M.  Dołączył: 12 Sty 2008
ShakeReduction a poruszone zdjęcia
Nie mam Parkinsona. Muszę to wyraźnie na wstępie zaznaczyć. Nie piję też ponad przeciętną, więc delirium raczej mnie nie dotyczy.
A niemalże 60% zdjęć z czasem dłuższym niż 1/80 sek wychodzi mi poruszone.
To jakiś unikalny "ficzer" K10D, tak ma byc, olać, oddać do serwisu (niepotrzebne skreślić)?,

Jak to jest u was?

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
M. napisał/a:
Jak to jest u was?

W moim k10d stabilizacja na pewno działa - sprawdzałem kiedyś i wyniki były lepsze z włączoną stabilizacją.

Mimo wszystko, po porównaniu z redukcją drgań z Nikkora 70-300 VR, odnoszę wrażenie, że ta nasza stabilizacja to pic na wodę.

Korba  Dołączył: 30 Lis 2006
Trudno mi uwierzyć, że to wada sprzętu ;-) . Sam zrobiłem sporo nieporuszonych zdjęć na czasach dłuższych i sporo poruszonych na czasach krótszych. Zatem napisz coś więcej - ogniskowe? sytuacje zdjęciowe?

Np dziś na starówce. Przeglądam właśnie zdjęcia, i jak tylko czas spada poniżej 1/80 to już zdjęcie jest mniej lub bardziej poruszone. Powyżej właściwie brak problemu.
Mówiąc szczerze nie wiem co jest grane :)

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
M., jakim obiektywem??
Czu uzywałes statywu?

Krzychoo  Dołączył: 13 Wrz 2006
Spróbuj wyłączyść SR i sprawdź jeszcze raz.
W czasie wakacji SR trochę mi narozrabiał. Robiłem fotki manualnym 200/4, czasy miałem w granicach 1/500 - 1/1000 s, no i zostawiłem włączony SR. Zdecydowana większość fotek wyszła poruszona i głowę daję, że winny jest SR, który zadziałał wtedy gdy był tak naprawdę zbędny. Podaj jeszcze dla jakich ogniskowych masz te poruszone zdjęcia przy 1/80 s.

Mygosia - każdym. Od Sigmy 28-70 2,8, poprzez kita aż do FA* 80-200. Statywu nie używałem, przy czasie 1/80 i ogniskowej rzędu 50-80mm nie ma bata, żeby ponad połowa wychodziła poruszona z ręki. No ale okazuje się, że moje K10 ma inny pogląd na tę kwestię:)
Krzychoo - już próbowałem tak robić - faktycznie zostawienie u mnie włączonego SR w słoneczny dzień z czasami rzędu 1/250 i mniej to niemalże gwarancja poruszonej foty. No ale przy tej wspomnianej 1/80 to wszystko jedno, czy SR wyłacze czy nie. Efekt ten sam.

M. napisał/a:
przy tej wspomnianej 1/80 to wszystko jedno, czy SR wyłacze czy nie. Efekt ten sam

Jeżeli wszystko jedno, to nie wierzę w winę sprzętu (kadyszka nie kłapie lustrem tak mocno, żeby to powodowało poruszenia przy czasach rzędu jeden do kilkudziesięciu setnych sekundy). Pewnie źle trzymasz aparat i nerwowo naciskasz spust.
Mnie dość często (za często :evil: ) zdarza się poruszyć zdjęcie, gdy naciskam spust zanim naprawdę złapię kadr, czyli np. gdy idę, przyklękam lub zmieniam ujęcie.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
M., pokazujesz kilka takich poruszonych ujec albo uznaje Cie za trola i zamykam temat :roll:

l_uka napisał/a:
M., pokazujesz kilka takich poruszonych ujec albo uznaje Cie za trola i zamykam temat :roll:

Uznaj mnie za trolla, ja cie uznam za dupka i będzie git. Wszystkie posty pt "mam problem z Pentaxem" automatycznie powodują uznanie autora za trolla?? Chyba coś ci się pomieszało.

A oto unaocznienie mojego problemu:

http://misiekgsf.wrzuta.p...qWRtuZ/imgp3131
http://misiekgsf.wrzuta.p...Mg95Ks/imgp3127

obiekty nieruchome, ja też.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
M. napisał/a:
Uznaj mnie za trolla, ja cie uznam za dupka i będzie git.
Nie można było bardziej kulturalnie?

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Cytat
Nie można było bardziej kulturalnie?

Można było i tu...

Cytat
M., pokazujesz kilka takich poruszonych ujec albo uznaje Cie za trola i zamykam temat

i tu...

Co do tematu - dziwne - ja za taki czas gdzie jeszcze w miarę bezpiecznie z ręki zrobię nieporuszone foty uznaję 1/30 sekundy. 1/80 to naprawdę krótko...
Te sample...to też czas 1/80??? Wada puszki, czy co?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Marcinicus napisał/a:
Cytat:
M., pokazujesz kilka takich poruszonych ujec albo uznaje Cie za trola i zamykam temat

i tu...
A co tutaj jest niekulturalnego ?
Następna osoba wyżala się, nie pokazując zdjęć, więc nic dziwnego, że został ostrzeżony.

xolox  Dołączył: 11 Paź 2008
W instrukcji pisze że SR może nie działać prawidłowo na krótkich dystansach, to sie chyba Makro tyczyło. Mam włączone SR prawie cały czas i żadnych problemów na 28mm mogę robić z czasami 1/20 i bardzo często mi wyjdzie.

M. napisał/a:
A oto unaocznienie mojego problemu:

http://misiekgsf.wrzuta.p...qWRtuZ/imgp3131
http://misiekgsf.wrzuta.p...Mg95Ks/imgp3127
Mozna prosić exify ?

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
M. napisał/a:
Uznaj mnie za trolla, ja cie uznam za dupka i będzie git.

To zdanie wiele o Tobie mowi, naprawde :roll:

M. napisał/a:
Wszystkie posty pt "mam problem z Pentaxem" automatycznie powodują uznanie autora za trolla?

bez podania przykladowego zrodla dla jojczenia, tak.
A to co wrzuciles nie ma zadnej wartosci dowodu - exify wyciete.
Po prostu nie badz chamem i albo pokaz cos konkretnego albo przeczytaj instrukcje - jedyna rada :roll:

nichiren  Dołączył: 18 Lis 2006
argawen napisał/a:
Mozna prosić exify ?

Po kliku na zdjęcie, pokazuje się większe z exifami.

Przy okazji, mod powinien wykazać się większą kulturą, nic nie wskazywało na to, że mamy do czynienia z trollowaniem, moim zdaniem. I rozumiem poirytowanie autora postu.

argawen napisał/a:
A co tutaj jest niekulturalnego ?
Następna osoba wyżala się, nie pokazując zdjęć, więc nic dziwnego, że został ostrzeżony.

A jakby ktoś napisał, że jego Pentax się nie włącza, to też miałby wam zrobić zdjęcie, żebyście uwierzyli? :lol: Skąd takie przewrażliwienie?
Dostałem dwa ostrzeżenia od dwóch modów za to samo. Może skrzyknijcie pozostałych, niech też mi jeszcze dadzą po jednym?
Dziecinada.....

M. napisał/a:
Po kliku na zdjęcie, pokazuje się większe z exifami.
Dzieki. "Gupi" nie wpadłem na to.

M. napisał/a:
Wszystkie posty pt "mam problem z Pentaxem" automatycznie powodują uznanie autora za trolla??

l_uka odezwał się nieco obcesowo, ale nie sądzę, żeby wynikało to z Twojego podejrzenia, że Pentax jest czemuś winny (mimo wszystko pentaksjanie nie uważają swojej marki za taki obiekt kultu, o którym nie można powiedzieć niczego złego ;-) ).

Zresztą jestem prawie pewien, że te zdjęcia byłyby poruszone, także wówczas, gdybyś fotografował Canonem, Nikonem, Olympusem, a nawet alfą 700 :-D .

Wiem z własnego doświadczenia, że na niezbyt długiej ogniskowej bez większych trudności można zrobić nieporuszone zdjęcie przy 1/30, jeśli się fotograf do tego dobrze zabierze i można poruszyć zdjęcie przy 1/125 jeśli fotograf sknoci.

Nie wiem jak Ty, ale ja w ciągu ostatnich czterdziestu lat więcej potencjalnie niezłych zdjęć zepsułem z własnej winy niż z winy sprzętu (nawet jeśli sprzętem tym był aparat marki Druh lub Smiena 8M).

Skocz do: