nowakka  Dołączył: 22 Kwi 2006
Uwaga - TAMRON MF 2.5/90mm SP + DSLR
Witam,

ważna uwaga dla zastanawiających się nad tym szkłem - w połączeniu z DS (a i pewnie każdą inną lustrzanką cyfrową) i jasnymi tematami, w centrum kadru pojawia się zielony, owalny refleks od matrycy. Przy domykaniu szkła zjawisko przybiera na sile, odbicie staje się bardziej wyraźne.
Podobno z podpiętym oryginalnym adapterem 1:1 zjawisko już nie występuje - ja go nie posiadam, więc nie mam jak sprawdzić.
Warto to uwzględnić przy podejmowaniu decyzji o zakupie tego, jak by nie było, świetnego szkła.

--
Krzysiek

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Dziwne, ale rzeczywiscie - słyszałem o tym... dla niecyfrowców: mam to szkło i na analogu - od filmu - nic się nie odbija :)

teem  Dołączył: 22 Kwi 2006
Cytat
w połączeniu z DS (a i pewnie każdą inną lustrzanką cyfrową) i jasnymi tematami, w centrum kadru pojawia się zielony, owalny refleks od matrycy.

Coś mnie tknęło, że widziałem podobne zjawisko u siebie. Przypadkiem mam DS i to szkło.
I owszem, green blob wygląda tak:
http://www.libertus.pl/fo...Qwd=./greenblob

Widać go tylko przy bardzo jasnym tle i ciemnym motywie w centrum kadru.
SP90/2.5 to moje ulubione szkło, używam go naprawdę często - zielony glut widac tylko w zdjęciach jak w linku - sporo białego tła, przepalonego o kilka EV.

Mimo tej przypadłości, nie zamieniłbym tego Tamrona na _nic_ innego w tej ogniskowej.

teem

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Z cyklu: "Odgrzeb najstarszy, nieaktywny temat na forum" :mrgreen:

W każdym razie. Od paru miesięcy posiadam owe szkiełko i chciałem tylko zauważyć, że nie stwierdziłem opisywanego zjawiska w połączeniu z DLem. Poza tym szkiełko bardzo miodne .. chociaż nie mam porównania, bo to pierwszy słoik tego typu z jakim mam doczynienia.

DJ_Direct  Dołączył: 03 Cze 2008
rowniez posiadam i nie stwierdzilem problemu - ani solo ani z konwerterem 2x dajacym 1:1.... Moze to w jakichs okreslonych sytuacjach albo cos...

Skocz do: