mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Bokeh limitedowany
Natchniony pomysłem użytkownika grabbera postanowiłem założyć wątek poświęcony walorom estetycznym zdjęć wykonanych obiektywami Limited.

Głównym założeniem tego wątku jest prezentacja NAJLEPSZYCH, ściśle wyselekcjonowanych zdjęć, które wykonaliśmy przy pomocy tych obiektywów. Według mnie powinny znaleść się tu zdjęcia, które mają w sobie to "coś" i staną się wizytówką forum. W związku z tym sam nie wstawiam na razie zdjęcia bo takowego jeszcze nie zrobiłem.
Komentarze i dyskusje bardzo mile widziane, ale ściśle na temat i bez wojen systemowych.
Porównania i zdjęcia o mniejszych walorach estetycznych proszę wstawiać do istniejącego już wątku o bokehu. Jako, że walory te są sprawą indywidualną autor sam decyduje, czy zdjęcie będzie godnie reprezentowało obiektyw, którym zostało zrobione.

Pozdrawiam i do dzieła!

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Czy można wklejać same exify?

Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
To ja zacznę bo widzę tylko gdybać potraficie.

DA70 reszta w plikach.

Draca  Dołączyła: 12 Cze 2008
Crow napisał/a:
Wygrałem?
;-)
Crow, wygrałeś możliwość wrzucenia jeszcze jednego zdjęcia ;-)
Tak coś czułam, że Ty będziesz pierwszy :-D

Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
korkotrampek napisał/a:
Crow napisał/a:
korkotrampek, a co to pokaz mody?

pokaz limitedów :mrgreen:

Tylko się w nocy nie pomocz.

korkotrampek  Dołączył: 26 Lut 2008
myślałem, że FA pokażesz :-(

Janusz Gdula  Dołączył: 08 Gru 2008

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
Januszu Gdula, jak rozumiem robione DA70 ? Jakie ustawienia ?

Tak DA 70. Obydwa na 2.4 Są exify chyba :)

DA40 Limited :
1.

Camera: Pentax K-7
Exposure: 0.003 sec (1/320)
Aperture: f/2.8
Focal Length: 40 mm
ISO Speed: 100

2.

3.

Uwagi: bardzo ostry, szybki, świetny rendering kolorów, bokeh dobry wg mnie;

DA 70 2.4
1/60 sek ISO 400
F 2.4

korkotrampek  Dołączył: 26 Lut 2008
a tak może być? bokehu nie ma, ale zawsze ltd

70 f.11

wuzet  Dołączył: 12 Sie 2009
To ja musze kupić jakiegoś limiteda szybciej niż planowałem ;-)

liggy  Dołączył: 29 Kwi 2009
Poruczniku - co do zdjęć z 40-stki: patrząc na te portrety specjalnie nie ma co im zarzucić. Jednak szczerze mówiąc, nie jestem pewny, czy akurat te zdjęcia skłoniły by mnie do zakupu tego obiektywu. Wyglądają jak z Nikona. W miarę ładne, ostre, ale w zasadzie nic poza tym. Od Limiteda oczekiwałbym jednak czegoś więcej.
Jeszcze jedno - piszesz "szybki". Chodzi o szybkość AF, czy jasność szkiełka?

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
DA70/2.4 czyli najbardziej idealna ogniskowa do portretu na aps-c, wszystko na f2.4

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

liggy napisał/a:
Poruczniku - co do zdjęć z 40-stki: patrząc na te portrety specjalnie nie ma co im zarzucić. Jednak szczerze mówiąc, nie jestem pewny, czy akurat te zdjęcia skłoniły by mnie do zakupu tego obiektywu. Wyglądają jak z Nikona. W miarę ładne, ostre, ale w zasadzie nic poza tym.

Faktycznie fotki wychodzą troszkę inne niż np. z moich gwiazdek (np. DA*55/1.4) Barwy być może chłodniejsze bo i światło ostatnio niezbyt miękkie ;-) Ciężko porównać do DA*16-50, gdyż nie brałem go wtedy na wyprawę. Co do DA*50-135 - zrobiłem wtedy 2 portrety i barwy są również dość podobne...
liggy napisał/a:
Jeszcze jedno - piszesz "szybki". Chodzi o szybkość AF, czy jasność szkiełka?

Chodzi mi o szybkość AF: tandem K7 + DA40 jest wg mnie bardzo szybkim (jeśli nie najszybszym) zestawem z jakim miałem okazję robić zdjęcia. Co do jasności szkiełka - jest OK,ale bez przesady - to tylko (jak na stałkę) 2.8.
Raven napisał/a:
Patrząc na te zdjęcia nikt nie kupiłby limiteda, bo jest wiele tańszych szkieł, którymi można takie foty zrobić.

Nie będę o tym dyskutował, bo za mało mam wiedzy i sprzętu (ledwo kilka obiektywów).

denvi  Dołączył: 09 Lis 2008
MacRayers, Na fot.3 bokeh przyjemnie wyszedł.
Co do zachęcania, czy też nie, właśnie jestem w trakcie zmieniania szkiełek FA na DA Ltd. Bo w Pentaksa właśnie po to wchodziłem, żeby używać mini szkieł, a nie łazić z j** zumem i udawać profi. W sumie każdy wie, że N i C jest lepsiejsze pod każdym względem od tego padającego systemu ;-) . Tylko że N i C nie mają Ltd :evilsmile: . Torba z DeeSem, 360-tką, da21 i 40, do tego jakieś cokiny, baterie i inne p***** waży tyle co nic. Kiedy zarzucam ten "chlebak" na ramię muszę sprawdzi czy na pewno wszystko jest w środku :-P . Czy np. 40 jest lepsza od FA35, według mnie nie, ale nie żałują zamiany. Nie jestem pixelpiperem a gabaryty robią różnicę. Myślę, że to wystarczy jako usprawiedliwienie i nie będę posądzony o onanizm. (Jak się uda biorę w lyzyng K-7 i da70, waga torby wzrośnie o jakieś 150g i więcej mi nie potrzeba)

modrzew  Dołączył: 07 Gru 2008
Re: Bokeh limitedowany
Raven napisał/a:

Patrząc na te zdjęcia nikt nie kupiłby limiteda, bo jest wiele tańszych szkieł, którymi można takie foty zrobić.

Tak można w sumie o każdym szkle powiedzieć ;-) Przykładowo Canon ma 50/1.8 za ~400zł, 50/1.4 za ~1400zł i 50/1.2 za ~6000zł i każde z nich ma swoje grono nabywców. Czy uważasz, że to trzecie jest 15 razy "lepsze" od pierwszego bo tak wynikałoby z ceny?
Przecież niektórzy są strasznie pewni, że odróżniliby je bez problemu, a najczęściej wystarczy schować exify i nawet "magia" FF potrafi zniknąć :mrgreen:

A teraz kilka zdjęć, niestety przewijały się już one chyba przez wątek "bokehowy", ale jak tylko będę miał coś świeżego postaram się dorzucić. Oczywiście te kilka portretów nie aspiruje do jakiejś wielkiej "artystyczności" i jeśli wątek ma iść w tym kierunku to najwyżej je usunę :-)

DA 70 Limited, exify zachowane:
1.

2.

3.

4.

5.

KRECIK  Dołączył: 18 Paź 2007
Z czasów kiedy miałem DA70Ltd.......

kaczor  Dołączył: 04 Lut 2008
rycząca czterdziestka

;-)

Skocz do: