DJ_Direct  Dołączył: 03 Cze 2008
K10D robi nieostre zdjecia
Czy ktos z Was mial moze taki problem z aparatem, ze aparat rejestrowal nieostre zdjecia?? Kwestia dotyczy K10D, ktory potwierdza ostrosc w ustawionym punkcie, ale na zdjeciu jej nie ma. I nie dotyczy to szkiel z AF tylko, ale rowniez i manualnych pentaxowych 50mm/1.4, 100mm/2.8, 135mm/3.5 na przeslonach nie tylko w pelni otwartych ale rowniez i do F11 nawet. Aparat potwierdza ostrosc, a ta trafia albo w inne miejsce, albo wcale jej nie widac i obiekt mydlo... Zanabylem matowke z klinem do tego aby sie upewnic czy to moje oko ma defekt, czy jednak aparat i dalej - na klinie ok, potwierdzenie z aparatu, a zdjecie kicha. Dotyczy to szczegolnie obiektow w odleglosci kilku metrow i wiecej, widoczki to w ogole nieostre.... Obiekty w odleglosci <2metrow raczej bez problemu, natomiast te dalej - kibel. Gdyby wszystko na pelnej dziurze - rozumiem, moglem sie ruszyc i obiekt uciekl z ostrosci, ale przy przeslonach 4-11 to glebia juz na tyle spora ze nawet jakbym sie ruszyl, to obiekt powinien pozostac w GO.
Przesuniete pola AF i tym samym takie dziwne wskazania ostrosci pokazuje?? Czy moze jakies inne sugestie macie??
W Apollo sie zdziwili, bo jeszcze takiego przypadku nie mieli - to jedynie po rozmowie telefonicznej i naswietleniu problemu. ALe chyba beda sie musieli z nim zmierzyc....
Dziekuje za jakas podpowiedz.

mazi  Dołączył: 12 Lut 2008
Re: K10D robi nieostre zdjecia
od zawsze tak miala ta kadyszka?

swego czasu chyba czytalem o podobnym problemie na jakims forum ,ale raczej nie dotyczylo to k10d... nie pamietam juz gdzie to bylo.

zapodaj jakies sample, zeby bardziej wyobrazic sobie problem.
wiele zainteresowań... wiecznie zbyt mało czasu...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

agresywnej moderacji mówię stanowcze NIE !

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
DJ_Direct, próbowałeś fotografować/testować nie zważając na potwierdzenie ostrości, ale opierając się tylko na tym co widzisz ?

Cypis aka Piotr  Dołączył: 16 Cze 2008
Zdecydowanie spróbuj ostrzyć nie patrząc na potwierdzenie ostrości.
Jeśli wciąż będzie źle - to możliwe że np. lustro jest opuszczane o ułamek milimetra na mało.

Robilem na samym klinie, ale generalnie to ostrosc zbiega sie z potwierdzeniem aparatu. Moje oko daje rade wystrzyc ale raczej na niewielka odleglosc. Z obiektami powyzej kilku metrow to juz raczej bez klina kiepskawo, wiec polegalem na klinie, ale tak jak mowie - wowczas aparat rowniez potwierdzal. Coz - w roznych warunkach i sytuacjach to bylo, czasem juz jak na zlosc robilem zdjecia czego popadnie, zeby tylko wywolac jakas taka sytuacje, ale w roznych warunkach oswietleniowych zdarzalo sie ze czasy byly dlugawe i wystepowalo ryzyko poruszenia - co zapewne mialo miejsce, ale rowniez i takie bywaly gdzie przy czasach krotszych niz np. 1/40 i nawet w setnych - tez sie takie knoty trafialy...
Wiec stad bardziej zrzucam wine na sprzet niz na szkla, tym bardziej ze temat wystepuje przy manualnych szklach. Wiec pojecie BF/FF raczej nie do konca tu chyba znajduje zastosowanie. No chyba ze puszka ma w tym wzgledzie cos sknocone. Nie wiem jak to jest z ustawieniami pol AF... Ale to w sumie chyba nie dawaloby takich efektow...

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
DJ_Direct napisał/a:
ze puszka ma w tym wzgledzie cos sknocone.
Może być źle zamontowana matryca. Wtedy i AF i potwierdzenie i klin pokazują wszystko dobrze, ale odległość płaszczyzny matrycy jest niewłaściwa i stąd nieostrość. Moim zdaniem puszka do wymiany.

Yeti  Dołączył: 04 Lip 2007
Spróbuj jeszcze zrobić zdjęcie z wyraźnymi elementami w (prawie) nieskończoności, wyłącz AF i zastosuj obiektyw który na sprawdzoną nieskończoność przy wkręconym tubusie. To będzie test na to o czym wspomniał Dada.
Jeśli nie będzie ostrości to faktycznie śmierdzi złym zamocowaniem matrycy, jeśli ostrość będzie to może być złe ustawienie lustra.
W każdym razie wysyłka do serwisu nieunikniona!

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Yeti napisał/a:
wyłącz AF

W szkłach manualnych??? :shock:

Cypis aka Piotr  Dołączył: 16 Cze 2008
sołtys napisał/a:
W szkłach manualnych???

W aparacie ;p

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
A może zalana olejem matryca ???
Albo szkła mydlą ???

Tak tylko zgaduję

takpoprostu  Dołączył: 10 Kwi 2008
może dasz jakieś zdjęciaDJ_Direct,

jak sie naucze wrzucac zdjecia, to cos sie wrzuci. Zalana olejem to nie bardzo, a szkla sa gut - bo na innych aparatach dziala wszystko bez problemu. K100D Super, K20D - zdjecia gut. Co prawda nie mam zdjec tego samego obiektu wykonanych tym samym manualnym szklem ale roznymi puszkami zeby sprawdzic co nie teges, ale generalnie szkla bym odpuscil jako winowajcow.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
DJ_Direct, tu masz krótką instrukcję na temat pokazywania zdjęć na forum:
http://pentax.org.pl/view...ght=pokazywa%E6

takpoprostu  Dołączył: 10 Kwi 2008
DJ_Direct napisał/a:
jak sie naucze wrzucac zdjecia, to cos sie wrzuci.

wyślij mi meilem na takpoprostu@vp.pl to wrzucę na swój serwer i ci wystawie

[ Dodano: 2008-10-04, 12:08 ]
Zdjęcia DJ_Direct'a:

.....
przesylam zdjecia pogladowe dot. problemu ktory poruszylem, mianowicie K10D ktory robi nieostre zdjecia. To takie ktore na szybko znalazlem, wiekszosc bowiem w pierwszym etapie rejestrowania problemu, po prostu neiswiadomie kasowalem.
Tak gwoli drobnego wyjasnienia

- zdjecia zoltych kwiatkow - ostrosc na kwiatek centralny a jest gdzies na lodygach albo nie wiem gdzie jeszcze,

- zdjecia schodow - robione ze statywu, choc chyba 1 z reki.Ostrosc na schody, potwierdzona.

- Zdjecia roslinek i drzew - ostrosc na glowny obiekt w kadrze - lisc, drzewo etc. Potwierdzona przez klin i aparat.

- Skrzynka na listy - na niej ostrosc, ale wziela w leb.

- Kot - jakis przy drodze chodzil, to strzelilem, ostrosc na "front" glowy biedaka.

- Figurka - centralnie na front, ostrosc... nie wiem gdzie jest :(

http://takpoprostu.ir.pl/test/

oooo - jak kolega napisal - takie drobne sugestyje do ogladania zdjec - gdzie celowalem. Bardzo dziekuje za pomoc koledze takpoprostu :-B licze ze cos podpowiecie, co moze byc na rzeczy....
zdjecia pod podanym przez poprzednika linkiem.

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
Po wielkosci tych zdjęc to ja moge powiedzieć co najwyzej czy podoba mi sie kadr

Na zdjeciu figurki na rogu jak na oko jest przyslona f22 - calość jest ostra

Dodane...
No dobra na zdjęciu z kamieniem zmurszałym mogę zgadywać ze jest FF bo wydaje mi się ze te gałązki przed nim są jak by bardziej ostre niz te napoziomie kamienia.

Reszta jest po prostu za mała by sie wypowiedziec

Dod
OK
Znalalem jeszcze kota (ciezko szukac jak tylko numerki sa - zgaduj zgadula) - wygląda to na FF wnioskując po kamyku - na koci w sumie takze to wychodzi bo tło jest nieostre na calej długosci kota (kot tez na całej swoje długosci ) wiec chyba po wychodzi przed kotem ( jak kamyki) nie wykluczone z parametry byly takie ze kot sie ruszyl :D - a kamyczki mogły stracić ostrosć bo sie kibnales w przyd/tyl robiac zdjęcie w kuckach.

to tylko kilka drobnych przykladow to raz, po drugie - ciezko az tak sie gibnac zeby sie tak rozjechalo przy czasach w setnych czesciach sekundy. Nigdy jeszcze chyba nie uzylem F22. Na tych zdjeciach nie ma takich przeslon. A przy figurkach jest bodaj 5.6 albo cos kolo tego. Dla mnie to figurka jest skaszaniona ostroscia :(. Dalem male, bo mialy byc tu umieszczone w poscie, a w rezultacie kolega jedynie zrobil katalog na serwie i zapial linka. Wiec w tym wypadku fkatycznie moglyby byc oryginalne duze pliki. No ale to sporawa wyprawa :) Prosze nie rozpatrywac kadrowania i kompozycji, bo zdjecia byly robione w zupelnie innym celu - zeby wywolac "wilka z lasu" czyli zaistnialy problem nieostrych zdjec. Stad kompozycja jest przypadkowa.

Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
no to pewnie się powtórzę ale jak nie masz innych przykładów to ustaw sobie plan testowy, w plenerze i to jeszcze na takich miniaturkach ciężko to ocenić, jak byś robił w jpgach to podobnie można fotkę "skaszanić ostrością" bawiąc się opcjami przetwarzania

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
Wiesz - mogę Ci pokazać kompletnie nieostra fotkę która w miniaturce wygląda na zarąbiście ostra (Zapomniałem na AF przestawić po zmianie z manuala i ktoś ze znajomych tak na "auto" cykał :D)

Miniaturki jak mowie mogą co najwyżej posłużyć do zjechania zdjęcia za kadr i naświetlenie.
Ostrość możesz oceniać jedynie (tylko tak!!!) na 50% powiększeniu zdjęcia. Zatem Zapodaj Zdjęcia na imageshack i masz tam od razu po wrzuceniu obrazka linki dla leniwych do wrzucenia na różne fora internetowe czy strony - kto będzie chciał zobaczyć klika sobie na miniaturki i już.

Po tych miniaturkach jest tak jak mowie

aparat dzis wrocil z serwisu.... Napisalem sie cala strone A4 do Panow serwisantow w Apollo. Nagralem im plyte ze zdjeciami. A oni 2 tygodnie naprawiali... dostalem razem z aparatem kartke - regulacja AF.... Przeczytalem to kilka razy - z boku, z prawej do lewej, z lewej do prawej, do gory nogami - nic innego nie bylo napisane. Wiec wlaczam aprat i zerkam w menu s. I co widze???? Jak myslicie??....
korekcja na +70.... i tyle. Musialem wyjsc z domu bo cos bym rozwalil. Aktualnie gwarancja jest juz "po" i jakiekolwiek dzialania serwisowe - teraz juz platne. Napisalem maila z pytanem co sie zawiera w czynnosciach ktore wykonali pod tajemniczym terminem "regulacja AF". Czy programowo czy hardware'owo na tzw. srubkach regulujacych czujnik. Ale nie sadze zeby odpisali. Mowiac krotko - wykpili sie, wypieli sie i olali kllienta. Zenada....

Zlosc moja wyjasnie - tyle to sam sobie moglem zrobic, ale niestety nie jest to rozwiazanie problemu, bo pisalem ze sytuacje wystepuja rowniez w przypadku uzycia szkiel manualnych - a te jak nazwa wskazuje - nie maja Auto Focusa. Dlatego naprawa nie rozwiazala problemu. A serwis centralnie chce chyba tylko przetrzymac sprzet zeby skrocic niejako czas do konca gwarancji i niech klient sie odwali. A pozniej - jak cos bedzie chcial, to bedzie musial zaplacic.

Skocz do: