cerfes  Dołączył: 03 Kwi 2008
Schneider - kreuznach D-XENOGON FISH-EYE 10-17mm F3.5-4.5 ED
http://www.swiatobrazu.pl...f3545_ed.html,1

Na moje oko fajne szkło, nie wiem jaka cena tego, ale jako, że firma nie jest wiodącą (w sumie mało znana, choć kilka razy zdarzyło mi się widzieć szkła od nich) może będzie tańsze niż Sigma 10-17 czy opisywany ostatnio Tamron. Poza tym Sigma prostuje obraz, więc to zupełnie inny typ szkła. Narzekają na aberracje i odblaski, ale moim zdaniem przy 10mm aberracje i odblaski, to zupełnie normalna rzecz - jeśli kąt widzenia wynosi aż 180*.

Ciekawe jaka cena, mnie na pewno by takie coś zainteresowało.

http://download.swiatobra...ye/SG200821.JPG
Fajna geometria na tym samplu, co myślicie?

Edit: tak sobie teraz uświadomiłem, że moim zdaniem bardzo fajny ten test obiektywu - ktoś wziął go w rękę, pomacał, poszeł na miasto (!) zobaczcie jak dużo całkiem - moim zdaniem - przyzwoitych sampli. Żadnego tam fotopolisowego Mieszka I z banknotu 10zł (kiedyś ich zamkną za to podrabianie pieniędzy, hehe), nie ma nędznego cykania tabelek testowych, moim zdaniem jak już, to tak się powinno testować obiektywy - w realnych warunkach, w których będą użytkowane, bo wiadomo, że 10mm, to - moim zdaniem - głównie obiektyw do miasta na ulice. Jasne, że można go fajnie wykorzystać np. w górach czy na łące, ale to chyba jednak nie to samo. W studio też nada się co najwyżej do eksperymentów niż do konkretnej pracy - aczkolwiek w fotografii chyba nie ma żadnych aż tak sztywnych reguł, ktoś kto jest dobry może zrobić coś niby od d_y strony, a będzie dobrze wyglądało, wiecie o co mi chodzi.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
cerfes, przecież to jest Pentax 10-17 Fisheye :roll:

:evilsmile:

[ Dodano: 2009-01-09, 17:16 ]
i nie licz na to że będzie tańszy niż Pentax :-P

Promocja111  Dołączył: 04 Lis 2008
To odpowiednik Pentaxa dla Samsunga. Z tego co pamiętam, mocowanie jest takie samo więc na Pentaxa pasi w 100%.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Cytat
nowe rybie oko na mocowanie pentaksa
i dlaczego nowe? Nawet pod szyldem SK jest już od dwóch lat. Wtedy oglądaliśmy go z Milo na targach foto w Łodzi.

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Cytat
Fajna geometria na tym samplu, co myślicie?

Kwestia gustu, ja już wolałbym tę prostującą obraz sigmę.

Cytat
tak sobie teraz uświadomiłem, że moim zdaniem bardzo fajny ten test obiektywu - ktoś wziął go w rękę, pomacał, poszeł na miasto

Czytałem test dzisiaj rano i pomyślałem sobie dokładnie to samo.

cerfes  Dołączył: 03 Kwi 2008
a jest gdzieś do kupienia w Polsce? Bo nie znalazłem nigdzie w necie

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
cerfes napisał/a:
a jest gdzieś do kupienia w Polsce?
ale ten Samsung, czy Pentax :?:

Jurek  Dołączył: 09 Cze 2007
cerfes napisał/a:
ale jako, że firma nie jest wiodącą (w sumie mało znana,

Jedna z najstarszych i najlepszych firm produkujących obiektywy, teraz głównie do aparatów wielkoformatowych.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Pentax jest u Czesia w ofercie.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Jurek napisał/a:
cerfes napisał/a:
ale jako, że firma nie jest wiodącą (w sumie mało znana,

Jedna z najstarszych i najlepszych firm produkujących obiektywy, teraz głównie do aparatów wielkoformatowych.
W przypadku tego szkła cała optyka to DA10-17.
Tak jak już pisali inni - to nie jest nowa konstrukcja, więc ten wątek to trochę jak odkrywanie ameryki w konserwach. A że ktoś ze Swiata Obrazu zrobił z tego nowość... co robić, takie życie.

Testy i opinie pierwowzoru są już na forum.

Zamykam.

Skocz do: