griffin  Dołączył: 19 Cze 2008
Twoj Roadmap.
Ostatnio zastanawiam sie jak rozbudowac system w ciagu najblizszych 12 miesiecy,czyli taki maly Roadmap.

Teraz mam:
K20D
KitII
Sigma APO 70-300mm
Sigma 24-70 EX F2.8 (dojdzie w tym tyg.)

W tym roku chcialbym dokupic:
Grip (pentaxa) + 2x bateria
Metz 58 AF-1
statyw (nie wiem jaki jeszcze ale cos do 2Kg z dobra manipulacja ustawien)
Na nowy rok:
Pentax smc DA 16-45 F4.0
Pentax smc DFA 100mm F2.8 Macro
jakas portretowka kolo 50mm - albo nalesnik albo LTD

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Fajnie.
1. Nie kręci Cię nic szerszego (<18mm)?
2. Serio myślisz o kupowaniu SMC-DA 16-45/4, skoro będziesz mieć Sigmę 24-70/2.8 i kita II?
3. Nie myślisz o jakimś jasnym szkle (f/<2.0)?

Ja bym zaczął od statywu i baterii (jeśli dużo chodzisz z aparatem), grip niekoniecznie, i prędzej brał jasne szkła niż lampę.

Samp napisał/a:
2. Serio myślisz o kupowaniu SMC-DA 16-45/4, skoro będziesz mieć Sigmę 24-70/2.8 i kita II?

jak bede mial 16-45 to sprzedam kita.
co do szerszego kata to nie chce 'przeinwestowac' dopoki nie znajde swojego stylu,nie wiem jeszcze dokladnie w czym chce byc najlepszy wiec poczekam z decyzja kupienia czegos bardziej specjalistycznego. :roll:
Samp napisał/a:
3. Nie myślisz o jakimś jasnym szkle (f/<2.0)?

nie bedzie mnie stac na przyzwoite szklo w ciagu najblizszego roku,dopiero pozniej bede o tym myslal.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
griffin napisał/a:
nie bedzie mnie stac (...) dopiero pozniej bede o tym myslal.

Każdemu się tak wydaje... :-P

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Mój roadmap na najbliższy czas:
1. Metz 58 Af-1

Mój roadmap na daleeeki czas:
1. Tele z dobrym światłem. Dobija mnie już (tylko dlaczego tak szybko?) to ostre tło...

Raven napisał/a:
Tele z dobrym światłem

Bedziesz sprzedawal Sigme 70-300 i Pentaxa 55-300 ?? czy zostawisz ktoregos?

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
Też mam plan:
Przestać szukać co jeszcze by mi się przydało a wziąć się za robienie większej ilości zdjęć.

Generic napisał/a:
Przestać szukać co jeszcze by mi się przydało a wziąć się za robienie większej ilości zdjęć

yhm kupilem lustrzanke po to aby tylko z kitem siedziec.. jak bym tylko chcial zdjecia robic to bym zostal przy kompakcie. Dzieki temu ze moge ingerowac w sprzet jaki uzywam moge tez rozwijac w odpowiednim kierunku moje zainteresowania i styl.
Jesli tego nie rozumiesz to zostan przy swoim planie i pstrykaj wszysko co wlezie byle czym.

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
griffin, przecież ja niczego nie krytykuję o-) nie wiem dlaczego na mnie naskoczyłeś.
Temat w którym prezentujemy swój "roadmap" i tak też zrobiłem.

Rozumiem że czasem potrzeba coś do kupić bo aktualnie posiadany sprzęt nas ogranicza w jakiś sposób. Ale moim zdaniem kupowanie nowych szkieł nie ma NIC wspólnego z rozwijaniem się pod względem umiejętności fotograficznych.
Niektórzy ci powiedzą: "jeden aparat, jeden obiektyw, jeden film - tyle wystarczało mistrzom" o-)

Cytat
jak bym tylko chcial zdjecia robic to bym zostal przy kompakcie.

A widzisz - mi tylko o robienie zdjęć chodzi, sądziłem że właśnie o to w fotografii chodzi o-)

I mogłeś sobie oszczędzić takich złośliwości:
Cytat
Jesli tego nie rozumiesz to zostan przy swoim planie i pstrykaj wszysko co wlezie byle czym.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Ja z przerażeniem dochodzę do wniosku, że chyba jestem zaspokojona....

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
mygosia napisał/a:
że chyba jestem zaspokojona....
Ogólnie, czy tylko fotograficznie ? :-P

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
griffin, prawdopodobnie sprzedam niedługo Sigmę, a Pentaxa na pewno jeszcze długo się nie pozbędę (bo jak napisałem, plan ten jest odległy).

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Dada napisał/a:
Ogólnie, czy tylko fotograficznie ?

Nawet nie fotograficznie, tylko sprzętowo na razie :-)

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Ja chce kupic jasne tele (S/T 70-200 jak juz bedzie wybor bede sie martwil). Do tego na pewno wymienic kita na cos zblizonego (dlugoscia). A na najblizsza przyszlosc to plecak foto/pc i wiecej wolnego czasu bym sobie zazyczyl...

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
wiec:
przesiadka na k1d
dokupienie 200/2.8 [lub S100-300]
zmiana S18-50 na P16-55

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Hmm...
Aparatu na razie nie zmieniam, bo to ciągle dobry sprzęt i robi zdjęcia (Pentax K110D), ze szkieł, to 10-20 lub 12-24 ale dopiero za rok, bo na razie za mało czasu na robienie zdjęć.
A jak się znajdzie w sensownej cenie to w najbliższym roku:
- głowica panoramiczna
- duplikator slajdów (z tą moją samoróbką jest niezbyt wygodnie).

A poza tym jestem sprzętowo zaspokojony, zupełnie jak mygosia :-D

TomaSzSz  Dołączył: 05 Lip 2007
To ja się wypowiem ;-) .
W drodze z USA 540FGZ oraz 4x Fa50/1.4 ( 2 na sprzedaż )
Za około rok przesiadka na k20d/30d? grip.
Tele S/T70-200 + S24-200
Wide S10-20 / P10-17/12-24
2x lampki do modelowania światłem.
70/2.4 L :mrgreen:

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
No to ja swoje 0,03zł dorzucę... Na 100% kupuję po przyjeździe do PL 540FGZ - w UK znalazłem tylko Samsungową wersję 360-tki (w Argosie, jakby to kogoś interesowało). No i kwestia gwarancji nie pozostaje bez znaczenia. Do wyboru mam sklep w Bielsku lub Krakowie. Jakby co, zawsze mogę tam podjechać po nowy egzemplarz jeśli mój padnie.

Po drugie - porządny statyw - może nie za 699zł ale taki za 300-350... Widziałem parę fajnych rzeczy od Velbone'a.

Po trzecie - oświetlenia - jakaś najtańsza lampka studyjna, softbox, masywniejszy statyw, generator prądu do pracy w terenie (albo przynajmniej zabawka za 19 funciaków - konwerter z 12 na 230V...

Jakieś drobnostki w stylu blendy itd...

Serafion  Dołączył: 01 Gru 2007
u mnie skromne plany

w najbliższym czasie:
Pentax da 14mm/2,8

trochę później:
Pentax af 360 lub 540 fgz ( jeszcze nie podjąłem decyzji)

dużo później:
Grip do kadyszki plus bateria

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Pentax DA*16-50. Poza tym już jestem zadowolony ze szklarni. :mrgreen:

Skocz do: