Leo  Dołączył: 22 Mar 2007
  [lampa] Pomocy, nie mogę zdjąć 540 z Kadyszki !
Witam wszystkich...no cóż, problem i to poważny, zakładałem 540-tkę na Kadyszkę wiele razy i nie było problemu a tu nagle, przy próbie zdejmowania-kicha! nie mogę jej poprostu zdjąć cos zablokowało? może Ktoś miał taki problem...i nie wiem jak to rozgryść, boję się, że moge uszkodzić walcząc z lampą...

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
A odblokowana lampa? Może któryś styk się zaciął? Poruszać może góra-dół, próbować obrócić lampę w ramach luzu sanek. Musi odpuścić.

Meggido, problem polega na tym, że wczoraj mordowałem ją na różne sposoby i nie chce niestety odpuścić, ciekawe co?

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Bardzo dziwne raczej.

Tok'Ra  Dołączył: 11 Lip 2006
Moze zacisnales plastikowa srube? Taka, by uniemozliwic zsuniecie lampy...
Ten plastik nad stopka - luzny jest?

Tok'Ra, Tak, oczywiście jest odblokowany, własnie wróciłem z serwisu i zosstawiłem kadyszkę wraz z lampą, będą chyba trochę demontować, cholera nie spodziewałem się takich problemów...

LukD  Dołączył: 25 Wrz 2006
O ile pamiętam z kasetki, to w sankach lampy była z lewej strony taka sprężyna, która przytrzymywała stopkę od dołu. Może to ona spowodowała zacięcie? Jakby ją tak nacisnąć jakimś nożykiem / skalpelem o płytkim ostrzu?
Pozdr.

LukD, nie, nie to nie jest tak jak w kasetce, tu jest dzwignia blokady, którą się przekręca (Fix--) i wtedy szpilka pozycjonująca lampę w stopce wysuwa się zapewniając bezbieczne umocowanie. Niestety u mnie już wiadomo co się stało. Tu Pentax się nie popisał daje mu duży minus.. tak bardzo jestem zadowolony z tego sprzętu no cóż to chyba wpadka Pentaxa. Otóż po zdemontowaniu okazało się, że ta szpilka się urwała, podobno materiał jest bardzo kruchy. Majster pokleił to i dał końcówke matalową a nie kruchy plastik i ma byc dobrze, zobaczymy jak długo. W każdym razie dzięki za pomoc i Pozdrawiam...

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Leo, A gdzie tak szybko naprawili ? Apollo ? Jeżeli tak, to jestem pod wrażeniem. Bo chyba można nazwać to naprawą.

argawen, naprawili u nas w Lublinie, jest taka firma, która sie tym zajmuje, nie wysyłałem dalej z uwagi na to, że lampka jest ze stanów, a tez zależało mi na czasie. Pewnie jakbym musiał wysłać to całość łącznie z kadyszką a wtedy bardzo bym tesknił.... swoja drogą to kilkanaście razy tylko była nakładana na kadyszkę martwi mnie to trochę...

Leo napisał/a:
swoja drogą to kilkanaście razy tylko była nakładana na kadyszkę martwi mnie to trochę...
Ale to chyba miałes pecha. Swoją 540 zakładałem dziesiątki razy i wszystko jest w porządku. Apropo firmy, zajmuje się naprawami Pentaxa ? Bo niestety u mnie wyłamał się uchwyt od rozpraszacza i musiałem go zdjąć. Nie chcę dać do naprawy do Apollo, bo mi lampa zniknie na miesiąc. Może daj namiar na firmę, to sobie zadzwonię i zapytam.

argawen, oni ogólnie zajmują się naprawą aparatów fotograficznych, Lublin ul. Hryniewieckiego 46, tel. 081-525-01-21 od 9-17(w soboty nieczynne) www.fotoserwis.lublin.pl Myslę, że Ci pomogą. Pozdrawiam....

[ Dodano: 2007-05-12, 08:37 ]
argawen, Swoją drogą ja używam czegoś takiego:Nasadka ProMax Pocket Bouncer
nieżle się sprawdza...

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
W sieci był gdzieś schemacik do wydrukowania i wycięcia z którego można fajny odbłyśnik zrobić - gość przeprowadzał z tym odbłyśnikiem rożne eksperymenty (wkład biały, srebrny itd.) całkiem fajne...

Leo, coś podobnego mam, ale ten rozpraszacz czasami przydawał się przy macro :)

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
  540FGZ jak zdjąć z body K20?
Właśnie wróciłem z sesji zdjęciowej i pojawił się chyba poważny problem. Nie mogę zdjąć lampy z body K20, siedzi w sankach na amen, czy jest na to jakiś patent, gdzieś coś podważyć, czy raczej czeka mnie wysyłka do serwisu? Gdzieś już u nas na forum czytałem o tym problemie, ale nie mogę znaleźć.

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
moja lampa też się zacina czasami - trzeba albo delikatną "kiwkę" w przód i tył zrobić, albo kciukiem przycisnąć mocno na obudowę wizjera i pociągnąć lampę do tyłu. Mam wrażenie że lampa po prostu się klinuje.

Grendel napisał/a:
Mam wrażenie że lampa po prostu się klinuje.
Przeginam, w jedną i drugą i nic, wydaje mi się, że ten trzpień, co blokuje lampę się nie cofnął. Nie chce uwalić sobie K20 i lampy przy okazji :-/

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
dyptam, a tu czytałeś, może jest tam jakiś sposób na Twój problem:
http://pentax.org.pl/view...2&highlight=540

piotr_luk napisał/a:
może jest tam jakiś sposób na Twój problem
dzięki piotr_luk właśnie o ten post mi chodziło, ale rozpacz i pot spływający z czoła sprawił że go przeoczyłem. Jutro udam się do tego Sztukmistrza z Lublina.

pjak  Dołączył: 28 Kwi 2008
U mnie ten bolec blokujący jest metalowy (mimo, że made in china). Raczej nigdy problemu nie miałem. Jedyny problem, to to, że lampa mi się kiwa na wszystkie strony. Tak jakby sanki były za luźne.

Skocz do: