xander  Dołączył: 06 Kwi 2008
Wysyłka do Apollo.
Mam zamiar wysłać moją k200 do serwisu, żeby skalibrowali mi AF, który na kicie i manualnym Porst 135/2,8 wykazuje zauważalny FF. Czy wysyłać obiektyw wraz z puszką? (kit)

Xander

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
raczej tak.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
xander, sądzę, że najbardziej wiarygodne informacje uzyskasz dzwoniąc do serwisu...

mygosia napisał/a:
xander, sądzę, że najbardziej wiarygodne informacje uzyskasz dzwoniąc do serwisu...

Jeśli pijesz do mnie :-P ;-) , swoje "raczej tak" oparłem na praktyce Nikon Service Department UK, gdzie zawsze proszą o kombinację obiektyw-puszka w takim przypadku... Mysle ze nie rozni sie to zbytnio od Pentaxa...

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
alkos, a gdzieżby - nie śmiałabym ;-)
Jak pisałam, to Ciebie jeszcze nie było :-)

Odpowiedzieli mi,żebym wysyłał z obiektywem. Odeślę.Tylko czy wysyłać im z kitem, na którym widać FF ale nie jest to znacznie (na 55mm i f 5/6 punkt gdzie celuję wypada na granicy GO) czy też poczekać 2 tygodnie i wysyłać z fa 50mm f1,4, gdzie zapewne będzie to lepiej widoczne z racji malutkiej GO)? Pytam dlatego bo nie wiem czy spece z serwisu widząc tak niewielki FF mogą to olać i nie korygować. Manualnego Porsta 135mm im nie wyślę, choć na nim potwierdzenie ostrości myli się dużo bardziej.

Xander
PS.Wybaczcie słowotok. Jakiś taki bojaźliwy amator perfekcjonista ze mnie wychodzi.

Canin  Dołączył: 19 Kwi 2006
Nie chcę cię zrażać do Apollo, ale moim zdaniem, jak tam nie pojedziesz - to nic nie uzyskasz. Widziałem już różne cuda w ich wykonaniu - w tym ewidentnie zepsuty obiektyw który przeszedł ich testy jako - sprawny.
No i poczekaj na tego FA

Jaka szkoda że w k200 nie zaimplementowali możliwości korekty celności af, takiej jak w k20
Xand

pancurski  Dołączył: 13 Mar 2008
Czy w przypadku BF/FF można oddać aparat do jakiegoś innego serwisu (wiadomo, że odpłatnie) nie tracąc gwarancji ?

pancurski napisał/a:
Czy w przypadku BF/FF można oddać aparat do jakiegoś innego serwisu (wiadomo, że odpłatnie) nie tracąc gwarancji ?

Najlepiej taniego, genialnego i w Lublinie ;)

pancurski  Dołączył: 13 Mar 2008
xander nie zauważyłem żeś z Lublina :mrgreen:
No mamy jeden serwis, niewiem czy zajmują się korekcją szkieł.

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Re: Wysyłka do Apollo.
xander napisał/a:
Mam zamiar wysłać moją k200 do serwisu, żeby skalibrowali mi AF, który na kicie i manualnym Porst 135/2,8 wykazuje zauważalny FF. Czy wysyłać obiektyw wraz z puszką? (kit)

Mi kazali wysłać obiektywy z razem z puszką. Polecili również zamieścić kilka zdjęć pokazujących tą wadę. Baterii nie chcieli :mrgreen:
Wysłałem tam sprzęt mimo negatywnych opinii innych użytkowników (liczę na cud). To i tak było tańsze rozwiązanie niż zakup nowego body.

LDevil: kiedy wysłałeś? Z kitem czy z innym obiektywem?

Xand

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
xander napisał/a:
LDevil: kiedy wysłałeś? Z kitem czy z innym obiektywem?

Paczkę otrzymali w 26 maja, więc chyba jeszcze kilka dni minie nim się odezwą. W przesyłce którą im wysłałem był kit oraz z FA50/1.4, ponieważ z tymi dwoma szkłami były kłopoty.

"LDevil": jak już dostaniesz jakieś dane lub przetestujesz aparat po naprawie to daj mi znać, proszę.

Xand

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
alkos napisał/a:
zawsze proszą o kombinację obiektyw-puszka w takim przypadku

no wlasnie - oszusci cholera :-( Zamiast skalibrowac fizycznie polozenie czujnikow af, robia jakies sztuczki w firmwarze i zapisuja korekte dla konkretnego szkla :-(

3xs  Dołączył: 20 Kwi 2008
A ja własnie czekam na K200 - NIE STRASZCIE :shock:

[ Dodano: 2008-05-28, 13:32 ]
alkos napisał/a:
l_uka napisał/a:
no wlasnie - oszusci cholera :-( Zamiast skalibrowac fizycznie polozenie czujnikow af, robia jakies sztuczki w firmwarze i zapisuja korekte dla konkretnego szkla

Nie ma tak latwo... jesli masz rozne BF/FF z roznymi szklami, wysylasz wszystkie, a oni wprowadzaja oddzielna korekcje dla ID kazdego szkla... Poza tym czym rozni sie fizyczne przesuniecie czujnika od korekcji programowej? Oprocz wiekszego ryzyka w pierwszym przypadku...

A jak kupisz kolejne szkło to co, znów serwis, żeby wpisali nowe ID?

l_uka napisał/a:
no wlasnie - oszusci cholera :-( Zamiast skalibrowac fizycznie polozenie czujnikow af, robia jakies sztuczki w firmwarze i zapisuja korekte dla konkretnego szkla

Nie ma tak latwo... jesli masz rozne BF/FF z roznymi szklami, wysylasz wszystkie, a oni wprowadzaja oddzielna korekcje dla ID kazdego szkla... Poza tym czym rozni sie fizyczne przesuniecie czujnika od korekcji programowej? Oprocz wiekszego ryzyka w pierwszym przypadku...

Poza tym czasami problem lezy po stronie szkla, ktore podaje nieprawidlowa wartosc strefy odleglosci (jest ich 5 albo 6 o ile pamietam, ale nie maja decydujacego wplywu na ostrosc...)

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
alkos napisał/a:
Poza tym czym rozni sie fizyczne przesuniecie czujnika od korekcji programowej? Oprocz wiekszego ryzyka w pierwszym przypadku...

no rozni sie. Jesli jest skalibrowane "na zero" body, to wina jest po stronie szkiel i naprawa realizowana jest na gwarancji obiektywu. Ja bym nie chcial miec rozkalibrowanego body i wysylac wszystkie dobre szkla na serwisowanie z korpusem. Poza tym, co z firmami zewnetrznymi? Jesli body jest rozkalibrowane, musza przeprogramowac dobre szklo, zeby dzialalo z wadliwym body - glupota :-/

l_uka napisał/a:
Jesli jest skalibrowane "na zero" body

Co to znaczy na zero? W montażu układu AF też dopuszczalne są lekkie odchyłki, które koryguje się "twardą" korekcją w firmware (w odroznieniu od korekcji uzytkownika)

l_uka napisał/a:
Jesli jest skalibrowane "na zero" body, to wina jest po stronie szkiel i naprawa realizowana jest na gwarancji obiektywu.

Obiektyw nie daje sie kalibrowac az tak dokladnie, zeby dalo sie tym skorygowac kilka centymetrow cm FF/BF... Główna informacja o ostrosci idzie bowiem z ukladu AF, z obiektywu tylko jej potwierdzenie "z grubsza"...

l_uka napisał/a:
Poza tym, co z firmami zewnetrznymi?

ZTCW Nikon nie podejmuje sie takich kalibracji...

l_uka napisał/a:
Jesli body jest rozkalibrowane, musza przeprogramowac dobre szklo, zeby dzialalo z wadliwym body - glupota

nie, nie, nie. Przeprogramowuje sie w 95% tylko body...

Skocz do: