matb  Dołączył: 02 Lis 2006
"Inne" pentaxy - ktoś miał do czynienia?
Swego czasu Pentax robił kilka różnych szkieł pod dziwnymi nazwami. I bynajmniej nie o Takumary tu chodzi. Znalazłem na ebaju jeden z takich egzotycznych wynalzaków za nieduże pieniądze - CPC Phase 2 28mm/2,8. Z opisu wynika, że sprzedawca niekumaty kompletnie w temacie - ale mnie naszło, co takie szkło jest warte?
Ktoś miał może osobiście do czynienia z Pentaxowym CPC Phase lub Cosmicarem? Nadają się takie obiektywy do użytku czy lepiej zapomnieć? Bo może taki CPS Phase 2 24mm by się udało znaleźć za niedużą kasę, a byłoby to szkło godne uwagi nie tylko ze względu na ogniskową?

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Cosmicary to obiektywy Pentaxa do kamer, na ten przykład. Miałem takiego w ręku, do kamerki przemysłowego systemu wizyjnego (rozpoznawanie obrazów/wzorców)
Można je kupić w Polsce z oficjalnej dystrybucji. Do lustrzanki raczej się nie nadawał, bo odległość obiektyw-matryca to jakieś parę mm, a pole krycia też niewielkie :-)

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
MiQ27, wydaje mi się, że był cosmicar 28mm na bagnet K. I tak chyba Bożydar pisze.

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Owszem, są na KMP jakieś przedpotopowe szkła bez powłok SMC, o tych nazwach.

A tak a'propos CCTV, to można by sobie zrobić webcama z obiektywem Pentaxa, albo kamerkę płytkową. Gdzieś w pracy miałem namiary na dystrybutora tych obiektywów :-)

Skocz do: