w0jo  Dołączył: 15 Cze 2008
FA 50mm 1.4 aberracja
Świeży zakup. Czy one aż tak aberrują? Przejrzałem parę zdjęć na necie z tego obiektywu, ale nigdzie nie widziałem takich fioletów :-(

maVen  Dołączył: 14 Sty 2008
Sa programy ktore w wiekszym lub mniejszym stopniu usuwaja "kolorki" w praktyce przymykanie przyslony pomaga, szkielka ktore praktycznie nie posiadaja takiej wady kosztuja kosmiczne pieniadze

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
FA 50/1.4 ma b. duże aberracje i moim zdaniem to największa (i jedna z nielicznych) wada tego szkła - trzeba się z tym pogodzić - ma dużo więcej zalet. Mój miał podobnie - drażniło mnie to, bo oczywiście softem można wszystko - ale np. taki DA 40mm/2,8 ma zero aberracji...

Asahi
[Usunięty]
rbucz napisał/a:
taki DA 40mm/2,8 ma zero aberracji
FA 50/1.4 na F2.8 tez ma niewielkie...

rbucz napisał/a:
Mój miał podobnie - drażniło mnie to...

Też mi to przeszkadza, ale to 1.4 dla AF w pomieszczeniach jest dużym plusem.

Asahi napisał/a:
FA 50/1.4 na F2.8 tez ma niewielkie...

Powiedziałbym, że od 5.6, przynajmniej ten egzemplarz.

Asahi
[Usunięty]
w0jo napisał/a:
Powiedziałbym, że od 5.6, przynajmniej ten egzemplarz.
i tak do tego typu motywow szklo sie raczej przymyka, wiec MZ to mala wada. Wielka zaleta FA 50 jest jego jasnosc, ktora mozna wykorzystac np w portretach, alb do innych kreatywnych pomyslow.

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
Asahi ma rację.. Wszystkie 50-tki Pentaxa są bardzo dobre... Pod warunkiem że nie oczekuje się od nich zbyt wiele... Na cyfrze... :mrgreen: W końsu Pentax wypuszcza ,,standard" z SDM ale kiedy i za ile go można kupić-przyznam się jeszcze nie wnikałem.. Jeśli chcesz mniejsze aberracje to ,,szarpnij się " na Carl Zeiss'a-ponoć świetny jest i jeszcze lepiej wykonany, ale sporo droższy...Pozdrawiam..

jacekkar1  Dołączył: 12 Sty 2008
W moim FA35/2AL jest podobnie - potrafi czasem zaserwować niezłą purpurową otoczkę.
Gdzieś kiedyś wyczytałem, że to zjawisko jest większe na cyfrze niż na analogu - ale nie wgłębiałem się zbytnio w ten temat. Może ktoś zna podłoże tego problemu.
Jeśli ktoś wie jak to szybko i skutecznie usunąć to także proszę o informacje.

jacekkar1 -A o ,,Fotoszopie ;-) " słyszałeś? To bardzo ,,dobra szopa" taka jest... :mrgreen: ;-) Pozdrawiam :-B

FraZa  Dołączył: 25 Kwi 2006
selective color bodajże, drugi suwak od dołu...
też troszkę mi się nie podobało jak zobaczyłem te aberracje w FA 35/2 nawet jezcze w okolicach 2.8 ale mi przeszło jak widze teraz jakość zdjęć z niego

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
specmisiek napisał/a:
jacekkar1 -A o ,,Fotoszopie ;-) " słyszałeś?

nie każdy zamierza kupować PS by poprawiać wady obiektywu , nie sądzisz ?

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Darmowy Raw therapee też ma tą funkcję....

Aczkolwiek jej nie testowałam jeszcze. Jakoś nie dostrzegam u siebie aberacji :-D

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
specmisiek napisał/a:
W końsu Pentax wypuszcza ,,standard" z SDM ale kiedy i za ile go można kupić-przyznam się jeszcze nie wnikałem..

Jeśli to szkło będzie przeznaczone do APS-C, to już nie będzie standard. Raczej coś w stylu 85-tki na pełną klatkę.

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Cytat
Jakoś nie dostrzegam u siebie aberacji

Nie? Ja myślę, że po kilku piwkach każdy dostrzega, że świat ma aberracje... :mrgreen:

A poważnie - mój smc-m 1.4/50 też aberruje...nie przeszkadza mi to jednak. Zresztę ta wada ujawnia się tylko w niektórych sytuacjach.

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
Za wstawianie zdjęć w pełnej rozdzielczości powinien być pręgierz. w0jo, wstaw miniaturki, a do dużych zdjęć podaj linki.

Cytat
Przejrzałem parę zdjęć na necie z tego obiektywu, ale nigdzie nie widziałem takich fioletów
Pewnie dlatego, że niewielu osobom jak dotąd przyszło do głowy robić landszafty na 1,4. Poza tym wiele szkieł w tym i pięćdziesiątka aberruje mocno poza obszarem go - ma to nawet jakąś specjalna nazwę :P.

mygosia napisał/a:
Jakoś nie dostrzegam u siebie aberacji

Ty raczej nie masz ,,aberracji" :mrgreen: Ale.. jak mniemam zawsze mieć możesz-jako kobieta z gruntu przekorna.. (przynajmniej czasem :-D ) A wiesz... Czasem te aberracje (tak myślę) są nie tylko winą obiektywu, a rónież fotografa... ;-)

[ Dodano: 2008-07-28, 23:28 ]
dsk napisał/a:
Jeśli to szkło będzie przeznaczone do APS-C, to już nie będzie standard. Raczej coś w stylu 85-tki na pełną klatkę.

Zapewne masz rację-ale z Pentaxem to ,,różnie bywa" :-B

PiotruśP napisał/a:
Za wstawianie zdjęć w pełnej rozdzielczości powinien być pręgierz. w0jo, wstaw miniaturki, a do dużych zdjęć podaj linki.

Masz rację :oops: :oops: Starałem się to poprawić, ale mi nie wyszło. :-x Popracuję nad tym. Wystarczy samobiczowanie? ;-) /Poprawiłem/

To, że aberracja jest związana z każdym obiektywem jestem świadomy. To, że 50/1.4 będzie aberrować bardziej od kita, tego nie byłem świadomy :-( Obiektyw, który ma przyslonę np.2 oceniam od tej przesłony, a nie od 8. Widzę dziwną tendencję: "dobry po przymknięciu o dwie działki". Może niech go od razu producenci ograniczą do tej przesłony :evilsmile:
Jest i na razie pozostanie. Mam sentyment do 50-tek i chyba przede wszystkim z tego powodu go kupiłem. Ale to nie te czasy.... :-(

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
w0jo napisał/a:
To, że 50/1.4 będzie aberrować bardziej od kita, tego nie byłem świadomy :-( Obiektyw, który ma przyslonę np.2 oceniam od tej przesłony, a nie od 8. Widzę dziwną tendencję: "dobry po przymknięciu o dwie działki". Może niech go od razu producenci ograniczą do tej przesłony

nie mogę zgodzić się z Tobą. Przysłon f/1.4-f/2 użyjesz w pomieszczeniu do światła zastanego, gdzie nie masz dużych kontrastów czerni i bieli jak w przypadku gałązek na niebie. W takiej sytuacji CA Cię nie dotyczy. Wspomniane gałązki na niebie będziesz robił na przysłonach f/5.6-f/11, gdzie CA jest znacznie mniejsza.
Gdyby producenci odraniczali się tylko do przysłon dających najlepsze wyniki, znaczna część obiektywów powinna nieistnieć, a pozostała część ograniczałaby się do jednej, czy dwóch przysłon w okolicach f/8

Asahi
[Usunięty]
Pentagram, swiete slowa dobrodzieju! :-B Dodalbym do tego, ze FA 50/1.4, to jeden z tanszych produkowanych obecnie przez Pentaxa obiektywow, wsrod stalek nawet najtanszy ;-)

Pentagram, obiektyw ten kupiłem przede wszystkim do światła zastanego. Jednak jak poprawiałem FF zauważyłem dużą CA, co skłoniło mnie to wyżej popełnionych zdjęć. Oczywiście taka a nie inna przesłona, to premedytacja, ale nie byłoby o czym mówić gdyby była 11. CA, wydaje mi się, jest porównywalna w kicie i 50, co trochę mnie rozczarowało. Sprawdzę to trochę później.

Skocz do: