sprocket  Dołączył: 06 Cze 2008
Klasyfikacja Pentaxa cyfrowego
Jako nowicjusz w systemie Pentaxa chcial bym by ktos krotko napisal mi jak klasyfikuje sie cyfrowy Pentax chodzi mi o podzial od profi do amatorskich, slowem ktora puszka jest w tej chwili naj :) np. w Nikonie w tej chwili jest D3

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Pentax nie ma odpowiednika D3 - nie ma body ze zintegrowanym pionowym chwytem, nie ma pełnoklatkowego sensora. Tyle. Pentax (jako firma) dobrze wycelował we fragment rynku zapełniony (najliczniej) przez zaawansowanych amatorów (cokolwiek to znaczy), zaawansowanych entuzjastów i półprofesjonalistów (cokolwiek to znaczy).

Co do ZASTOSOWAŃ profesjonalnych to Pentax nadaje się z pewnością do zdjęć w terenie (uszczelniany korpus, dostępne - na razie nieliczne - uszczelniane szkła), od biedy do fotografii reporterskiej (statycznej) oraz fotografii studyjnej (myślę, że w stopniu takim samym jak każde inne niepełnoklatkowe body). O zastosowaniach w końcu decyduje użytkownik (znam fotoreporterów którzy od lat focili np. nikonem d70 mimo, iż nigdy przez nikona nie był ten aparat pozycjonowany jako "profesjonalny").

W tej chwili w korpusach cyfrowych pentaksa są dwie zarysowane linie produktowe:

*istD - k10d - k20d

od biedy można je nazwać - zgodnie zresztą z wypowiedziami szefa sprzedaży Pentax USA - "aparatami dla zaawansowanych entuzjastów fotografii".

*istDS/DL(i kolejne mutacje) - k100d - k100d super - k200d

od biedy można je nazwać - "amatorskimi korpusami dla początkujących i średnio zaawansowanych"

Ale mnie generalnie odrzuca od tych wszystkich przymiotników, bo posiadane body nijak się ma do rzeczywistych zastosowań i umiejętności. Znam przypadki gdzie gość wygrywał ogólnopolski konkurs olympusem mju, znam (naoczne) przypadki gdzie gość z nikonem d200 i sb-800 zrobił na ślubie moich znajomych gorsze zdjęcia niż ja analogowym ZX-L i cyfrową koniką-minoltą a1.

answer13  Dołączył: 08 Maj 2008
KaDyszka jest moim pierwszym lustrem, wskoczyłem z kompakta fuji s5600, kompakt pozwolił na lekkie zabawy, jako-taką naukę, dalej pstrykałem d70 kolegi, ale nie byłem zadowolny z systemu Nikonowskiego, dlatego wybrałem k10d. Wydaje mi się, że kaDyszkę można zaliczyć do systemów półprofesjonalnych ze względu braku na pokrętle programów tematycznych(chwała mu za to) w Nikonie d80 nawet są (może są tacy co z nich korzystają...)

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
sprocket napisał/a:
slowem ktora puszka jest w tej chwili naj :)

Dobrze powiedziane - "w tej chwili" ;-)
Bo tak jest z puszkami, że starzeją się podobnie jak procki w kompach ;-)

Pamiętam jak niedawno ludzie się onanizowali canonami 300d - czy ktoś je jeszcze pamięta? ;-)

PS. Albo reklamą niewiarygodnie szybkiego procesora PENTIUM ;-)

muciaq  Dołączył: 01 Wrz 2007
ja zaczynalem na s6500fd ;p swietna zabaweczka, ale to za malo :p

System Pentaxo-Samsunga jest o tyle fajny, ze w kazdej puszce masz praktycznie to samo, tylko, ze w raz ze wzrostem modelu i ceny masz te opcje troche bardziej doskonalsze :p
a nie, ze wraz z nizszym modelem znika srubokret, gorne lcd czy polowa menu.

I chociaz denerwuje mnie strasznie af, brak kasy na sloiki (aff..) i okulary, ktore mi przeszkadzaja w wizjer patrzec, to bym dziada na nic innego nie wymienil ;P
no chyba, ze by mi dawali np hassela, mamiye czy chociazby cos z najwyzszej polki c/n, to bym wymienil, ale sprzedal jak najszybciej i wrocil :P

sprocket  Dołączył: 06 Cze 2008
Dziekuje za odpowiedzi wszystkim a szczegolnie Grendelowi, system cyfrowy Pentaxa poznaje dopiero od tygodnia i po przecztaniu wielu informacji internetowych wolalem zapytac na forum :)

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
muciaq napisał/a:
okulary, ktore mi przeszkadzaja w wizjer patrzec

muciaq, zmień na soczewki kontaktowe, a jeśli z jakichś względów nie możesz, to poszukaj nakładki korygującej na wizjer. Chyba, że masz wadę wymagającą specjalnych szkieł, to faktycznie niewiele można poradzić.

podobno mam astygmatyzm, ale jakos w to nie wierze :P
poglbys sprecyzowac o jakie nakladki chodzi ? :p bo chyba jeszcze czegos takiego nie widzialem

Takie minus parę dioptrii na przykład. Rzadko się je spotyka, ale są takie - ktoś na forum sprzedawał taką nakładkę, stąd pamiętam. Oznaczenia nie znam, ale było to oryginalne akcesorium Pentaksa. :-)

o to juz wiem :p
cos mniejwiecej jak to:

http://www.allegro.pl/ite...iekszajaca.html

tylko od dioptrii :P
gdzies o tym chyba w instrukcji bylo...
ta muszla z linka fajna rzecz, tylko cena ciut zaporowa :/

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Są też soczewki kontaktowe korygujące astygmatyzm.

Samp napisał/a:
Są też soczewki kontaktowe korygujące astygmatyzm.

owszem... sa ;p
Kiedys nosilem prawie 2 lata, ale postanowilem odpoczac troche od nich.
W okularach da sie robic zdjecia, tylko troche to jest niewygodne jak cie dociska do oka i czuje ucisk oprawek, poza tym nie jest zle ;P

muciaq, sama muszla nie ma korekcji, to były właśnie specjalne nasadki korygujące wadę wzroku, żebyś mógł zdjąć okulary i robić zdjęcia. :-) A takie muszle można kupić nowe na forum za ok. 100 zł (nie pamiętam dokładnie).

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Tu jest o tych muszlach, co można kupić na Forum:
http://pentax.org.pl/view...der=asc&start=0

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
A tu o nasadkach, o których pisał dsk.
Eyepiece Correction Lenses

wow chlopaki dzieki, szybko dzialacie :D

PUZO  Dołączył: 03 Cze 2007
muciaq, sama muszla nie ma korekcji, to były właśnie specjalne nasadki korygujące wadę wzroku, żebyś mógł zdjąć okulary i robić zdjęcia. A takie muszle można kupić nowe na forum za ok. 100 zł (nie pamiętam dokładnie).

Panowie w moim MZ-6 mam korekcję dioptrii w muszli, czyżby takowej nie było w kadyszce i kadwudyszce?

PUZO

Jest korekcja do -2,5D, ale to nie każdemu wystarcza.

korekcja jest, tylko nie wszystkim starcza :P
Sama muszle mozna kupic za 20zl (Firmy Hama z allegro :P)
a ta co podalem w linku to wlasnie nasadka powiekszajaca do chyba x1.2.

zaroowka  Dołączył: 06 Mar 2007
...do tematu wracając,,,

Pentax jako tako nie ma puszek profi (szkła... można dyskutować) i celuje w klasę amatorską - od początkujących do zaawansowanych.

Jeśli będę kiedyś potrzebował "full-pro-ystemu" pewnie wejdę w Nikona/Canona.
A Pentax i tak zostanie.
Bo to naprawdę świetny system, ze świetnymi szkłami i doceniam to, że do k10d wpinam obiektyw starszy ode mnie... :mrgreen:
Aaaaa... I robi świetne zdjęcia. :mrgreen:

Skocz do: