LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Szumy: K10D/K200D vs K100D
Kilka dni po nabyciu kadyszki (wcześniej posiadałem K100D) postanowiłem sprawdzić, jak oba body sprawdzą się w trudniejszych warunkach oświetleniowych. Już przed zakupem wiedziałem, że kadyszka będzie sobie radzić trochę gorzej, ale chciałem sam się przekonać o różnicy.
Niewiele czekając ustawiłem na szybko scenę testową i następnie zrobiłem kilka przykładowych zdjęć na różnych czułościach.
Po obejrzeniu rezultatów zapragnąłem mieć matrycę z kasetki w body kadyszki. Mógłbym zaryzykować twierdzenie, że jeżeli chce się osiągnąć w k10D poziom szumów nie gorszy niż w K100D, to należy używać czułości niższej o 1EV niż w K100D. Uzyskamy w takim wypadku zdjęcia trochę mniej zaszumione niż w kasetce.
Jeżeli chodzi o ilość szczegółów na zdjęciu, to na tym polu kadyszka za sprawą większych wymiarów zdjęcia trochę nadrabia dystans do kasetki. Jednak przy przy ISO1600 szumy matrycy K10D potrafią zredukować ilość szczegółów zdjęcia do poziomu IMHO niższego niż w K100D. Przy tej czułości kasetka jest w stanie dostarczyć nam bardziej szczegółowe zdjęcia.
Pomimo spadku użytecznego zakresu ISO jestem zadowolony z nowego body, natomiast gdybym miał zamienić K100D na K200D, to musiałbym się bardzo mocno nad tym zastanowić (zakładam, że K200D produkuje identyczne zdjęcia jak K10D).

Na koniec kilka przykładowych kropów:
ISO400:

ISO800:

ISO1600:

Wszystkie zdjęcia robione były tym samym egzemplarzem szkła (FA50/1.4), parametry ekspozycji były takie same dla obydwu body. Zamieszczone kropy zostały wywołane dcrawem (dcraw -r 1.128906 1.000000 1.542969 1.000000 -W -v -T).

Jeżeli ktoś twierdzi, że większe szumy K10D można zniwelować poprzez zmniejszenie rozmiarów fotki, to bardzo proszę o zademonstrowanie efektów takiej przeróbki.
Między innymi w tym celu umieściłem na rapidshare zarówno RAWy z kadyszki , jak i kasetki

Chmarski  Dołączył: 28 Mar 2007
No to żeby Cię dobić, to widzę jakąś niebieska kropkę na kropach z K10D. Niby nazwa podobna, ale na kropie nie chciałbym widzieć kropek :cry:

A jeśli Cię to pocieszy, to na kropach z kasetki widzę po dwie niebieskie kropki 8-)

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
A ja jak będę chciał oglądać zamiast zdjęć szumy na niedoświetlonych cropach, to może sobie kiedyś kupię "szumiarkę". Nie analizuję zdjęcia tylko pod koątem szumów, nie robię na siłę niedoświetlonych zdjęć aby się nimi samobiczować ;-)
Dla mnie k10 generuje lepsze obrazy niż k100d, nie mówiąc o innych właściwościach fotograficznych aparatu.
Zarówno w k100 jak i w k10 nie używałem/nie używam > 800 iso. ;-)

Asahi
[Usunięty]
Jacek S, zgadzam sie calkowicie. :-B

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
Jacek S napisał/a:
Dla mnie k10 generuje lepsze obrazy niż k100d

Jestem tego samego zdania. Rawy z kasetki są rozmyte i przedstawiają mniej szczegółów niż z kadyszki (blat biurka, faktura folii, nagłówek czasopisma), co świadczy o intensywnym odszumianiu przez aparat. Na dodatek odwzorowanie kolorów przez K100 na przedstawionych zdjęciach nie podoba mi się zupełnie.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
janek_wu napisał/a:
Rawy z kasetki są rozmyte i przedstawiają mniej szczegółów niż z kadyszki (blat biurka, faktura folii, nagłówek czasopisma), co świadczy o intensywnym odszumianiu przez aparat.

Nie świadczy to przede wszystkim o mniejszej ilości pikseli w kasetce

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
Nie porównuje cropów tylko PEF-y normalnej wielkości i rozmycie obrazu z K100 jest wyraźnie widoczne.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
ojejj jaki fajny temat :mrgreen:

Chmarski napisał/a:
No to żeby Cię dobić, to widzę jakąś niebieska kropkę na kropach z K10D. Niby nazwa podobna, ale na kropie nie chciałbym widzieć kropek :cry:

A jeśli Cię to pocieszy, to na kropach z kasetki widzę po dwie niebieskie kropki 8-)

Generalnie nie przejmuje się tymi kropkami, LR czy inna wołaczka z pewnością by mi je zamaskowały. A aparat z matrycą bez takich kropek to jest takie yeti - każdy wie o co chodzi, ale nikt go jeszcze nie widział :)

Asahi
[Usunięty]
LDevil napisał/a:
A aparat z matrycą bez takich kropek to jest takie yeti - każdy wie o co chodzi, ale nikt go jeszcze nie widział :)
chyba zartujesz, mam Yeti w domu? :mrgreen: :shock:

Asahi napisał/a:
chyba zartujesz, mam Yeti w domu? :mrgreen: :shock:
Czyli przy dowolnej kombinacji ISO/czas nie masz żadnych hotów na matrycy? Oczywiście zakładam, że robisz w RAWach i nie wywołujesz ich softem który je automagicznie maskuje.

Asahi
[Usunięty]
Jeszcze nigdy nie widzialem na swoich RAWach, zadnych hotow. Uzywam kadyszki. Te Twoje widac w kazdym programie, PS, LR, ACDsee. Uzywam tych trzech, w zadnym nigdy nie widzialem na moich RAWach hota.

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Asahi napisał/a:
nigdy nie widzialem na moich RAWach hota.

To masz fabrycznie zmapowane i jeszcze żaden nowy się nie pojawił :-P

Asahi
[Usunięty]
pawelek-79 napisał/a:
To masz fabrycznie zmapowane i jeszcze żaden nowy się nie pojawił
no to o co chodzi? Chyba tak powinno byc. :shock:

Asahi napisał/a:
Jeszcze nigdy nie widzialem na swoich RAWach, zadnych hotow. Uzywam kadyszki. Te Twoje widac w kazdym programie, PS, LR, ACDsee. Uzywam tych trzech, w zadnym nigdy nie widzialem na moich RAWach hota.
To albo Ty masz duże szczęście, albo ja wyjątkowego pecha, bo zarówno moja kasetka jak i kadyszka miała hoty.

zbyllu  Dołączył: 01 Mar 2008
Kurrteczka! Miałem Yeti i tak tanio sprzedałem... :-P

piters1986  Dołączył: 23 Sty 2008
to ja coś z k100 dorzucę
http://images28.fotosik.p...7f31ac86ae3.jpg

[ Dodano: 2008-08-09, 14:08 ]
zmniejszone o 50% nic nie grzebane :-P

[ Dodano: 2008-08-09, 14:10 ]
hotów też mam kilkanaście :mrgreen:

LDevil napisał/a:
to ja coś z k100 dorzucę
http://images28.fotosik.p...7f31ac86ae3.jpg
No ładnie, ładnie - mógłbyś też oryginał wystawić?

piters1986  Dołączył: 23 Sty 2008
LDevil napisał/a:
No ładnie, ładnie - mógłbyś też oryginał wystawić?

sugerujesz że gmerałem przy zdjęciu czy chcesz raw :?:
zdjęcie tylko zmniejszone, mogę wstawić w pełnym rozmiarze ale po co?

desinger  Dołączył: 12 Paź 2007
Asahi napisał/a:
chyba zartujesz, mam Yeti w domu?

oj wyglada że i ja mam Yeti a naoglądałem sie tego w róznych programach i przy różnych kobinacjach po tym jak w małpce Canona miałem takowe a umnie jak narazie czyściutko :mrgreen:

Skocz do: