stachu74  Dołączył: 25 Sie 2007
[ K10D] Niedokładny AF przy krótkich ogniskowych
Sprawa dotyczy aparatu Samsung GX10 z obiektywem 18-55. Stwierdziłem, ze przy ustawieniu ogniskowej na 18mm AF bardzo często się myli. Dotyczy to zdjęć w dobrym oświetleniu z kontrastowym motywem. Mam np. obiekt w odległości 2m a aparat ustawia ostrość raz na 4m drugi raz na 1,5m, zdarza sie też i 2m (dane odczytane ze skali na obiektywie). Po lekkim "podzoomowaniu" sytuacja zdecydowanie się poprawia a najlepiej jest przy 55mm. Z obiektywem 18-250 sytuacja podobna choć wydaje mi się, że jest nieco lepiej. Też tak macie w swoim sprzęcie czy może mam uszkodzony aparat/obiektyw? Jeśli skuteczność AF miałaby spadać wraz z ogniskową to boję się pomyśleć co by było przy 10mm.
Ostatnio chciałem sprawdzić jak to wygląda w Nikonie D40 z z Nikkorem 18-55 ale spotkała mnie przykra niespodzianka bo nie mogłem znaleźć skali na obiektywie (chyba że nie umiem szukać).

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
stachu74 napisał/a:
Niedokładny AF przy krótkich ogniskowych
Pierwsze slysze.
stachu74 napisał/a:
Mam np. obiekt w odległości 2m a aparat ustawia ostrość raz na 4m drugi raz na 1,5m
konkretny masz ten front focus/back focus.

Liczony w metrach - tego jeszcze nie bylo.

A jaki punkt ostrosci jest wybrany?
Czy testy wykonywales patrzac na skale na obiektywie?
Czy patrzyles w wizjer i zwracales uwage na to, na jakim przedmiocie aparat ustawia ostrosc??
Czerwony punkt.

stachu74 napisał/a:
Nikkorem 18-55 ...[ciach]... nie mogłem znaleźć skali na obiektywie (chyba że nie umiem szukać).
Wyglada na to, ze umiesz szukac.

Aparat był wycelowany za każdym razem na ten sam dobrze oświetlony obiekt, autofokus w trybie punktowym. Warunki w tym względzie były na pewno całkowicie powtarzalne. Te odległości podawane w metrach to wartości odczytane ze skali obiektywu.

folab  Dołączył: 31 Sty 2007
pole af musi całkowicie pokrywac się z obiektem na który ustawiasz ostrośc,obiekt nie morze byc zbyt mały,jeżeli pole af dochodzi do krawędzi obiektu af może złapac dalszy plan ponieważ czujnik zazwyczaj nie leży dokładnie tam gdzie pokazuje prostokącik.Jeżeli obiekt jest zbyt ciemny,zbyt jasny,jednolity(bez kontrastu) lub posiada regularny wzór to af (Pentaxa szczególnie) wysiada.

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
folab napisał/a:
obiekt nie morze byc zbyt mały

morze chyba nie jest zbyt małe ;-)

Znam sposób działania autofokusa i jego ograniczenia ale w tym przypadku na pewno nie to jest problemem. Nie mam ochoty na jakieś laboratoryjne testy z linijkami itp. ale realne warunki w jakich wykonuje się zdjęcia. Obiektem testowym jest np. półka z książkami o kolorowych grzbietach, która całkowicie zasłania ścianę albo duży kalendarz więc nie ma nic za ani przed obiektem co mogłoby zmylić autofokus. Jest na pewno opowiedni kontrast i oświetlenie. Ustawiam się w odległości np. 2m, ogniskowa 18mm a aparat ostrzy mi np. 1m później ponad 2m a czasem i blisko nieskończoności, zupełnie losowo. Ogniskowa ustawiona na ok. 30 mm i jest praktycznie bezbłędnie. Z obiektywem Pentax 18-250 sytuacja bardzo podobna więc problem leży chyba w aparacie. Nikt nie spotkał się z takim problemem?

piter_76  Dołączył: 23 Kwi 2007
Az sie wierzyc nie chce, ze korpus POTWIERDZA Ci zlapanie ostrosci na nieskonczonosci w sytuacji gdy stoisz 2m od obiektu w ktory celujesz, na pewno pojawia CI sie symbol potwierdzajacy zlapanie ostrosci ? :-)

Ostrzenie na nieskończoność to już przypadek ekstremalny ale czasem się zdarza. Odchyłka o metr w jedną lub drugą stronę zdarza się bardzo często. Wygląda na to , że coś jest nie tak z korpusem i pewnie trzeba odesłać do serwisu.

piter_76  Dołączył: 23 Kwi 2007
... i rozumiem, ze korpus potwierdza Ci zlapanie ostrosci, wyzwalana jest migawka i zdjecie wychodzi kompletnie mydlane tak?

Dokładnie tak. Aparat niby szybko ostrzy, robię zdjęcie i jest nieostre. Ostry jest obszar zgodny ze wskazaniami w metrach na obiektywie a nie ten, na który był wycelowany aparat.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Ponieważ to samo masz z oboma obiektywami to znaczy, że musisz oddać aparat do regulacji AF.

Skocz do: