DJ_Direct  Dołączył: 03 Cze 2008
Pentax faster than Canon
W miniony czwartek przy okazji jurorowania na lokalnym muzyczno-kulturalnym wydarzeniu - majac pod reka sprzecik postrzelalem sobie troche. W trakcie imprezy swoja obecnosc rowniez zaznaczal Pan z gazety z jedynym slusznym aparatem na C....
Podpieta L-ka 28-70/2.8L i ogolnie pelen szpan :) Chociaz moze to ja troche przewrazliwiony jestem. Pan byl mily, uprzejmy, przepuszczal, pozwalal jako pierwszemu strzelac z podobnym stanowisk itp. podpatrywal sprzet itd. W koncu zaczela sie rozmowa w ktorej padlo stwierdzenie z jego ust - z wielkim skadinad przekonaniem o slusznosci wyglaaszanych twierdzen i zarazem uznaniem - ze Pentax to swietna marka i czytal i wie ze ma bardzo sprawny i szybki AF, czego w wielu sytuacjach nie moze powiedziec o C... Powiedzial to w taki sposob ze trudno bylo odczuc ze sobie jaja robil... Odparlem - bardzo milo mi slyszec takie slowa uznania, choc ja bym chetnie gdyby sie dalo - zaopiekowal sie z kolei Panskim obiektywem. heh...
W kazdym razie skoro wsrod Canonierow mozna sie spotkac z opinia o przyzwoitym (tu:szybkim) dzialaniu AF w Pentaxie, to znaczy ze czuja oddech na plecaach a i ich jedyny sluszny system - nie jest w tym wzgledzie tak wspanialy :)
Milo sie robi...

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
DJ_Direct napisał/a:
Milo sie robi...
Milo wybrał Nikona a nie C :-P

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
ja wczoraj miałem w rękach Canona z piękną L-ką - AF śmigał aż miło, szybciutko, cichutko, a i z dokładnością problemów nie miał. silniczek AF mojej KaSetki, to przy tym canonowskim ostrzeniu zabawny relikt lat 80.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Eldred, milo właśnie zakupił kolejny obiektyw na giełdzie, no chyba że nie dla siebie :-D

DJ_Direct napisał/a:
W kazdym razie skoro wsrod Canonierow mozna sie spotkac z opinia o przyzwoitym (tu:szybkim) dzialaniu AF w Pentaxie, to znaczy ze czuja oddech na plecaach a i ich jedyny sluszny system - nie jest w tym wzgledzie tak wspanialy :)
Milo sie robi...
nabijał się z ciebie, i tyle ;-)

Łukaszzz  Dołączył: 15 Wrz 2007
eee... jaja sobie z Ciebie robił ;-) ;-) ;-)

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
opiszon napisał/a:
Eldred, milo właśnie zakupił kolejny obiektyw na giełdzie, no chyba że nie dla siebie :-D
Do analoga, MZ-10, też na giełdzie ;-)

[ Dodano: 2008-08-30, 14:14 ]
Aha, też uważam że sobie jaja robił ten Canonier :-?

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
A właśnie ktoś porównywał Canona i Nikona pod względem szybkosci i sprawności AF? Który szybszy, a który dokładniejszy? Np w D300 i 40D (50D zbyt nowy jest)

[ Dodano: 2008-08-30, 14:27 ]
Osobiście stawiałbym na D300... Ale mogę się mylić

Cobretti  Dołączył: 06 Lut 2007
D300 szybszy:-)

DJ_Direct  Dołączył: 03 Cze 2008
musielibyscie faceta zobaczyc, to byscie poczuli ze jednak jaj sobie nie robil. Czlowiek ktory pracuje na sprzecie, a nie czyta testow, nie sledzi nowinek technicznych, tylko chodzi do pracy, a zaslyszane w srodowisku opinie traktuje wielce powaznie. Sa tacy ludzie - i pozniej by sie dali pokroic za to co mowia. Skwitowalem pozniej stwierdzeniem ze z tym AF to chyba smie zartowac, bo jakos na moje nieszczescie jestem odmiennego zdania. To powiedzial - coz wielu tak uwaza, ja to rowniez gdzies przeczytalem i wobec tego chyba ktos glupote napisal, skoro Pan mowi ze jest odwrotnie. Jakos na bardzo profi i oblatanego w temacie nie wygladal... Ale mily Pan. Walczyl mocno z wbudowanym w lampe odblysnikiem (taka wysuwana karteczka) liczac ze zda egzamin... Dziwne ze tacy ludzie pracujacy w gazetach czy innych mediach - jakies takie dziwne rzeczy preferuja miast np. dyfuzora. Troche to tak odebralem jakby robic zdjecia na automacie i robic dobra mine do zlej gry... Ale moze sie nabijal. ;)

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Skoro fotografia jest jego pracą to dlaczego w takim razie pracuje na, jego zdaniem, gorszym sprzęcie?

A jaki to był model na C jeśli można wiedzieć?

Jak zawsze baaaardzo wiele osób patrzy na marke a nie dany model. Można porównywać AF w D300 z AF w istDL i napisać, że Nikon ma lepszy AF. Można też porównać AF z powiedzmy D40 z AF z K20d i napisać, że Pentaks ma lepszy. Można też napisać, że jeśli jakiś fotograf ma cyfranke z profesjonalnej serii Nikona i zarabia na fotografii to jest to napewno dobry fotograf a tak przecież nie musi być.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
sołtys napisał/a:
Skoro fotografia jest jego pracą to dlaczego w takim razie pracuje na, jego zdaniem, gorszym sprzęcie?
Bo to nie jego sprzęt, tylko redakcji.

Pentagram napisał/a:
Bo to nie jego sprzęt, tylko redakcji.

Aaaa ... no o tym nie pomyślałem :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: ... jednakowoż skoro AF ma gorszy to czemu redakacja taki kupuje? :roll:

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Bo N ma lepszy bajer i marketing :-D

ThomFoto  Dołączył: 07 Lis 2006
DJ_Direct napisał/a:
musielibyscie faceta zobaczyc, to byscie poczuli ze jednak jaj sobie nie robil. Czlowiek ktory pracuje na sprzecie, a nie czyta testow, nie sledzi nowinek technicznych, tylko chodzi do pracy, ...

czyli że co. że jak chodzi do pracy to już poczucie humoru mu obce.?

sorki .ale za przedmówcami.... nieźle po tobie pojechał i pewnie wcale niemało zabawy z tego miał. no chyba że poprostu nie chciał Ci przykrości robic.

scenka sytuacyjna. event sporej firmy. warunki do focenia ciezkie. . siedzi kliku fotografów. poki co dyskutują sobie o tym i o tamtym.za sprawą podpiętej L-ki 50/1.2 zeszło na sprzęt. po kilkukuminutowj dyskusji o "systemach" ..zgadzamy sie bez cienia wątpliwości....Pentax to świetna firma i wogóle szcunek dla tradycji sie należy. po czym ... siegają po N i C i biorą sie do roboty. tak to wygląda nacodzień niezależnie od tego jak bardzo nam sie to nie podoba.

CanisLupus  Dołączył: 10 Sty 2007
No to zalacze cos od siebie...

Kilka miesiecy temu uciolem sobie mila pogawedke z przemilym Panem ktory pracowal na Eosie
5D z 24-70/2.8 L.
Jakie bylo jego i moje zdziwienie kiedy sie okazalo ze moj samsung gx-10 z sigma 28-70/2.8
Ex Df ostrzyl o ok 20% szybciej od wspomnianego Canona.
Sigma byla glosniejsza i bardziej szarpala ale suma sumarum dzialala szybciej.
Pamietam tytlko kwasna mine tego Pana oraz jego zaciekawienie moim Gx-10.

Czyli nie jest tak zle jak to defetysci maluja ;-)

Na + dla canona mazna zaliczyc lepsza prace AF w gorszych warunkach oswietleniowych.

ThomFoto, przesadzasz. Też czytałem, że AF K10tki z kitowym obiektywem jest szybszy niż USM i to prawda. Poza tym jak ktoś fotografuje Canonem, nie musi oznaczać, że jest fanatykiem. Może równie dobrze być fotografem, albo fotografikiem.
Poza tym wyśmiewanie się z czyjegoś sprzętu może oznaczać nie tylko brak kultury, ale i ogólną pustkę w głowie. A zdarzają się czasem inteligentni ludzie z aparatami.

zamiast czytania o szybkości AF popracuj na imprezach ... no powiedzmy w warunkach klubowych a wtedy przekonasz sie jak bardzo sie mylisz odnośnie szybkości AF w k10.
oczywiście to nie znaczy że k10 jest zła. to świetny aparat. najlepszy jaki ostatnimi laty przydarzył sie Pentaxowi. tylko że kierowany do zupełnie innego odbiorcy niż profi a o takiej sytuacji była mowa powyżej.

Nie no, ja tam się nie znam, nie mam Canona, ani Pentaxa i niepotrzebnie się odzywam. Tak tylko napisałem, aby podbudować swój licznik postów.

ThomFoto, źle trafiłeś niestety. Akurat Pentagram ma doświadczenie z fotografowania tym i tym w nienajlepszych warunkach :roll:

[ Dodano: 2008-08-30, 16:23 ]
Cytat
ThomFoto, źle trafiłeś niestety. Akurat Pentagram ma doświadczenie z fotografowania tym i tym.

i dlatego mnie dziwi to co wypisuje odnośnie AF k10. ale rozumiem. każdy ma gorszy dzień czasem i jakąś bzdurę ;-) napisze.
zresztą dajmy już spokój bo oczywiste jest to że k10 do zastosowań profi ma sie nijak,
z powodu wolnego AF i nieakceptowalnych szumów na wysokim ISO. reszta jest OK

ps. no i matryca nie ta co trzeba ale to o tym ciiii.... tego nie wolno pisac jeszcze przez parę miesięcy

Skocz do: