Wiktor  Dołączył: 25 Maj 2006
MATRYCA FF
Dla zwolenników FF miła wiadomość.
http://www.idg.pl/news/158271.html
Trzeba tylko czekać kiedy Pentax wykorzysta to osiągnięcie.
Wspaniałych snów na dobranoc,
Pozdr.
Wiktor

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
kolejny temat do ignorowanych... :roll:
:evilsmile:

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Ale to matryca do średniego formatu :-?

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
michal5150 napisał/a:
Ale to matryca do średniego formatu

i w czym problem ;) moze stwierdza ze FF to za malo i od razu przejda na sredni format :mrgreen:

Temat postu: MATRYCA FF . Nie wyglada na taką ;-)

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
vertiico napisał/a:
moze stwierdza ze FF to za malo i od razu przejda na sredni format

Już przeszli, tylko jeszcze nie doszli :-P .

DDspeed  Dołączył: 03 Wrz 2007
Ale to jest matryca pełnoklatkowa. Ino klatka inna (6x4,5).

Też nie :-)

Cytat
Wymiary fizyczne sensora wynoszą 49,1 x 36,8 mm

:oops: a to przepraszam. Mój błąd.

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
To jest fajne:

"Producent zapewnia, że na zdjęciu wykonanym aparatem z taką matrycą można rozróżnić obiekty o wymiarach małego komputera przenośnego uchwycone z odległości 2,5 kilometra."

Kiedyś to się rozróżniało człowieka, względnie konia, teraz to małe komputery przenośne.
Już całkiem pomijam fakt, że to bzdura kompletna. Rozróżnianie szczegółów to bardziej zależy od kąta widzenia obiektywu a nie od ilości kropek na matrycy. Niech sobie fisheye'a założą i oglądają te komputery, proszę bardzo 8-)

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
tomekz napisał/a:
Rozróżnianie szczegółów to bardziej zależy od kąta widzenia obiektywu a nie od ilości kropek na matrycy.

Jeśli mówimy o odległości 2500 metrów to tak naprawdę najbardziej zależy od przejrzystości powietrza i przeszkód terenowych :mrgreen:

zbyllu  Dołączył: 01 Mar 2008

DDspeed napisał/a:
Ale to jest matryca pełnoklatkowa. Ino klatka inna (6x4,5).

DDspeed napisał/a:
:oops: a to przepraszam. Mój błąd.

Zwracam koledze honor :oops: Z ciekawości pomierzyłem moje średnioformatowe negatywy i okazało się że klatka ma wymiary 4,3x5,2. A ja zawsze myślałem że focę na klatce 4,5x6 :-D Czyli przelicznik z matrycy na film wynosi jakieś 1,06 - 1,17 - w sumie chyba mało zauważalne dla średniego formatu. Zmierzyłem też negatyw małoobrazkowy - tu jest normalne, nie oszukane 24x36 :-)

O_o

Kurde, też zawsze myślałem że 6x4,5 to 6x4,5. A inne formaty typu 6x6, 6x7 etc też są mniejsze?

Czuję się usprawiedliwiony, bo nigdy żadego negatywu średnioformatowego nie widziałem na oczy.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Film 120 ma szerokość 60mm, więc klatka musi być mniejsza. 6x6 u mnie akurat oznacza 52x52mm z tego co pamiętam.

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
pawelek-79 napisał/a:

Jeśli mówimy o odległości 2500 metrów to tak naprawdę najbardziej zależy od przejrzystości powietrza i przeszkód terenowych :mrgreen:

- Serwis, słucham?
- ...bry. Chciałem zareklamować aparat.
- Co się stało?
- Robię kolejne zdjęcie małego komputera osobistego z 2500 metrów a tam mi ciągle
uparcie drzwi z serduszkiem wychodzą.
- A gdzie Pan jest?
- W WC

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
tomekz napisał/a:
To jest fajne:

"Producent zapewnia, że na zdjęciu wykonanym aparatem z taką matrycą można rozróżnić obiekty o wymiarach małego komputera przenośnego uchwycone z odległości 2,5 kilometra."

Na idg.pl różne ciekawe rzeczy można przeczytać, ale "poziom" fotograficznej wiedzy można również zobaczyć, a nie tylko oceniać na podstawie wpadek w tekście.
:mrgreen:

ThomFoto  Dołączył: 07 Lis 2006
Oczywiście pośmiać sie można i należy z takiego opisu.

dla nas ważne jest jedno. każda nowa wypasiona matryca spycha poprzednie generacje w dół. zarówno jeśli chodzi o segment rynku jak i o cenę

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
ThomFoto napisał/a:
dla nas ważne jest jedno. każda nowa wypasiona matryca spycha poprzednie generacje w dół. zarówno jeśli chodzi o segment rynku jak i o cenę

jednak mam nadzieję że w końcu nastąpi skok i np matrycę będą generowały mniej szumów do iso 1600 ( więcej nei potrzebuje, ale może być :) )
i co najawżniejsze dla mnie, oby znacznie zwiększyli zakres tonalny :roll:

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
vertiico napisał/a:
i co najawżniejsze dla mnie, oby znacznie zwiększyli zakres tonalny

Patrząc na te czerwone płaskie sample

http://www.optyczne.pl/10...wych_zdjęć.html

i na to

http://www.coolscan.pl/realizacje.htm

Nie byłbym tak optymistycznie nastawiony do szybkości tej zmiany ;-)

Skocz do: