demonpaulos  Dołączył: 30 Cze 2008
[obiektyw] Problem z sigma 70-300.
Witam, zakupiłem niedawno obiektyw sigma 70-300 APO do mojego pentaxa.
Zauważyłem jednak ostatnio ze coś w środku tak jakby "lata". Gdy trzymam aparat poziomo i przechylam go tak że obiektyw celuje w górę słychać takie "tyknięcie" delikatne i z powrotem w dół i znów "tyknięcie" - jakby z powrotem na miejsce sie coś ustawiało. Dzieje się to tylko w momencie gdy obiektyw jest założony na aparat. Jeśli ruszam w ten sposób samym obiektywem to nic sie nie dzieje. Czy ma ktoś może ten obiektyw i mógłby sprawdzić czy dzieje się to samo? Będę wdzięczny za pomoc ponieważ zastanawiam sie czy to wada i czy cos sie poluzowało czy po prostu ten typ tak ma. Dziękuję z góry i pozdrawiam!

Rafał K  Dołączył: 25 Cze 2007
Jesteś pewny, że to obiektyw :?: Może to stabilizacja w korpusie ;-)

PZDR

Nie nie! :) To jest takie delikatne tykniecie... może jakby szkiełko? Gdy założę kitowy obiektyw to tego nie słychać.

[ Dodano: 2008-08-20, 18:44 ]
Ostatnio znajomy miał w rekach mój aparat i przekręcił ostrością przy włączonym AF w tym obiektywie. Jest możliwe, że coś się przez to stało? Piszą, że można uszkodzić silniczki przez takie coś... ale w sumie ostrzy i silniczki chodzą przy AF. Nie wiem czy było wcześniej słychać takie tykanie przy takich manewrach.

Łukaszzz  Dołączył: 15 Wrz 2007
Też takie coś mam po podpięciu swojego Tamrona 70-300 ale totalnie to olewam. Aparat działa, ostrzy, AF pracuje i mam to gdzies że coś tak delikatnie się układa w Obiektywie ;)

To tylko zabawki plastik-elastik, więc nie ma się co dziwić że coś tam lata i chinolom się źle skręciło :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Z jednej strony tak, ale jednak mnie to męczy. Zastanawiam sie czy to np nie jest nic z przysłoną. Czy sie coś nie poluzowało i żeby sie nie rozklekotał na amen! :) Może sie ktoś odezwie jeszcze kto posiada ten model sigmy z APO lub bez. :) Ale dzięki za info! ;) Pozdrawiam!

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Trzeba było nie kupować tego czegoś. ;-)

Jest tam kto? :)
Haloo! :) Czy ktos posiadający ten model obiektwyu (sigma 70-300) mógłby sprawdzić u siebie czy ma takie objawy jak opisane powyżej i się wypowiedzieć. Z góry dziękuję!

piter_76  Dołączył: 23 Kwi 2007
Ja mam to szklo i nic takiego u siebie nie zaobserwowalem.

Rafał K  Dołączył: 25 Cze 2007
Też mam tę sigmę - nie ma takich objawów jak opisujesz.

PZDR

schwefel  Dołączył: 17 Gru 2007
U mnie także nie ma takich objawów.

Skocz do: