mumonzan  Dołączył: 23 Kwi 2007
  ośrodek wczasowy
Ostatnio byłem mocno zajęty firmowo i społecznie, stąd dawno mnie tu nie było.
To społecznie było związane z 20-leciem grupy buddyjskiej w której jestem od początku aktywnie zaangażowany. Jednym z rezultatów 20-lecia była decyzja, że w końcu zaczynamy szukać jakiegoś własnego miejsca.
W związku z tym szukałem trochę jakiejś ziemi/siedliska/zabudowań gdzieś w Polsce. I spotkałem ciekawą ofertę. Chwilę o niej rozmawialiśmy, ale zdecydowaliśmy, że z powodu lokalizacji nie bierzemy jej pod uwagę. Szukamy czegoś w trójkącie W-wa, 3miasto, Poznań. Jakby ktoś wiedział o jakiejś ciekawej posiadłości do 500K to poproszę o info.

Wobec tego przedstawiam ją tutaj, a nóż znajdzie się ktoś kogo to interesuje, zakupi, zorganizuje i miejsca na następne PPD oraz inne plenery mamy jak znalazł :lol:

Była to oferta na Allegro. https://ssl.allegro.pl/item393617009_osrodek_wypoczynkowy_nad_jeziorem_pilnie_.html Ale znalazłem również wcześniejszą wersję: http://www.polskastrefa.e...36207_6077.html

Jak widać najbardziej atrakcyjna jest cena (i spada:). Ponieważ to nie jest na własność, podpisuje się umowę z Lasami Państwowymi na 10-lat i co 10 lat odnawia.
Rozmawiałem ze sprzedającym, kawiarnia ma około 120m2 i jest jeszcze stołówka (aktualnie nie używana i pewnie do remontu) o powierzchnii 250m2

Dla tych którym nie chce się klikać w linki (albo gdyby nie działały), ośrodek znajduje się w Gołdapii (jest to nad samą granicą Polsko-Rosyjską, jezioro przechodzi północnym końcem przez granicę). Obok ośrodka jest jakieś santorium.

Gdyby ktoś był zainteresowany a numer na aukcjach nie działał, to chyba mam w komórce numer do drugiego współwłaściciela.

Dalej tekstowa część oferty z Allegro:
Ośrodek Wypoczynkowy w Gołdapi bezpośrednio nad jeziorem, około 200 m linii brzegowej, 43 domki letniskowe, baza noclegowa na 150 osób, budynek administracyjny, kawiarnia z tarasem bezpośrednio przy jeziorze, hangar ze sprzętem pływającym. W ofercie: 9 domków murownych z pełną łazienką (w tym 3 piętrowe, realizacja 2005) oraz 34 domki drewniane z umywalką (lata 70-te). Dwa wolnostojące budynki sanitarne, w każdym natryski i wc. Obiekt sezonowy zlokalizowany w centrum strefy uzdrowiskowej, po sąsiedzku sanatorium. Ośrodek w okresie ostatnich 3 lat obsługiwał zarówno klientów grupowych (zielone szkoły, obozy, imprezy integracyjne dla firm, obozy studenckie) jak również świadczył usługi dla klientów indywidualnych (wypoczynek rodzinny). Przedmiotem sprzedaży jest własność budynków i infrastruktury technicznej ośrodka, działka 2,36 ha jest własnością Lasów Państwowych i jest dzierżawiona. Faktura VAT

siwyyy77  Dołączył: 24 Lip 2007
Dziś sporo do wygrania w lotto, więc jak znalazł :evilsmile:

piotr_w  Dołączył: 14 Lis 2006
mumonzan napisał/a:
. W ofercie: 9 domków murownych z pełną łazienką (w tym 3 piętrowe, realizacja 2005) oraz 34 domki drewniane z umywalką (lata 70-te)

Tu jest problem.
Do tych domków drewnianych nikt nie przyjedzie. W 90% to nasączona wodą płyta wiórowa.
Masz do wyboru - albo płacić za nie podatek (za każdy domek), albo zapłacić za wyburzenie, wywiezienie i utylizację. Podobnie ze stołówką - wyburzenie, wywiezienie i utylizacja.

Musisz to doliczyć, do tego sprawdzić koszty dzierźawy. W zamian dostajesz 9 domków z kawiarnią i budynkiem administracyjnym sprzed 30 lat.

Te 500kzł by nie wystarczyło, aby zrobić porządek, postawić nowe domki i infrastrukturę i zacząć coś na tym zarabiać.

Skocz do: