kris1980  Dołączył: 24 Lut 2008
  [ K10D] K10D - problem ?
Ostatnio zauważyłem bardzo dziwną reakcje mojej KDyszki... A mianowicie w słabszych warunkach oświetleniowych robiąc zdjęcia z lampą błyskową (wbudowaną) zdjęcia wychodzą bardzo przepalone, albo wręcz czarne (histogram całkowicie płąski). Niekiedy po zmianie trybu pomiaru światła zdjecia wychodzą OK.

Czy ktoś miał już coś takiego ? :-(
Bo nie wiem czy pomoże tu zmiana softu, czy serwis, czy to ja się uwsteczniam :mrgreen:

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
z jakim szkłem?

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
oraz z jakiej odległości i przy jakiej czułości - w ogóle przykładowe zdjęcia mile widziane :-)

Z KITem, z odległości od 80cm do 3 metrów, czułość ISO 100-800
Bezsensem jest wrzucanie przykładowych fotek, skoro i tak jest to jedna wielka czarna plama...

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
kris1980 napisał/a:
Bezsensem jest wrzucanie przykładowych fotek
Nie jest - z exifa można sporo wyczytać. No, ale skoro nie chcesz...

Arczibandit  Dołączył: 25 Maj 2007
Re: K10D - problem ?
kris1980 napisał/a:
zdjęcia wychodzą bardzo przepalone, albo wręcz czarne (histogram całkowicie płąski). Niekiedy po zmianie trybu pomiaru światła zdjecia wychodzą OK.

Jedna z hipotez: nieumiejętne stosowanie punktowego pomiaru światła.

Ale Jarek ma rację - wrzuć sample. To da osobom chcącym Ci pomóc więcej informacji o problemie.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
kris1980 napisał/a:
Bezsensem jest wrzucanie przykładowych fotek, skoro i tak jest to jedna wielka czarna plama...
a auto naprawiasz przez telefon bo zaprowadzic go do mechanika to bez sensu przeciez i tak nie dziala....

Arczibandit - w centralnie warzonym i matrycowym...

Fafniak - auta nie zaprowadzę do mechanika bo się zmęczę :-) , a jak się zmęczę to :-B , no a po piwku to już w ogóle nie dojdę :mrgreen:

Ale jasne postaram się wrzucić jakiegoś sampla... Jak tylko coś pstryknę (wzystkie nieudane -kasuję )

[ Dodano: 2008-09-03, 22:08 ]
Lżej mi na sercu :mrgreen:
To ja się uwsteczniam :-(
:oops: :oops: :oops:

rafalch  Dołączył: 16 Paź 2007
Witam.
Taka sytuacja wytepuje gdy masz właczoną korekcję ekspozycji. Wyzeruj korekcje i będzie OK.

Niestety, usterka.
Muszę odesłać aparat do serwisu :-( - coś jest nie tak ze światlomierzem podczas focenia z lampą błyskową (wbudowaną - na zewnętrznej nie próbowałem z prostej przyczyna - nie mam)...
Raz całkowicie ciemny obraz, raz przepał aż wyświetlacz razi bladością... :-(

Zobaczymy ile czasu to potrwa :cry:

Skocz do: