matb  Dołączył: 02 Lis 2006
  Pomocy! Komputer mi się wiesza :-(
Sprawa jest taka, że przez niemal dwa lata wszystko działało OK, aż do dziś. Kiedy to zmieniłem sposób łączenia się z Internetem. Do tej pory miałem szerokopasmowy (1 cośtam) dostęp z Dialogu ze stałym adresem IP. Ale teraz zmieniłem na taki, co to za każdym razem sam ustala adres IP i DNSy. Modem został ten sam, tylko z mojego punktu widzenia nie łączy się już samo po włączeniu komputera, tylko muszę "ręcznie" otworzyć połączenie sieciowe mając login i hasło. No i jeszcze to się zmieniło, że się komputer zaczął co chwilę wieszać. Tak skutecznie, że trzeba twardy restart robić, najlepiej wyjmując wtyczkę :-(
System operacyjny to Win XP. Się nie znam, i nie wiem co mam z tym fantem zrobić. Na razie rozwiązanie jakie widzę, to zamienić się z progeniturą na laptopy, ale to taki sobie pomysł - może ktoś ma lepszy? Może trzeba coś przetentegować gdzieś w jakichś ustawieniach systemowych, albo co?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
mi się wydaje że to problem sterowników do modemu - wieszają ci kompa przez to że zmienił się sposób działania modemu

jakbyś miał pod ręką jakiś ruterek z modemem adls, to wartałoby sprawdzić czy w taki zestawieniu działa
oczywiście zakładając że będziesz miał dostęp do takiego sprzęciku

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
A jesteś pewien, że jedno z drugim ma związek?
Jakoś dziwne, że tryb logowania do internetu powoduje "twardy" zwis kompa.

Ja bym spróbował tak:
- najpierw reinstalacja tego połączenia sieciowego (wywalić z "otoczenia sieciowego" i dodać ponownie)
- jak nie pomoże to reinstalka Windowsow (można spróbować podmienić dyski twarde, żeby się nie bawić w reinstalkę aplikacji)

Jak nie pomoże to jest ryzyko, że komp dożył kresu swoich dni. Jakiej marki on jest?
Bo te tanie to czasem działają tak długo jak długo mają gwarancję.

tomekz napisał/a:
Jakiej marki on jest?
Bo te tanie to czasem działają tak długo jak długo mają gwarancję.

to raczej chodzi o to, jakie części są użyte w nim, a nie sama marka
mój składaczek, a właściwie CPU i MOBO, chodzi już 6 lat (tak tak), codziennie, po hmm, dużo godzin, gdyż do południa robi za komputer, a popołudniami za TV :D

jedyna rzecz jaka mi padła przez ten czas, to HDD (bad sektory)

jeżeli problem pojawił się wraz ze zmianą netu, to ja bym to raczej wiązał ze sprawami softwareowymi - czyli sterowniki modemu - jak odłączysz modem i normalnie pracujesz, to komputer się też wiesza :?:

Komputer jest HP7300NX, znaczy Compaq. Jeszcze na gwarancji - i pewnie powędruje do serwisu, bo coś mu matryca bzikuje. Ale wczoraj działał OK (poza bzikami matrycy), dziś rano też, a po zmianie sposobu logowania do netu się wiesza :evil:
Po router z modemem się pewnie i tak wybiorę, bo muszę drugiego laptopa w końcu na stałe do sieci przyłączyć i się drutów pozbyć. Ale to dopiero jak wypłata przyjdzie, czyli pewnie pojutrze.

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
No, właśnie o markę płyty głównej mi chodziło. Taki skrót myślowy ;-)

Sterowniki modemu raczej nie powinny powodować "twardego" zwisu.
Chociaż to Windows jest, więc kto wie :roll:

Edit: Compaq, czyli raczej sprzęt powinien być ok.
Spróbuj ściągnąć najnowszą wersję sterowników modemu od producenta modemu (nie od dostawcy internetu) i przeinstalować.

Throwend  Dołączył: 26 Kwi 2007
matb, korzystasz z jakiegos programu do łączenia się? Czy po prostu utworzyłes połączenie w połączeniach sieciowych? Jesli to pierwsze to odinstaluj to, łącznie ze sterownikiem do modemu, zainstaluj sam sterownik i utwórz sam połączenie. Poza tym można od razu tam ustawić żeby sie łączyło przy starcie systemu (choć to może nie być takie hop siup).

A poza tym routerek to podstawa. stówka czy 150 i masz dobry routerek ADSL. A jak z WiFi to juz bliżej 200 PLN. I polecam Linksysa - dobre to i zadnych problemów. Tylko najlepiej ustawić wszystko samemu przez panel administracyjny...

Tok'Ra  Dołączył: 11 Lip 2006
Re: Pomocy! Komputer mi się wiesza :-(
matb napisał/a:
Sprawa jest taka, że przez niemal dwa lata wszystko działało OK, aż do dziś. Ale teraz zmieniłem na taki, co to za każdym razem sam ustala adres IP i DNSy. Modem został ten sam, tylko z mojego punktu widzenia nie łączy się już samo po włączeniu komputera, tylko muszę "ręcznie" otworzyć połączenie sieciowe mając login i hasło. No i jeszcze to się zmieniło, że się komputer zaczął co chwilę wieszać.

Jaki modem? Jeśli do neo to klasyka problemowa - jedyna skuteczna rada to albo poprawnie zainstalować sterowniki do tego badziewia, albo kupić dobrej klasy router do ADSL'a.
Jeśli masz toto z TPSA, to weź LiveBox'a (drogo) - chociaż lepszy pomysł to własny router.

Modem jest siemens speedstream 4100. I w ogóle jakoś nie widzę sterowników do tego w systemie :roll: Widać na te nowoczesne komputry to już za głupie jestem :-/
No i nie jest to Neostrada, ale dialnet (w dialogu).

to to jest na ISDNie czy PSTN ? (pytanie offtopowe trochę)

mumonzan  Dołączył: 23 Kwi 2007
matb, z chęcią bym ci pomógł, ale jak to powiedziałeś: "Widać na te nowoczesne komputry to już za głupie jestem"
to i nawet ja za głupi jestem:)

Próba deinstalacji wszystkich kart sieciowych jest tak trochę jak "tonący siekierki się chwyta", ale wyniki mogą być obiecujące:)))
ewidentnie masz nie trywialny problem, choć wiem, że to nie pocieszające:))

(Tak siedzę w sieci, bo w jednej firmie którą supportuję ciągle przenoszą bazę na nową macierz.....)

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
opiszon napisał/a:
to to jest na ISDNie czy PSTN

O ile się orientuję to SpeedStream 4100 jest na linie analogowe.

pjak  Dołączył: 28 Kwi 2008
To chyba nie będzie raczej miało wiele wspólnego z siecią. Ja bym sprawdził napięcia na zasilaczu i oblookał kondensatorki na płycie. Jeśli to zasilacz (a to jest całkiem prawdopodobne w HP po dwóch latach) to uważaj, żeby nie pociągną ci za sobą jeszcze czegoś.

ok, bo wiem że kiedyś dialog świadczył adsl'a na AnnexB (ISDN)

czy to może Netia była?

pancurski  Dołączył: 13 Mar 2008
matb
Spróbuj zmienić konfiguracje karty sieciowej.
Jak to znaleźć: połączenia sieciowe > właściwości> Karta sieciowa> Konfiguracja > Zaawansowane > Typ nośnika i tu wybrać jeden z tych: pełny dupleks 10Mb, 100Mb, półdupleks 10Mb, 100Mb, auto.

Swojego czasu miałem problemy z połączeniem się z netem (chyba sdi) komp co prawda się nie wieszał, ale zmiana wspomniana wyżej poskutkowała.

Tok'Ra  Dołączył: 11 Lip 2006
matb napisał/a:
Modem jest siemens speedstream 4100. I w ogóle jakoś nie widzę sterowników do tego w systemie :roll: Widać na te nowoczesne komputry to już za głupie jestem :-/
No i nie jest to Neostrada, ale dialnet (w dialogu).

A połączenie masz przez kartę sieciową czy przez USB?
Jeśli przez kartę sieciową sprawdź co masz poustawiane na modemie.
Wpisz w przeglądarce adres IP strony modemu: 192.168.254.254
Powinieneś zobaczyć coś takiego:

Powinieneś móc się zalogować podając swoje parametry, czyli login i hasło, przykładowo tak:

Jeśli modem działa prawidłowo z internetem, masz w menu System summary:

Sprawdź zakładkę WAN interface i powiedz, co tam masz?
Będzie tam coś z PPPoA?

Najlepiej dowiedz się u dostawcy jaki powinieneś zakupić router i po prostu pozbądź się tego badziewia - ono może być przyczyną takiego zachowania się komputera.

Napisz czy łączysz się przez kartę sieciową czy przez USB?

Czy po odpięciu modemu komputer działa stabilnie?

Najlepsze rozwiązanie - połączenie modemu przez kartę sieciową jeśli możliwe - bo na USB mogą dziać się cyrki. No i czy masz założony filtr separujący linię ADSL od linii telefonicznej (taka kostka przed modemem).?

Ja bym zdeinstalował wszystko co dotyczy sieci, protokoły itd. i pozakładał wszystko na nowo jak na czystym systemie.

Jak takie działania nie pomogą, przyczyna zwiechy może być po stronie zainfekowanego systemu. Możesz mieć jakieś dziadostwo w systemie i nie będzie to wykrywany wirus, co robi za stację nadawczo-odbiorczą i może szpiegować w sieci - i robi zwiechę, jak nie udaje mu się dodzwonić do centrali - Wcześniej na łączu non-stop sobie "dzwoniło" kiedy chciało, a tutaj nie może się realizować i robi zwiechę.

pancurski  Dołączył: 13 Mar 2008
Tok'Ra napisał/a:

Najlepsze rozwiązanie - połączenie modemu przez kartę sieciową jeśli możliwe - bo na USB mogą dziać się cyrki.

:-B popieram, internet prze kabel RJ i tradycyjną sieciówke, USB do podłączania pendrajwa itp.

Throwend  Dołączył: 26 Kwi 2007
No, ale w takim razie to całkiem zmienia postac rzeczy... Jeżeli net jest przez sieciówkę (a jeśli nie ma sterowników to prawdopodobnie tak jest tylko matb zapomniał nas poinformowac) to nie można mówi o problemach przez modem...

Jesli jest jakaś aplikacja do łączenia się od Dialogu to zwyczajnie bym to odinstalował. W innym przypadku proponuję skanowanie antywirem. I to porządne. Jak pracowałem na Neo to często spotykałem się z tym, że minutę po pierwszym połączeniu się z netem goś miał kilka wirusów.

W ogóle, matb, masz XP SP2 co najmniej? jakiegoś antywirusa? te sprawy...

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
matb, Chyba musisz kupić nowy komputer i to bezwzględnie na FF.. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

pikolo  Dołączył: 06 Gru 2006
Cytat
Może trzeba coś przetentegować gdzieś w jakichś ustawieniach systemowych
:)
Cytat
Tak skutecznie, że trzeba twardy restart robić, najlepiej wyjmując wtyczkę
:shock:
Napisz więcej informacji o tym w jaki sposób konfigurujesz sieć , te informacje musiałeś otrzymać razem z modemem od dialogu . Na podstawie tak skąpych szczegółów trudno cokolwiek powiedzieć , ja mam internet z multimo ( masakra tak na marginesie ) , i wiem że różni operatorzy stosują różne bardzo kombinatorskie sztuczki . Na przykład wymienione wcześniej multimo w ich wersji neostrady nie dają internetowych numerów IP , po prostu stawiają jakiś tam serwer z bezpośrednim wejściem do internetu do którego podłączają modemy wewnętrznie , sprzedając w ten sposób internet .
W łindołsie z linii poleceń można uzyskać informacje na temat działającej karty sieciowej poleceniem "ipconfig /all" . Testy sprawności łącz robimy pingiem .
PS. Moim zdaniem to albo wirus , albo "polska" jakość świadczonych usług internetowych .

Skocz do: