takpoprostu  Dołączył: 10 Kwi 2008
Wywołanie zdjęć z jpgów
Witam, powiedzcie mi kto ma winę... Zawsze jak zanoszę zdjęcia do wywołania do studia foto już zrobine z RAWów na JPGi... Ładnie obrobione i wogóle, dostaje coś takiego:

Po prawej crop zdjęcia jakie zanoszę do wywołania (wydrukowania) a po lewej (mniej więcej) jakie mi oddaje na papierze i płace 1,30zł za 1 szt. !!!!

czy to mój błąd ? Czy to obróbka fot to robi? Dlaczego na monitorze jest OK, a na papierze po jego wywołaniu taki babol jest! Spieprzył mi tak 30 zdjęć ponad.

Zdjęcia jak już kadruje to utrzymuję proporcję identyczną jak obraz prosto z matrycy. Czyli Zdjęcia 20x30 czy tam 10x15 powinny wychodzić tak jak ja widzę je na monitorze. Ale on zrobił mi 15x21 czy to może być przyczyną ? Raaany ale jestem zły, tyle zdjęć mi spaprał

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Przede wszystkim to oprócz tego przeostrzenia i przeklarowania widać mocną kompresję na niebie, przegięcie straszne.. :evil:

nie nie niebo wyszło OK... ale chodzi najbardziej o kontury twarzy i wogóle inne kanty... Są podobne tak jak pokazałem... Wygląda to tak jak by on jeszcze sam sobei wyostrzał zdjęcia, lub przed wydrukiem ja kompresował ? Nie wiem....

Jurek  Dołączył: 09 Cze 2007
Zdjęcie wydaję się że jest mocno skompresowane, wygląda to na błąd maszyny lub brak podstawowej wiedzy laboranta.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
A jak oddajesz te zdjęcia, to mówisz, że chcesz bez obróbki/ingerencji?

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
takpoprostu, możesz zmienić laboratorium?

Stachu, Tak...

zorzyk, W moim niedużym mieście jest tylko ten facet :( Chyba że polecicie mi jakieś ONLINE dobre ?

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
Ludzie różne zdjęcia zanoszą, więc pan w labie odruchowo wszystko poprawia. A że poprawia konkretnie i pewnie od szablonu, to tak wychodzi. Czyli z automatu kontrast, ostrość... okropnie to wygląda.
Ja sie wyleczyłem z labów. za te pieniądze robie sobie wszystko sam, jak coś spieprze, to se przyklne i robie jeszcze raz. Raz efekt coraz czesciej mniew zadawala, dwa - przynajmniej zdrowszy jestem... kiedyś opisywałem tu moje przygody z wołaniem i skanowaniem. Nigdy więcej!

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
takpoprostu napisał/a:
Chyba że polecicie mi jakieś ONLINE dobre ?
Fotonet Tychy.

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
No paskudnie to wygląda u Ciebie...
Z labami niestety różnie bywa . Fajne ceny mają np w MM ale obsługa albo słabo przeszkolona albo jej się nie chce i nie kalibrują sprzętu po zmianie papieru, więc kolorki zawsze nie teges, mnóstwo czerwonego. :roll:

Na szczęście mam kompetentnego kolegę w labie więc problem z głowy :-P

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
takpoprostu, Fotojoker lepsze odbitki Ci zrobi, http://fj.fotojoker.pl/

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
takpoprostu napisał/a:
Chyba że polecicie mi jakieś ONLINE dobre ?

Zaryzykuj testowo, np. Fotojoker ma usługę on-line-foto (ale sam z niej nie korzystałem).

A jeden mój znajomy wykrył jakiś lab na allegro (nie znam szczegółów, gdzieś w północnej Polsce), który nie dość, że dobrze zdjęcia naświetlał, to jeszcze ceny miał nieprzyzwoicie niskie (w 2007 r. pamiętam, że płacił 3 zł za A4). On im wysyłał płytę CD z tiffami, a lab mu w ciągu kilku dni odsyłał CD i zdjęcia.

Dzięki Zdano... Zapoznam się....
Zorzyk... Takie coś też byłoby dobre... Ale czy można tak w pełni zaufać takiemu "komuś" z Allegro, i wysłać różne zdjęcia, o różnej tematyce....

H.M., robisz sam, sam drukujesz ? ... To musisz mieć niezłą drukarkę ;-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
zorzyk, też słyszałem coś o takim mitycznym tanim labie z allegro ;-)

w Chojnicach, albo Tczewie, nie pamiętam dokładnie

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Ja również polecam fotonet tychy - robią wszystko fajnie (z wyjątkiem jednej wpadki gdzie na ilfordzie zostawili mi zacieki po bokach!!!), szybko i współpracują z różnymi punktami fotograficznymi i handlowymi w południowej Polsce, gdzie można potem sobie odbitki odebrać. Oczywiście można też wszystko pocztą załatwić. Odbitki na naprawdę niezłym poziomie, którego raczej nie uświadczysz w rossmannie, czy mm...

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Tak.

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
Cytat
H.M., robisz sam, sam drukujesz ? ... To musisz mieć niezłą drukarkę

czy ja wiem czy taka super? Canon ip5000, sporadycznie coś większego, HP 1220c. więcej mi nie potrzeba.

Poprawcie mnie jak się myle, ale chyba nawet na zwykłej marketowej drukarce za 200,- robi sie lepsze odbitlki niż na labowym sprzęcie za 15000,- zalety labu, to koszty, czas i trwałość - choć z tym tez różnie bywa.

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
takpoprostu napisał/a:
Ale czy można tak w pełni zaufać takiemu "komuś" z Allegro, i wysłać różne zdjęcia, o różnej tematyce....

MZ, gorzej niż Twój labolud zrobił chyba się nie da, więc co Ci szkodzi... :-)

Skocz do: