Pamiętaj że aby to działało musisz mieć włączony pomiar matrycowy, oraz potwierdzone ustawienie ostrości. Bez tego światłomierz będzie Ci wskazywał wartości jak przy normalnym pomiarze matrycowym. Wciskasz spust do połowy, otrzymujesz potwierdzenie ostrości i wtedy zmieni się wyświetlana wartość na tą z uwzględnieniem Link AF point and AE.
Gdzie to można zauważyć? Cóż pomiar matrycowy Pentaksa (a przynajmniej ten w kasetce) jest bardzo prosty - po prostu uśrednia wynik z wszystkich pól z uwzględnieniem skrajnych wartości. Tak więc jak mu każesz wyróżnić jakiś punkt będzie to widoczne dopiero przy jakiś skrajnych warunkach np kontrowe oświetlenie:
Pomiar matrycowy bez korekty
Pomiar matrycowy z Link AF point and AE - punkt pomiaru ostrości ustawiony na pole krzyżowe po prawej od środkowego punktu.
W drugim przypadku apart starał się uśrednić obiektyw z uwzględnieniem całej klatki - wyszło mu jak wyszło
Jak się pewnie domyślasz po zaprezentowanych przykładach nie bardzo potrafię znaleźć praktyczne zastosowanie tej funkcji na co dzień. Chociaż akurat ja bardzo sobie cenie pomiar matrycowy w Pentaksie i najczęściej właśnie z niego korzystam. W sytuacji gdy nie jestem pewien jego wskazań po prostu robię krok lub dwa do przodu by wypełnić kadr jednolitym kolorem, blokada ekspozycji i wracam na miejsce. Co przeważnie jest szybsze niż zanurkownie do menu aby przełączyć tryb pomiaru światła na CW/punktowy. Ty masz w K10 wyprowadzony na korpus przełącznik trybu pomiaru światła, wiec tym bardziej.
Natomiast tak jak podałem przykład z lampą i białą koszulą. Przydaje się przy pomiarze światła w przedbłysku P-TTL Kiedy przekadrować dla zmierzenia światła potrzebnego dla określenia mocy błysku za bardzo nie mogę, a chciałbym podowiedzieć automatyce o co mi chodzi.
Tyle z moich doświadczeń na kasetce.