Witam serdecznie,
wlasnie sie zarejestrowalem (choc grupe czytam juz od pol roku) i jest to moj pierwszy post.
Ostatnio (w zwiazku ze zwiekszona iloscia zdjec, ktore wykonuje) coraz bardziej zaczela dokuczac mi jedna sprawa w moim K100D Super:
otoz, wiekszosc zdjec ma lekkie dominanty: czerwieni, rozu, pomaranczy w zaleznosci od sytuacji swietlnej. Pogrzebalem troche w sieci i znalazlem odpowiedz na prawdopoodbna przyczyne tego stanu: mianowicie slabe odcinanie podczerwieni przez zamontowane filtry przed matryca.
Utsalilem, ze sa dwa typy tzw blockerow podczerwieni:
pierwsze to takie ktore rzeczywiscie blokuja te czesc widma (najczesciej maja kolor lekkiego cyjanu) i wrod nich jako skuteczne polecany jest MaxMax CC1, firmowany tez czasem nazwa X-Nite CC1 oraz ktorys z filtrow B+W (jeden z rozmowcow, mowil o Type 106, ale nie jestem w stanie tego potwierdzic).
drugie to takie ktore, nie obcinaja IR, ale w jakis sposob analizuja (i koryguja?) jego udzial w widmie, a wsrod nich jest rowniez B+W oraz Heliopan BG39. Filtry te maja neutralny (bialy) kolor i nie wymagaja korekcji naswietlenia.
Co ciekawe zjawisko "buraczenia" ;-) niektorych obszarow (zalezy tez chyba od tego na ile przedmiot jest matowy i jak manipuluje swiatlem) wystepuje przy uzyciu lampy jako jednego z glownych zrodel swiatla (czyzby wbudowana lampa swiecila rowniez w podczerwieni ?).
Moje pytanie jest nastepujace:
poniewaz firma MaxMax nie ma przedstawiciela w Polsce, a wiec zakup i koszty transportu stanowia pewien problem, to czy ktos z Was ma doswiadczenie z uzytkowania ktoregos z pozostalych wymienionych filtrow lub tez innych i moze sie takim doswiadczeniem podzielic ?
Bede bardzo wdzieczny za jakiekolwiek uwagi dotyczace skutecznosci i uzytkowania.
ps. wiem, ze to moze do innego watku powinienem dodac, ale nie wiem jakich slow kluczowych uzyc, by wyszukac wlasciwa odpowiedz wsrod czelusci potokow slow;-) :
czy majac K100 i dysk przenosny, wystarczy zaoptarzyc sie w przejsciowke z plaskiego USB na kwadratowy i "jakos" (jak?) zrzucac zawartosc karty wlozonej do aparatu wprost na dysk, czy tez bez komputera lub dedykowanej "inteligentnej skladnicy" sie nie obejdzie ?
dzieki i pozdrawiam
Maciej