storma  Dołączył: 16 Paź 2006
  Pytanko o zestaw do makro.
Na wstępie witam wszystkich serdecznie, jest to mój pierwszy post, chociaż czytam WAS z zainteresowaniem już od jakiegoś czasu.
Od nie dawna dołączyłem również do grona szczęśliwych posiadaczy KaDyszki i powoli zaczynam kompletować sprzęcik, w związku z czym mam kilka pytań.

Chciałbym spróbować porobić trochę makro - a po przeczytaniu paru wątków - jeszcze bardziej sie nakręciłem, ale dobra - do rzeczy.

1.Tutaj poczytałem sobie troszeczkę na ten temat, ale chciałem się jeszcze upewnić:
jeżeli zakupię Raynox'a DCR-250 to będę mógł podpiąć go do DA50-200 za pomocą tajemniczej przejściówki którą można dostać TUTAJ , tak ??

2. Druga sprawa, czy jak kupię sobie ASAHI PENTAX 100mm Auto Extension Tube K to czy będzie on działa z zestawem z pkt 1, i czy Da50-200 będzie przez tą tubę rozmawiał z aparatem?? I co w ogóle myślicie o tym przedmiocie??

Z góry dziękuję za odpowiedzi i wskazówki.

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Witam i gratuluję zakupu.

Co do pytań to:

1. Tak - właśnie oni robili taką pzrejściówke dla mnie.

2. To pierścień bez styków elektrycznych - zatem obiektyw będzie gadał tak, jak zwykły obiektyw 'K' bez styków. Pomiar światła tylko w manualu przy przysłonie roboczej, brak działania automatyki lampy błyskowej. W sumie odradzam - dużo lepszym rozwiązaniem jest zakup pierścieni ze stykami. Poza tym - zastanów się, czy Ci w ogóle pierścienie będą potrzebne - DA 50-200 z Raynoxem DCR 250 daje już całkiem sporą skalę - czy będzie Ci potzrebna większa? Jeśli odpowiedź brzmi tak, to musisz być świadomy, że im większa skala tym trudniejsze jest zrobienie dobrego zdjęcia makro.

Dziękuje za informacje.
Skoro odradzasz - to pewnie zrezygnuję z tego pierścienia i może na początek rzeczywiście mi wystarczy sam raynox. Natomiast, tak na przyszłość, gdzie można dostać jakieś pierścienie ze stykami??

Bywają na Allegro. Możesz też szukać w komisach lub na giełdzie. Podejrzewam, że nowe w sklepach internetowych też dadzą się kupić, ale w takim przypadku cena może być niemiłym zaskoczeniem.

OK, a jakieś konkretne, godne polecenia pierścienie?? Co warto kupić?? Takie, by stosunek cena/jakość był przyzwoity :)

Pierścienie to tylko mechanika i styki elektryczne - tzreba zatem zwrócić uwagę na stan tej mechaniki - czy dźwigienki chodzą bez oporów, czy nie ma jakichś luzów. Jeśli chodzi o parametry optyczne to jedynym dotyczącym pierścieni jest jakość wyczernienia wnętrza.

Ok, dzięki wielkie. Pozdrawiam.

Skocz do: