filorp  Dołączył: 03 Lis 2008
FF Tamrony i Sigma na analogach
Drodzy forumowicze, chciałbym zapytać czy macie jakieś doświadczenia bądź wiedzę odnośnie współpracy obiektywów takich jak 28-75f2.8Tamron i 70-200f2.8Tamron czy odpowiedników Sigmy na analogowych korpusach Pentaxa. Planuję dokupić aparat analogowy coś z serii MZ (S, 5N, 6) i niestety klęska jest jeśli chodzi o jasne FF zoomy. Używane FA*28-70 czy FA*80-200 osiągają monstrualne ceny (odowiednio 1000$ i 2000$)na zachodnich ebayach (ostatnio umknął mi 28-70 za 320euro na niemieckim ebay i to była super cena - nie szedłem dalej tylko dlatego że w opisie właściciel mówił coś o stukach podczas ostrzenia z bliska) w związku z tym pojawia sie pytanie czy sensowne jest zakupienie nowych odpowiedników Tamrona czy sigmy (do tej ostatniej niechętnie bo HSM zapewne nie będzie dzialał na analogowym Pentaksie choć można kupić śróbokręt ale ciągle dużo droższy od Tamrona dlatego szczególnie myślę o tandemie Tamrona. Czy zupełnie świeżutki Tamron 70-200f2.8 będzie poprawnie działać z kilkuletnim już body MZtki czy mam spodziewać sie jakichś komplikacji? Z góry dzieki za odpowiedź...

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
Nie powinno być żadnych problemów, obiektywy te współpracują z analogami.

natus  Dołączył: 28 Mar 2008

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Dokup analogowego Nikona, o używane jasne Nikkory znacznie łatwiej ;-)

Skocz do: