Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Ku przestrodze
Od ponad roku do czyszczenia matrycy w k100d używałem patyczków do ucha. Na początku była trema, ale zazwyczaj wszystko szło dobrze.
Ostatnio jednak nie wykonywałem tej czynności od dłuższego czasu i matryca w k100d była już mocno zasyfiona.
Wypróbowałem więc sprawdzony sposób - patyczkiem i zarysowałem matrycę. Dodam, że zawsze wykonywałem tę czynność bardzo ostrożnie, a matrycę traktowałem jak źrenicę oka. Widziałem jednak jeden większy pyłek od pozostałych, który po najechaniu nań patyczkiem, zostawił po sobie długą rysę. Na zdjęciu zaznaczyłem ją na czerwono (pozostałe to paprochy z patyczka, które dało się zdmuchnąć)
Niestety moje najnowsze gorzkie doświadczenie mówi mi, że nie tylko siła docisku może zarysować matrycę, ale rodzaj zabrudzeń, które się tam zebrały. Jeżeli to było np twarde ziarenko piasku to może być bardzo niebezpiecznie.
Radzę więc uważać z patyczkami, (lub nie używać ich wogóle) i używać raczej gruszki, albo oddać sprzęt do serwisu.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
A nie jest to po prostu rozmazany, tłusty paproch, próbowałeś izopropanolem?

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
:shock:

ojej... :-/

Ja w swoim poprzednim dslr tez czyscilem patyczkiem, w podobny sposob jaki opisujesz.

Teraz k10d nie mam tego problemu (strzasanie przy wlaczeniu aparatu + ewentualnie czasami gruszka i jest czysto).

Moze jesli pylki sa stare, bezpieczniej jest czyscic na mokro?

Cytat
A nie jest to po prostu rozmazany, tłusty paproch, próbowałeś izopropanolem?

Możliwe - zostawiał po sobie ślad, kiedy przejechałem patyczkiem.

Cytat
Moze jesli pylki sa stare, bezpieczniej jest czyscic na mokro?

Też zacząłem zastanawiać się nad tym. Chciałem pokazać to na forum, żeby ostrzec innych.

Czy w Apollo czyszczą matryce? ja już chyba wyleczyłem się na dobre z grzebania w środku puszki...

Marcinicus napisał/a:
wyleczyłem się na dobre z grzebania w środku puszki

Nie przesadzaj, kup izopropanol i patyczkami wyczyścisz wszystko bez problemu.
Będzie to dużo mniej kosztowało niż w Apollo, oni prawdopodobnie zrobią to samo co Ty.

Cytat
kup izopropanol i patyczkami wyczyścisz wszystko bez problemu

Głupi jestem - co to ten izopropanol i jak czyścić nim matrycę patyczkiem?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Alkohol izopropylowy - czyścisz matrycę najpierw mokrym patyczkiem (przeciągasz tylko w jedną stronę żeby nie rozmazać) a potem suchym aż do wysuszenia i zebrania resztek.

Cytat
Alkohol izopropylowy - czyścisz matrycę

Cóż - ostatnia deska ratunku...spróbuję.

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
A sprawdzał ktoś może jak długo na w pełni naładowanych akumulatorach K100D/K10D jest w stanie utrzymać lustro w podniesionej pozycji? Zawsze przy czyszczeniu matrycy bałem się, że w najmniej oczekiwanym momencie zabraknie prądu i będzie po zabawie.

Marcinicus, ja kupilem na allegro 1l izopropanolu za 15 zl.

Z urzadzen/przyrzadow optycznych czyscilem jedynie matowke.

Jak chcesz moge Ci wyslac kilka mililitrow :-P

[ Dodano: 2008-07-23, 13:59 ]
LDevil napisał/a:
sprawdzał ktoś może jak długo na w pełni naładowanych akumulatorach K100D/K10D jest w stanie utrzymać lustro w podniesionej pozycji? Zawsze przy czyszczeniu matrycy bałem się, że w najmniej oczekiwanym momencie zabraknie prądu i będzie po zabawie.
na w pelni naladowanych? Pewnie z kilka dni. ;-)

Marcinicus, tu http://pentax.org.pl/view...zczenie&start=0 masz parę stron na temat czyszczenia matrycy. Na przedostatniej stronie opis usługi w Apollo.

Cytat
Marcinicus, ja kupilem na allegro 1l izopropanolu za 15 zl.

Czy to chodzi o to?:

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=400142802

Zdanodzięki za linka - pouczające i...zasmucające zarazem.

Marcinicus napisał/a:
Czy to chodzi o to?:

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=400142802
wydaje sie ze to ten sam - biala etykieta i czerwony napis.

Ja kupilem od tego allegrowicza:
http://www.allegro.pl/ite...l_ipa_weee.html

I odbior osobisty na gieldzie elektronicznej w sobote ;]

LaM4  Dołączył: 15 Lip 2008
Ej, czyli mam rozumieć że aby wyczyścić matrycę to przestawiam aparat w tryb bulb, odkręcam obiektyw, wciskam wyzwolenie migawki, podnosi się lustro i jedziemy z czyszczeniem?

Trochę niebezpieczne imo, jak mi sie palec omsknie z przycisku migawki i lustro się domknie?
Jest jakiś tryb "stałego bezobsługowego podniesienia lustra"?

Bo tak jedną ręką średnio się czyści :/

Cytat
Jest jakiś tryb "stałego bezobsługowego podniesienia lustra"?

Oczywiście, że jest. Poszukaj w menu.

Długi  Dołączył: 16 Sty 2008
Osobiście jeszcze nie czyściłem matrycy, ale proponuję zawsze użyć najpierw gruszki. Pozwoli to oczyścić z większych paprochów, czy jakiś drobin piachu-kurzu, które mogą powodowac zarysowania.

Hakro  Dołączył: 25 Gru 2007
LaM4, instrukcja welcome to. w menu znajdziesz opcję "sensor cleaning" - podnosi ona lustro, a opuszcza dopiero po wyłączeniu aparatu :-)

Zdano napisał/a:
Oczywiście, że jest. Poszukaj w menu.
Po co? Niech zajrzy do instrukcji obslugi.

LaM4  Dołączył: 15 Lip 2008
Dobra dzięx.
Nie dotarłem jeszcze widocznie w instrukcji do tego punktu :)
pentasa mam może od tygodnia raptem.

A czy do takiego czyszczenia może nadać się ten preperat? Kupiłem go w zestawie z gruszką i pędzelkiem - nie ma podanego składu, ale ma zapach alkoholu i szybko schnie.

Skocz do: