Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
bEEf napisał/a:lukeluke, kurde, zawsze przy takich wypadkach wrzucaj fotę! Doceniam wysiłek włożony w opisanie problemu, ale jeden obraz wart itd... Tak "na ślepo", to TTTNM![]()
bEEf napisał/a:Hm, no artefakt dosyć jednak subtelny, tym niemniej obejrzałem swoje fotki przy ISO 1600 i nie ma tam takich regularnych struktur. Tzn czasem szum wygląda trochę pasiasto, ale nie ma tak, że ujawnia się jakiś jeden wyraźny pasek. Tyle mogę powiedzieć. Jeśli Ci on przeszkada, pytaj serwisu, co oni na to.
lukeluke napisał/a:gdzie sie podzialy hot piksele ?:) kiedys pojawial sie conajmniej jeden, teraz zaden. mam wrazenie, ze matryca ewoluuje. tylko nie wiem w co.
Arczibandit napisał/a:lukeluke napisał/a:gdzie sie podzialy hot piksele ?:) kiedys pojawial sie conajmniej jeden, teraz zaden. mam wrazenie, ze matryca ewoluuje. tylko nie wiem w co.
Może zmieniałeś wersję firmware na wyższą - podobno w 1.20 ulepszono funkcję mapowania hot'ów.
lukeluke napisał/a:witam
2. teraz juz nie wyskakuja. od dawna ani jednego. za to na zdjeciach przy ISO 1600, 3200 i w bardzo malym stopniu przy ISO 800 pojawia sie czerwona kreska rownolegla do g
K100D + kit I + SMC 1.7/50 + Jupiter2/85 + Jupiter 4/200 + Sigma 10-20 + SMC DA 55-300
Kfan napisał/a:A co wychodzi na teście na plamy i zabrudzenia matrycy?
Zrób fotę białej powierzchni na f22 moźe być z flashem i pokaż.
Cytatno niestety dzis rano cyknalem fotke i linia jest i jest widoczna.
bEEf napisał/a:Cytatno niestety dzis rano cyknalem fotke i linia jest i jest widoczna.
Szczerze mówiąc, gdybyś nie napisał, na 100% nie zwróciłbym uwagi. Nawet jak się przyjrzałem, to nie wiem, czy tam w ogóle coś jest... Daj sobie może parę dni odpoczynku od tej krechy, to przestaniesz ją widzieć, albo zniknie i już![]()
lukeluke napisał/a:
jest, jest :), ale skoro Wy spece twierdzicie, ze nie widzicie, to przecietny ogladacz zdjecia moze nie zobaczy :) nie jestem jednym z tych co zdjecia ogladaja w 100% pow. i wiekszym. co ciekawe ja te linie widze wlasnie przy pomniejszeniu. jak sie powiekszy to jej nie widac.
pozdrawiam
K100D + kit I + SMC 1.7/50 + Jupiter2/85 + Jupiter 4/200 + Sigma 10-20 + SMC DA 55-300
ms napisał/a:lukeluke napisał/a:
jest, jest :), ale skoro Wy spece twierdzicie, ze nie widzicie, to przecietny ogladacz zdjecia moze nie zobaczy :) nie jestem jednym z tych co zdjecia ogladaja w 100% pow. i wiekszym. co ciekawe ja te linie widze wlasnie przy pomniejszeniu. jak sie powiekszy to jej nie widac.
pozdrawiam
Zrób jakieś zdjecia nie w domu tylko na zewnątrz, aby sprawdzić czy przypadkiem zakłócenia elektryczne w domu (czy w danym pomieszczeniu) tego nie powodują.
Podpisuje się pod tym obiema ręcyma.bEEf napisał/a:Szczerze mówiąc, gdybyś nie napisał, na 100% nie zwróciłbym uwagi. Nawet jak się przyjrzałem, to nie wiem, czy tam w ogóle coś jest...
ZX-7, K-5, Kadyszka i jeden limited
Gwiazdor napisał/a:Podpisuje się pod tym obiema ręcyma.bEEf napisał/a:Szczerze mówiąc, gdybyś nie napisał, na 100% nie zwróciłbym uwagi. Nawet jak się przyjrzałem, to nie wiem, czy tam w ogóle coś jest...Musiałem sobie tą fotę mocno rozjaśnić, żeby coś zauważyć, a i to głównie dzięki temu, że były strzałki.
Pokaż jakieś normalne zdjęcie, bez tych dorysowanych strzałek i linii, gdzie to przeszkadza. Najlepiej wykadrowane tak, żeby te linie znalazły się w innym miejscu na zdjęciu.
http://www.pajacyk.pl/ - kliknij pajacyka
http://www.pbase.com/fafniak/marcin_krynicki
http://www.mojesmoje.pl/index.htm - wszelkie uwagi mile widziane - zajrzyj do nas koniecznie