Matewka  Dołączył: 16 Wrz 2006
Propozycje/sugestie allegro
Witam. Czy korzystaliście kiedyś z formularza na stronie allegro do proponowania nowych sugestii, propozycji w sprawie zmian na ich stronie?
LINK
Jest tam następująca informacja:
[qoute]Czytamy i analizujemy wszystkie przesyłane sugestie, ale nie będziemy mogli udzielić odpowiedzi na Twoją wiadomość.[/qoute]
Czemu nie będą mogli odpowiedzieć?
Zastanawiałem się nad tym i nic mi nie przychodzi do głowy; a sprawa mnie dotyczy - tak mi się przynajmniej wydaje. Już dwa razy pisałem do nich sugestie; najpierw o tym, żeby utworzyli osobny dział 'obiektywy' (a nie, jak wcześniej było, w dziale akcesoria) i żeby dodali kryteria wyszukiwania typu 'ogniskowa', 'rodzaj obiektywu' itp. Drugi raz pisałem w sprawie wyboru kategorii obok okienka wyszukiwania. Było 'szukaj w [tutaj nazwa kategorii]' oraz 'szukaj we wszystkich kategoriach'. Moja sugestia była taka, żeby w tym rozwijanym polu znalazły się wszystkie kategorie wstecz.

Nie chciałem być nieskromny, ale wydaje mi się, że zmiany, które zaszły, są z mojej inicjatywy. Nie dostałem odpowiedzi od allegro, ale rzeczy, które wprowadzili, pojawiły się niedługo po moich mailach wysłanych do nich.

Zatem nurtuje mnie pytanie, czemu nie mogą odpowiedzieć na przysłane sugestie i pomysły?

galant  Dołączył: 12 Cze 2008
Ponieważ im się nie chce/nie mają czasu...
Ponieważ takich sugestii napływają pewnie spore ilości w ciągu dnia...
Ale podstawowe pytanie: Do czego jest Ci potrzebna taka odpowiedź? Czy spodziewasz się podziękowań?

galant napisał/a:
Do czego jest Ci potrzebna taka odpowiedź?

Do niczego konkretnego. Chciałbym przynajmniej mieć pewność czy to z mojej inicjatywy zaszły te zmiany. A podziękowania też by były miłym akcentem.

Hakro  Dołączył: 25 Gru 2007
jeśli sugerujesz im coś co potem faktycznie się pojawiło, to chyba masz poczucie, że w jakiś tam sposób się do tego przyłożyłeś? :-> przynajmniej dla mnie to całkiem logiczne

Hakro, zgadza się. :)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Matewka napisał/a:
Nie chciałem być nieskromny, ale wydaje mi się, że zmiany, które zaszły, są z mojej inicjatywy. Nie dostałem odpowiedzi od allegro, ale rzeczy, które wprowadzili, pojawiły się niedługo po moich mailach wysłanych do nich.

niedługo?
to znaczy po jakim okresie czasu?
oczywiście zdajesz sobie sprawę przez jaki ciąg biurokracji musi przejść mała zmiana żeby znalazła się w końcu na środowisku produkcyjnym?

nie wygląda to tak, że programista programuje, i już - gortowe, voila, można położyć na talerzu i zaserwować użytkownikowi

każdą taką planowaną zmianę, trzeba dokładnie udokumentować, przedstawić zarządowi do akceptacji, wyprodukować prototyp, przetestować, dopiero potem próbować wdrożyć

o ile w sprawie dodania kategorii, to nie ma takiego wielkiego problemu - co najwyżej opis procesu, uzasadnienie konieczności zmiany, akceptacja przez organ akceptujący ;), to np nowe parametry wyszukiwania, to już raczej grubsza sprawa

wydaje mi się, że allegro to duża firma, i ma też swoich analityków, a jak można zauważyć, zmiany wprowadzają praktycznie cały czas, więc nie sądzę, żeby zmieniali swój harmonogram prac (najczęściej ustalany na kilka miesięcy do przodu), żeby wprowadzić zmianę zaproponowaną przez 1 użytkownika

wydaje mi się, że po prostu i tak coś takiego mieli wdrożyć, i za dużo te twoje sugestie im nie dały ;) (zresztą pewnie o wiele wiecej osób taki feedback w ujęciu globalnym zostawia)

Ganz  Dołączył: 30 Kwi 2007
dodatkowo warto zwrócić uwage na fakt, że nie za bardzo im się opłaca, żeby wszędzie był idealny porządek (kategorie i wyszukiwarka), ponieważ wtedy spadną zyski choćby z tytułu aukcji wyróżnionych.

opiszon napisał/a:
to znaczy po jakim okresie czasu?

Mniej więcej po tygodniu.

Ale to już raczej nieistotne. Dzięki chłopaki za rozjaśnienie sytuacji :) Właśnie tego mi było trzeba - pewności, że nie jestem pępkiem świata ;-P

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Matewka, pępek świata jest w Koluszkach, gdzie trafiają wszystkie wylicytowane na Alledrogo przedmioty niedostarczone do odbiorców. :evilsmile:

Te z działu "fotografia -> obiektywy -> pentax" też? :D Jak tak, to ja chcę do Koluszek!

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Matewka, też, ale w tym roku chyba nic ciekawego nie było - przeglądałem listę przedmiotów na licytacji, i nie znalazłem tam nic do pentaxa (albo źle szukałem)

Skocz do: