Witam
Pewnie niektórzy napisza, iz na niektore moja pytania znajda sie odpowiedzi w wielu innych postach, czy ze wystarczy poszukac na google. Czytalem wiele testow samego korpusu, obiektywow, opinii i ocen, i tak jak wielu jest ludzi na swiecie zwiazanych z fotografia, tak samo zdarzaly sie zawsze podzielone opinie.
Dlatego prosilbym o odpowiedz na moje konkretne pytania :
Nosze sie juz od dluzszego czasu z zakupem Pentax K200D. Teraz posiadam Fuji S5700 i bawie sie trybem manualnym caly czas, gdyz na trybie AUTO zdjecia, zwlaszcza w trudnych (ciemniejszych) warunkach wychodza, lekko mowiac, na tym trybie koszmarnie. ISO 400 jest juz praktycznie nie do zaakceptowania w takich warunkach, a w trybie AUTO nie da sie zmienic ISO niestety. Z racji tego, iz lubie tryb manualny i wiele z jego funkcji, o ile nie wszystkie, sa dla mnie jasne i zrozumiale. Jesli czegos nie wiem, to albo pytam, albo doczytuje bo to jest jezyk w buzi i google i fora :)
Pentax K200D jest to juz wybor przemyslany i przewertowany przez rozne fora. Jedynie K10D byl wczesniej rozpatrywany, ale jak dla mnie, z racji tego, iz jestem tylko zwyklym fascynatem amatorem fotografii, przydadza sie tryby fotografowania do wyboru, nizsza cena niz K10D oraz to, iz nie jestem przekonany do zasilania aparatow akumulatorami. Mam kamere zasilana akumulatorem, i mimo, ze mam je dwa, to czesto obydwa padaja w niespodziewanym momencie, i nie kupie ich w kiosku, gdy bede potrzebowal cos znowu nakrecil. Pewnie, iz z aparatem w tym przypadku jest tak, ze naladowany akumulator starczy na dluzej niz komplet akumulatorkow AA, ale kiedy nagle bedziemy musieli gdzies wyjsc i bedzie potrzebny aparat, a np pare dni wczesniej intensywnie fotografowalismy i juz niestety nie starczy na dlugo nam akumulatora, to nic wiecej nie poradzimy, bo do kiosku tak jak wspomnialem nie pojdziemy go kupic. Pewnie, iz mozemy kupic GRIPA, i pewnie sam go dokupie do K200D dla lepszego chwytu, ale to za jakis czas i przez ten czas chcialbym sie cieszyc z fotografowania zawsze i wszedzie, bez koniecznosci pamietania o regularnym ladowaniu akumulatora. To taki wstep odnosnie tego, by niektorzy nie pisali, zebym jednak kupil K10D :)
I wracajac do mojego glownego pytania...
Chcialbym kupic aparat na lata. Nie bede sprzedawal mojego Fuji, a ze zdjecia macro czy z oomem jak jest jasno wychodza calkiem niezle, wiec nie potrzebuje dokupywac na razie wielu obiektywow do K200D.
K200D z zestawem GRIPA, DA 18-55 II i ladowarka kosztuje ok 1950zl. Samo body kosztuje 1630zl, natomiast body z DA 18-55 II kosztuje ok 1750.
I moje pytanie brzmi...czy warto sie skusic na ten zestaw z gripem, KITem II i ladowarka za 1950 zl, czy jednak wziac moze samo body albo body z kitem i dokupic np jakis dobry obiektyw tele ????? Pytam, bo juz nie raz czytalem, ze to nie korpus robi zdjecia, ale w pierwszej kolejnosci dobry obiektyw.
Wiec co byloby najrozsadniejszym rozwiazaniem ??? Wziac body z KITem II i dokupic obiektyw tele, czy na razie wziac zestaw z GRIPEM, ladowarka i KITem i uczyc sie na razie obslugi samego aparatu, a z czasem dokupic obiektyw tele.
Jak juz wspomnialem, mam fuji i zdjecia makro i z zoomem wychodza calkiem niezle na trybie M w jasnych warunkach. Na zdjeciach makro mi jakos w ogole to za bardzo nie zalezy, jednak na zoomie tak.
I tu pytanie wlasnie odnosnie obiektywow. Chcialbym obiektyw tele, tak do 800zl (jesli mialbym kupowac z samym body lub body z kitem II).
To oprocz pytania powyzej, ktory zestaw na poczatek wybrac, to jaki obiektyw najlepiej do tego dokupic ???
Czytalem o tzw. "spacerowkach" czyli obiektywach od 18-200mm, ktorych praktycznie nie trzeba zdejmowac, co mi bardzo by odpowiadalo, jednak sa one w kosztach conajmniej 1000zl, a jak mam go kupic z body lub body z kitem to na razie za drogo. Czy lepiej wlasnie wziac na razie zestaw z GRIPEM, ladowarka i KITem II, a za jakis czas kupic dobry obiektyw tele, m.in. taka spacerowke ??? Czy wlasnie samo body lub body z KITem II i do tego obiektyw tele do 800zl ???
Macie na pewno o wiele wiele wiele wieksze doswiadczenia w tej kwestii dlatego Wasza pomoc bedzie dla mnie naprawde nieoceniona.
I z racji tego, iz na samych obiektywach za bardzo sie nie znam, bo nie mialem nigdy lustrzanki, to czym sie rozni obiektyw 70-200mm (tele) od 70-200mm (macro) ? Ogniskowa ta sama, ale roznia sie pewnie ustawianiem z blizszej odleglosci ostrosci w kadrze tak ? Jesli tak, to czy funkcja tele, zostaje ta sama i roznia sie wlasnie tym, iz ten drugi bedzie ostrzyl z blizszej odleglosci, i to wszystko ???
Znalazlem takie pare obiektywow i chcialbym sie dowiedziec czy sa one warte uwagi, czy na razie ich nie kupowac i za jakis czas dopiero kupic lepszy obiektyw, a na razie korzystac z zoomu Fuji :
http://www.fotoplanet.pl/...acro-p-622.html
http://www.fotoplanet.pl/sigma-55200mm-p-1579.html
http://www.fotoplanet.pl/...tax-p-1892.html
http://www.fotoplanet.pl/...456-p-2746.html
Fotografowac bedzie co tak naprawde popadnie. Budynki, osoby, nature, zwierzeta, i dlatego potrzebny bylby dobry tele do tego.
Przepraszam za tak dlugiego mojego posta, ale chcialbym opisac dokladnie wszystko co tylko mi przyjdzie do glowy, by jak najlepiej opisac moja potrzebe i otrzymac konkretna odpowiedz.
Jesli o czyms zapomnialem, to dopisze z checia, by otrzymac porade.
Wielkie wielkie dziekuje z gory za odpowiedzi i porady, bo dzieki takiemu forum czlowiek moze sie wiele dowiedziec o tym, co go fascynuje :)
Pozdrawiam wszystkim i jeszcze raz dziekuje za porady.
Pawel