piters1986  Dołączył: 23 Sty 2008
[obiektyw] Czy to normalne czy walnięty obiektyw? m50/1.7 vs
Z ciekawości zrobiłem takie porównanie i się zdziwiłem deczko. Zawsze wydawało mi się że 50/1.4 jest jednak ostrzejszy od tańszych pięćdziesiątek. Co wy na to? Dziwię się bo za jaśniejszy i cięższy standard trzeba zapłacić dwukrotnie więcej.
50/1.4 f1.4

50/1.7 f1.7

50/1.4 f 2.0

50/1.7 f 2.0

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Jak dla mnie to ostatnie robione KITem jest najlepsze :shock: :!:

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
na 1.4 nie trafiles z ostroscia

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Kolega dodał podpisy do zdjęć więc to nie z KITa :-(

Pioter  Dołączył: 18 Cze 2007
imho normalka, 50-tki poniżej przysłony 2 mydlą, jedne mniej drugie więcej, traktujemy te niższe przysłony awaryjnie, lub kreatywnie :mrgreen:
Pozdrawiam

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Mnie to nie dziwi: wręcz odwrotnie - ja stawiałbym na to, że właśnie ciemniejsza pięćdziesiątka będzie ostrzejsza.

Fafniak napisał/a:
na 1.4 nie trafiles z ostroscia

Matówka z rastrem, inaczej nie chce być. Wybrałem najlepsze zdjęcia :roll:

Pioter napisał/a:
imho normalka, 50-tki poniżej przysłony 2 mydlą, jedne mniej drugie więcej, traktujemy te niższe przysłony awaryjnie, lub kreatywnie
taaaak i co jeszcze?

Chodzi mi tylko o to czy też macie takie doświadczenia ze swoimi szkiełkami. 50/1.4 nie jest mój, możliwe że był rozkręcany albo coś?

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Cytat
Chodzi mi tylko o to czy też macie takie doświadczenia ze swoimi szkiełkami. 50/1.4 nie jest mój, możliwe że był rozkręcany albo coś?

MZ. nie ma podstaw by na podstawie tych fotek podejrzewać, że szkło było "walnięte" etc...

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Nieraz było tutaj pisane, że 50/1.7 jest chyba minimalnie ostrzejsza ( widać to również w testach http://kmp.bdimitrov.de/lenses/resolution.html ) a 50/1.4 ma ładniejszy bokeh.

z mojego testu wynikalo dokladnie odwrotnie - jakie to ma znaczenie? albo szklo daje wam obrazek ktory alceptujecie albo nie...po co trzepac piane?

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
50/1,7 jest lepsze, to powszechnie wiadomo. I M-ka, i FA. Wiem, bo takie mam :-P

matb napisał/a:
50/1,7 jest lepsze, to powszechnie wiadomo. I M-ka, i FA. Wiem, bo takie mam
a nie :-P

Fafniak napisał/a:
alceptujecie albo nie...po co trzepac piane?

No tak tylko płacąc dwukrotnie więcej oczekuję poprawy. Chyba po to się kupuje jasne szkiełko żeby z tej jasności w pełni korzystać :-/ Bokeh może i ładniejszy.

piters1986 napisał/a:
No tak tylko płacąc dwukrotnie więcej oczekuję poprawy.
trzeba trafic z ostroscia

Fafniak napisał/a:
trzeba trafic z ostroscia

piters1986 napisał/a:
Matówka z rastrem, inaczej nie chce być. Wybrałem najlepsze zdjęcia

Próbowałem kilka razy, zawsze to samo. O ile 1.4 jest ok bo jednak jaśniej, to 2.0 już słabsze

[ Dodano: 2008-11-09, 18:09 ]
Może jednak był czyszczony i niedokładnie poskładany czy jak? Też mi się nie chce wierzyć w to co widzę :-?

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Fafniak, znaczy co? Twierdzisz, że nie mam M50/1,7 i FA50/1,7 :shock: Kurde - idę przeszukać szufladę, bo może wiesz lepiej ;-)

Fafniak napisał/a:
z mojego testu wynikalo dokladnie odwrotnie

Czyli że co? Wszystko zależy od egzemplarza czy jaki pierón? :-| Myślałem właśnie o zmianie 1.7 na 1.4 ale chyba nie ma sensu jak to ma być loteria. A bokeh to (jak dla mnie) najładniejszy mają stare takumary.

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
Fafniak napisał/a:
z mojego testu wynikalo dokladnie odwrotnie - jakie to ma znaczenie? albo szklo daje wam obrazek ktory alceptujecie albo nie...po co trzepac piane?

Podpisuje sie obiema rekami.. ;-) I.. Jeszcze oboma nogami :-B

Skocz do: