geeker84  Dołączył: 30 Mar 2009
  [obiektyw] zablokowała się ostrość
Parę dni temu robiłem fotki na plaży i w pewnym momencie, kiedy chciałem wyostrzyć ręcznie zdziwiłem się, bo pierścień ostrości mogłem przekręcić w nieskończoność ale jak próbowałem na minimum to ani drgnął... jak przyklejony, przesunąłem bardziej w stronę ∞ (zacząłem gdzieś na początku minimum) i znowu klej... nie mogłem przekręcić na min. z żadnej pozycji. Nagle na ∞ poszarpałem pierścień i mocniej przekręciłem i poszło. Miałem tak pierwszy raz i jak na razie się nie powtórzyło.
Chciałbym zapytać czy mieliście coś takiego i czy może być to zapowiedź czegoś "większego"? Bo jeśli tak to... *x≈ø°↑↓≠
Dodam że piasek raczej sie nie dostał bo dopiero wyjąłem z torby.
Proszę o pomoc

[ Dodano: 2009-06-03, 23:13 ]
Dodam że chodzi o DA 50-200mm :roll:

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Może Ci się coś jednak dostało do mechanizmu QSF. Przegoń obiektyw na AFie tzn załóż dekielek i wciśnij spust do połowy :-)

Zrobiłem jak napisałeś i nic. Przegoniłem go z 20 razy tam i nazad w różnych pozycjach aparatu, poziomo pionowo poszarpałem, potrząsałem i nic. Więc chyba nic tam nie ma. Ale jakby to pył paproch czy cuś innego to raczej nie zablokowało by w taki sposób....tak mi się wydaje... nie wiem jak wygląda mechanizm w środku :roll:

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
W takim razie pozostaję chyba tylko serwis.

Blokuje się niestety czasem. Miałem tak ostatnio przy robieniu zdjęć podczas biegów ekologicznych. Akurat było sucho, wiatr, zaś same biegi odbywały się po drogach gruntowych, więc w powietrzu masa pyłu i piasku. W efekcie QSF blokował się co chwile :-)

wolałbym tego nie robić. Poczekam i zobaczę czy się będzie blokował jeszcze :-?

Skocz do: