Mathis  Dołączył: 26 Mar 2008
Potrzebana pomoc odnośnie kolorów zdjęcia
Mam sprawę :D
Czy moglibyście mi opisać jak wygląda to zdjecie - chodzi mi o nasycenie
http://www.digart.pl/zoom/4120215/VOLVO_C30.html
Oraz jaki odcień ma to zdjęcie:
http://www.digart.pl/zoom/4114924/T.html

Pierwsze - czerwień wali po oczach aż boli - drzwi się zrobiły wręcz jednolite
Drugie ma odcień żóły-sepia

Zgadza się?

Mam monitor Lenovo L220x na S-PVA i wydaje mi się, że nie jest to najsłabszy monitor, jednak te zdjęcia co podałem wyżej wyglądają inaczej niż na laptopach znajomych - z czego oni twierdzą, że skoro u nich wszystko wygląda podobnie to u mnie coś jest nie tak..

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Mathis napisał/a:
Pierwsze - czerwień wali po oczach aż boli - drzwi się zrobiły wręcz jednolite
Drugie ma odcień żóły-sepia

Zgadza się?

zgadza się, ale ja mam LCD w lapsie Acera, więc się nie liczy

hej, skoro masz skalibrowane S-PVA to olej znajomych z matrycami TN ;-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Tak samo widzę na iiyjamie na TN.

Ale ja mam kalibrację na oko :D

Oni pierwsze mają czerwień normalną coś jak forum, za to drugie wpada w czarno-biały, delikatna sepia, ale to bardzo delikatna

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Na pierwszym mam intensywną czerwień na drugim sepię z żółtą dominantą. Monitor mam na fabrycznym profilu.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Mam skalibrowany Eizo, niby tylko Flexscan. Ale czerwień na samochodzie wali po oczach. Drugie, jak plwk, napisał.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Wy tu sobie możecie oceniać do woli - i tak trzeba poczekać na opinię największego fachmana od monitorów, czyli filorpa.

U mnie jest tak jak u wszystkich tutaj, urżnięta czerwień na pierwszym i dość intensywna sepia/żółć na drugim.

Jurek  Dołączył: 09 Cze 2007
plwk napisał/a:
Na pierwszym mam intensywną czerwień na drugim sepię z żółtą dominantą. Monitor mam na fabrycznym profilu.

Tak samo u mnie na skalibrowanym Eizo.

No to mnie uspokoiliście :) Już myślałem, że 1,5kpln poszło w błoto...
Jednak ciekawe to jest, że laptopy Toshiba i HP różne modele wyświetlają podobnie, a już mój LCD i wasze monitory inaczej :0 Trzymam się tego, że my mamy dobrze oni mają skopane :)

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Mathis, laptopy bez zdjętego kontrastu zawsze g... wyświetlają, nie kolory. Na moim, skalibrowanym software'owo na oko - wypalony, plackowaty czerwony na samochodzie i wyraźna sepia (wzgl. neutralnego tła) na drugim. Wszystko spoko.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Mathis napisał/a:
Trzymam się tego, że my mamy dobrze oni mają skopane :)

I tego się trzymaj i możesz spać spokojnie. :mrgreen:
BTW - na moim B&W monitorze czerwień jest przewalona, a na drugim jest lekka dominanta zółty/pomarańcz (bliżej żółtego), czyli dokładnie jak napisał plwk
Na pierwszym dodatkowo: cały pierwszy plan to przepał, podobnie jak felgi, tablica rejestracyjna i tylna szyba.
To by było na tyle ze świata B&W :-P

takseo  Dołączył: 25 Wrz 2008
dokładnie jak JackDeJack i bEEf.

Robert N  Dołączył: 25 Lip 2007
Ja rozumiem, budżet. Ale dlaczego uparliście się porównywać kolory na monitorach laptopów ? Wprawdzie słyszałem o laptopach z przeznaczeniem do obróbki zdjęć, ale zastanówcie się: jeśli przyzwoity monitor kosztuje parę tysięcy to ile musi kosztować laptop z przyzwoitym monitorem ? Choćby nieco więcej od monitora, prawda ? Jeśli wasz laptop kosztuje poniżej 3-4k to nie ma rady, monitor jest przeznaczony do pracy biurowej. Co tu porównywać barwy ?

Robercie, ja nie porównuje kolorów z matryc laptopa, tylko koledzy którzy uparli się, że te ich są jedynymi prawdziwymi... Dlatego zapytałem tutaj gdzie wiem, że większość osób ma porządny monitor, bądź jeżeli gorszy to usiadła chwilę nad kalibracją jak widzą powyższe zdjęcia - koledzy nic nie kalibrowali i upierają się, że skoro tyle laptopów tak ma to tak ma być ;] :)
Teraz dzięki wam mam argumenty do dyskusji i może przekonania ich o super matrycach w laptopach :)

Mathis napisał/a:
tylko koledzy którzy uparli się

To już nie są Twoi koledzy ;-)

Heh :) :-B Za dawkę humoru przed snem :)

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Mathis napisał/a:
koledzy którzy uparli się, że te ich są jedynymi prawdziwymi...
Przełącz którykolwiek monitor na B&W otwórz te fotki w PS i użyj pipetki (próbnika koloru) :idea:

Jakby dalej mieli wątpliwości to powiedz im że kolega z wieloletnim doświadczeniem w poligrafi przed drukiem tej fotki z samochodem kazałby klientowi podpisać pierwszą gotową odbitkę z maszyny drukującej tekstem: "Akceptuję do druku "data i czytelny podpis"" - żaden zdrowy gość nie podpisze czegoś takiego. Tak się drukuje książki dla dzieci gdzie kolor ma "kapać" ze strony.

Jeśli, jednak dalej by mieli wątpliwości to nigdy więciej, ale to przenigdy nie dyskutuj z nimi o kolorowych obrazkach :mrgreen:

JackDeJack napisał/a:
użyj pipetki (próbnika koloru)

Nie rozumiem, pipetka nie wie (i jest jej obojętne) jaki monitor jest podłączony. Pipetka zawsze próbkuje kolor (współrzędne koloru) w pliku. Monitor nie ma tu nic do rzeczy.

Marcin_G  Dołączył: 01 Maj 2008
Nawet na mojej ponoć badziewnej matrycy w iMacu czerwień na pierwszym zdjęciu jest okrutna, a drugie to sepia. Wychodzi więc chyba na to że Twoi koledzy mają coś skopane.

takseo  Dołączył: 25 Wrz 2008
Robert N, dokładnie i wtedy zobaczą jak pojechane maja kolory przykładowo auto: 255 020 020. Oczywiście nie są to prawdziwe wartości, bo nie udało mi się ściągnąć tego zdjęcia.

Skocz do: