pjak  Dołączył: 28 Kwi 2008
Sciemnianie wyświetlacza w wizjerze
Po pół roku użytkowania kadyszki dzisiaj odkryłem coś dla mnie nowego. Może inni znają to już dawno, ale...
Po założeniu Jupitera kiedy przymknąłem przysłonę zauważyłem, że linijka na dole wizjera rozjaśnia się i ściemnia w zależności jak jasno jest w wizjerze. Mała rzecz, a cieszy :-D
Wiedzieliście o tym??? Za to kitem już tego nie mam. :-D

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
O kurcze faktycznie. W DS'ie to samo jest o-)
Nie wiedziałem.

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
w k100d to samo.. zaleznie od kąta patrzenia linijka sie po calosci lekko rozjasnia lub przyciemnia..

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
dagio napisał/a:
zaleznie od kąta patrzenia
Chyba nie od kąta patrzenia, ale od ilości wpadającego światła.

zaleznie od kąta patrzenia obiektywu.. czyli zapewne Gwiazdor masz rację

pjak  Dołączył: 28 Kwi 2008
nie wiem o co chodzi z tym "kątem patrzenia obiektywu", ale nie zmieniając punktu na który patrzy obiektyw, ani nie zmieniająć punktu patrzenia w wizjer, przymykając tylko przysłanę linijka się ściemnia :D

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
dagio napisał/a:
zaleznie od kąta patrzenia obiektywu.. czyli zapewne Gwiazdor masz rację

zależnie od jasności obiektywu, obiektyw nie patrzy pod żadnym kątem :)

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
pjak napisał/a:
przymykając tylko przysłanę linijka się ściemnia

A Przymykjać przysłonę nie zmieniasz ilości światła wpadającego prze obiektyw?
To już nawet MZ-5n miało...

mirqus  Dołączył: 20 Sie 2007
Arti napisał/a:

Temat mnie zadziwił :-?

Funkcja stara, jak świat !
Gdy ciemniej, wyświetlacz, automatycznie podświetlany jest słabiej, by nie utrudniać widoczności. I odwrotnie.
Niestety, w GX10 lekko dali ciała. W jasnym otoczeniu, pasek jest ledwo widoczny i trzeba sporo się wysilić by cokolwiek dojrzeć.

bbartlomiej  Dołączył: 10 Wrz 2007
Arti napisał/a:
A to by dziwne było, bo np. u mnie w K10D zmiana przysłony nie zmienia światła wpadającego do wizjera dopóki nie wyzwolę migawki lub nie uruchomię podglądu głębi ostrości - patrzenie i ostrzenie jest na pełnej dziurze a przymykany jest dopiero w momencie robienia zdj. lub pgo. Tak samo się dzieje w ME Super oraz SuperProgram - więc podejrzewam, że w innych korpusach też. To rozjaśnianie/ściemnianie literek pewnie ma związek po prostu z ogólną jasnością kadru a nie przysłoną.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
bbartlomiej, mała podpowiedź:
pjak napisał/a:
Po założeniu Jupitera kiedy przymknąłem przysłonę zauważyłem[...]

bbartlomiej  Dołączył: 10 Wrz 2007
Arti, no tak to jest jak się człowiek zapędzi i po nocach forum przegląda. Bądź co bądź ma to związek ze światłem w kadrze :D

bbartlomiej napisał/a:
To rozjaśnianie/ściemnianie literek pewnie ma związek po prostu z ogólną jasnością kadru

i to jest właśnie coś co ja zauważyłem, a propo kąta "widzenia" obiektywu.. czyli kierunku w którym patrzy.. jak patrzę na światło, jest jaśniej, jak na ciemnicę jest ciemniej.. ot i wszystko co ja chciałem dodać. Nawet na kitowym obiektywie to można zaobserwować. Dzięki bbartlomiej, że wyjaśniłeś to za mnie :-B

Skocz do: