TomaSzSz  Dołączył: 05 Lip 2007
[lampa] 540 prześwietla,
Coś dziwnego dzieje się z moja lampą, albo strasznie prześwietla, albo całkowicie nie doświetla. po pstrykniecu zdjęcia przeskakuje z digital na 35mm a potem spowrotem na digital. Czyżby lampa się psuła ?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Sprawdzałeś styki?

tzn co z nimi ?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Może zanieczyszczone albo niedokładnie trafiają?

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Przetrzyj je szmatką nawilżoną denaturatem.

sprawdzcie czy u was, tez przeskakuje na 35mm, dziwne jest tez to ze czasem pokazuje mi 2.8 przesłonę na podglądzie mimo ze robię na f8 np.

romar Dołączył: 13 Sie 2006
TomaSzSz napisał/a:
Coś dziwnego dzieje się z moja lampą, albo strasznie prześwietla, albo całkowicie nie doświetla.

Moja też czasami tak ma, zauważyłem, że pomaga twardy restart czyli wyjęcie baterii na chwilę.
Pozdrawiam

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Ten typ to ma . Trzeba dokładnie czyścić stytki . Jeśli co dwa tygodnie nie wyczyszczę styków potrafi z P-TTL przełączyć się na TTL w najbardziej niespodziewanej chwili . Dzieje się tak również gdy z zimna przechodzę do silnie nagrzanej i wilgotnej kuchni lub sali tanecznej . Nie ma na to rady jedynie systematycznie czyścić styki .

[ Dodano: 2008-11-16, 10:12 ]
W aparacie również

qameleo  Dołączył: 04 Wrz 2007
pawel1967 napisał/a:
Ten typ to ma
?

raczej żadne urządzenie nie ma prawa mięć "ten typ tak ma", nie powinno być tak że musisz coś resetować czy coś w tym stylu, jak dla mnie lampa uszkodzona, lub ma wadę techniczną, lub to co plwk wcześniej pisał - styki

u mnie 540-ka działa bez problemów, nic samo się nie przełącza, fakt potrafi prześwietlić, ale w tej chwili robie większość na manualu lampy z stofenem

bart.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
qameleo, przeczytaj jeszcze raz co pawel1967 napisał i nie wyrywaj z kontekstu. Według mnie chodziło o to, że "Ten typ to ma . Trzeba dokładnie czyścić styki." A tak w ogóle moim zdaniem, to każdy typ tak ma, że trzeba go czasem wyczyścić.

Stachu, ale co wyrwałem z kontekstu, nie rozumiem ;)

"ten typ tak ma" - ale nie morze być tak by sprzęt który kosztuje kilka dobrych stówek w taki sposób się zachowywał
pawel1967 napisał/a:
Dzieje się tak również gdy z zimna przechodzę do silnie nagrzanej i wilgotnej kuchni lub sali tanecznej . Nie ma na to rady jedynie systematycznie czyścić styki .

natomiast zgodzić się mogę z
Stachu napisał/a:
A tak w ogóle moim zdaniem, to każdy typ tak ma, że trzeba go czasem wyczyścić.

wszystko zależy gdzie się trzyma i co robi z lampą i aparatem 8-)

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
Cytat
ten typ tak ma

moja tak nie ma - niczego nie czyscilem od nowosci i nic dziwnego sie nie dzieje.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Też nigdy nic nie czyściłem, ale moja to tylko sigma

Effendi  Dołączył: 20 Kwi 2006
brudasy! ;-)

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
qameleo napisał/a:
nie morze
plusk! :-P

Mój Metz też nie wybrzydza. Jeszcze nigdy go nie czyściłem.

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
Ja mojego też nie. Przez jakieś prawie 10 lat....i się spalił :-P

Gwiazdor, zawsze miałem z tym problem (to chyba choroba) :lol: ale maturę z polaka zdałem

Skocz do: