowy, użyteczny do makro".

[ Dodano: 2008-07-15, 07:37 ]
klimecki_ napisał/a:
problem odleglosci ostrzenia z pierscieniem/pierscieniami, dedykowane szkla makro maja to zwykle lepiej rozwiazane

a z czego ten problem wynika? tylko z ograniczenia zakresu (bez nieskończoności)?

Skocz do: