Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Jak skopiować partycję/dysk?
Mam problem z wydawało by się prostą sprawą... :shock:

Chcę przekopiować system ze starego na nowy dysk. Stary jest za mały i za głośny, nowy nie będzie (do czasu :evilsmile: ). Do takich okazji mam Partition Magic i do tej pory zawszę udawało się to zrobić łatwo, szybko i przyjemnie. A tutaj (czyli nie w moim komputerze) nie mogę.
PM pokazuje partycję C na żółto, zamiast na zielono. Zamiast oznaczyć jako NTFS oznacza jako "other". Nawet typ się zgadza - "07" to właśnie NTFS. I kopiować nie chce, a ja nie za bardzo wiem o co mu chodzi. Pokazuje tylko błąd numer 4446. Wszystkie inne partycje z tego dysku na drugi mogę kopiować do woli.
Oczywiście system (w tej roli Win XP) działa, nie znajduje żadnych błędów na dysku itp.

Może wy podsuniecie mi jakiś pomysł. Bo jedyne co pozostaje to ponowna instalacja. Niby proste, ale akurat :evil: nie mam przy sobie żadnej płytki instalacyjnej, więc to odpada. A właścicielka komputera nie ma pojęcia gdzie ma ten dysk, "bo to ktoś kiedyś jej instalował".

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Gwiazdor napisał/a:
PM pokazuje partycję C na żółto

Może dlatego, ze jest "aktywna" albo "używana"?

Powinno się udać zrobić obraz dysku (Paragon, Acronis) i po założeniu na nowym dysku partycji nie mniejszej niż ten C: odtworzyć obraz na nowym dysku.

bizon78  Dołączył: 20 Lut 2008
Sprawdź czy na dysku nie została zrobiona partycja ratunkowa.Miałem podobny przykład u kumpla,nic nie mogłem zrobic,bo własnie miał ta partycję(komp ze sklepu)
Może ten ktos zle zrobil partycje(nie jako głowna tylko tak jakby partcję w partycjii i takie j@ja wychodza później).
Acronis ma ładny programik do robiemia kopii zapasowych całych dysków,partycjii i sysytmów.Wpisz w googlarkę nazwę firmy.

Tylko ten Acrnis nie ma chyba wersji testowej, jedynie demo, które twierdzi że może, ale muszę im zabulić kilkadziesią dolców. Dziękuje, ale trochę za drogo. :-/ Przecież nie wiem czy sobie poradzi.
Partition Magic kopiuje bez problemu partycję aktywną, bo uruchamia komputer w trybie "specjalnym". Także to nie to.
Podziałdysku też jest bez zarzutu.

[ Dodano: 2008-08-09, 22:33 ]
A i żeby było ciekawiej, ściągnąłem sobie Seagate DiskWizard. Nie zainstalował się nawet, bo ma za mało miejsca na dysku. :mrgreen:
I to pomimo tego, że kazałem sięmu zainstalować w całości na dysku innym niż C, na którym jest 31 GB wolnego. Ach, ci informatycy... :-P

bizon78  Dołączył: 20 Lut 2008
Gwiazdor napisał/a:
Tylko ten Acrnis nie ma chyba wersji testowej, jedynie demo, które twierdzi że może, ale muszę im zabulić kilkadziesią dolców.

chyba jednak ma :Acronis Migrate Easy
http://www.acronis.com/ho...ad/migrateeasy/
Akurat teraz serwer jest zajęty ale może jutro będzie lepiej.

jagielus  Dołączył: 19 Lut 2008
Acronis Migrate Easy 7.0 w wersji Trail powinien pomóc i zadziałać, swego czasu ściągałem go z ich strony i działało wszystko ok. Kilkadziesiąt przegranych systemów (z powodzeniem).

Seagate tez powinien zadziałać ale pod warunkiem że jeden z dysków który używasz jest właśnie Seagate.

A jak to nie pomoże to poszukaj sobie na Torrentach czegoś takiego: Hiren's Boot CD 9.5 i użyj Acronis Disk Director Suite. Płyta samobootująca...i do dzieła... ;-)

Powodzenia

jagielus napisał/a:
Seagate tez powinien zadziałać ale pod warunkiem że jeden z dysków który używasz jest właśnie Seagate.
Oba są Seagate, tylko:
Cytat
Nie zainstalował się nawet, bo ma za mało miejsca na dysku
:mrgreen:

Teraz mi wpadło do głowy, żeby zainstalować Server 2008 trial (obraz mam na dysku, tylko nagrać :-) ) na innym dysku i pod tym się pobawić.

Dzięki za pomoc, czekam na jeszcze. :-B

jagielus  Dołączył: 19 Lut 2008
Cytat
Nie zainstalował się nawet, bo ma za mało miejsca na dysku

Usuń jakieś zbędne programy , które potem doinstalujesz. Zobacz może ma dużo plików tmp. Ostatnio trafił mi się klient , który miał 15GB plików tmp... :-)

Z tego co pamiętam Seagate potrzebuje jakieś 200Mb, a Acronis chyba ok 100Mb wolnego miejsca...

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006

Skocz do: