dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
[gra] lab14.. sprawdź się
przypomniałem sobie o niej. Dla znawców minimalnego angielskiego. Proszę spróbować przejść całą, zmusza do nikonwencjonalnego myślenia:

http://www.adamkorzeniewski.com/lab14.rar

Opis, można grać bez czytania:
"Lab 14 jest grą logiczną zrealizowaną w konwencji platformówki. Nie jest to jednak twór wymagający ciągłego powtarzania tej samej czynności w coraz to trudniejszych warunkach tak jak, Sokoban czy Tetris. Mamy tu bardziej zbiór problemów, które są zupełnie od siebie odmienne. Kierując bliżej niezydentyfikowany obiektem przemierzyć nam jest dane 19 poziomów. Żeby zaliczyć każdy z nich musisz kojarzyć wskazówki, i wypróbowywać coraz to nowe rozwiązania. Najlepiej byłoby zobrazować to podając jakiś przykład, ale przy tak małej liczbie poziomów byłby to zbyt duży spoiler.

Pierwszy level zaczyna się niepozornie - widzimy drzwi i musimy do nich trafić, więc naciskamy strzałke w prawo i ludzik posłusznie kończy pierwszy etap. Proste. Następna plansza posiada już przeszkodę - na środku znajduje się dziura. Trzeba ją więc zapewne przeszkoczyć. Więc skaczemy i... spadamy w przepaść. Rozpędzamy się i... spadamy w przepaść. Próbujemy double jumpa i... tak, znów spadamy. Gdy już jakimś cudem uda nam się przejść ten fragment, myślimy jakie banalne i genialne jednocześnie było rozwiązanie. I co ciekawe idę o zakład że kilkuletnie dziecko poradziłby sobie szybciej z takim problemem niż wieloletni gracz. Intrygujące? Ba... To dopiero przedsmak tego co czeka nas w dalszych stadiach gry.

Ogólnie ujmując Lab 14 jest grą strasznie trudną, o ile nie dysponujesz wysoko rozwiniętym zmysłem abstrakcyjnego spoglądania na świat. Jesli jednak dziwnym trafem posiadasz ten "dar", zaliczysz grę w ledwie kilka minut, gdyż 19 poziomów i fakt że każdy da się przejść w kilka sekund, niestety nie zapewniają długich godzin zabawy. Poziom trudności i długość zabawy to główne wady gry. Z pomniejszych można by wymienić prostą grafikę (chociaż może się podobać) i jeden utwór muzyczny.

Mimo że gra potrafi napsuć krwi, polecam ją naprawde gorąco wszystkim osobom lubiącym wyzwania, niebojących się wysiłku umysłowego czy po prostu posiadających niestandardowy tok myślenia, bo dla nich gra będzie czasem wręcz igraszką. Uważam jednak że większość ludzi doceni ogromną pomysłowość autora i zaliczy tą jakże wspaniałą grę. "

malyglod  Dołączył: 11 Lip 2007
Czy to jest gra z cyklu "nie graj, jeśli na jutro masz projekt do wykończenia"?

malyglod, dokładnie.. dlatego ja bym już zaczął :-) bo można ją skończyć na prawdę szybko, a można się zawiesić ;-)

Maciek  Dołączył: 20 Kwi 2006
avast! mi pisze, że znalazł w pliku wirusa/robaka Win32:Trojan-gen {Other} i przerywa połączenie - doświadczył jeszcze ktoś czegoś takiego tutaj?

Maciek, poczekaj chwilę..

Poprawiłem pierwszy link, wrzuciłem swoją z dysku na stronkę. Poprzedni link zalazłem w internecie, nie sprawdziłem, przepraszam. Teraz już na pewno jest okej.

Maciek  Dołączył: 20 Kwi 2006
Nadal mi się burzy tak samo - ale może to jakaś przypadkowa zgodność kodów? Niestety nie mogę zaryzykować i ściągnąć bo przycisku "ignoruj" nie ma w tym okienku - zobaczę może w pracy? :evilsmile:

Maciek, no więc widocznie jakaś bliblioteka.. nazwy plików:

Lab14.exe
gmfocus.dll
WindowDLL.dll

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
przeszedłem sam

z małą pomocą żony w jednym z etapów

moje spostrzeżenie takie, że to raczej gra dla programistów
bo np. żona nie wiedziała o co chodzi z loose focus
natomiast ja przeszedłem to w ekstremalnie krótkim czasie :-)

w sumie 3cia plansza najwięcej mi promlemów przysporzyła

[ Dodano: 2008-12-02, 23:55 ]
hmm, że trojan?

nie wiem, wiem że nie dało się wyłączyć i musiałem zabić drania

opiszon napisał/a:
nie wiem, wiem że nie dało się wyłączyć i musiałem zabić drania

czyli nie przeszedles ostatniej planszy?
Po przejsciu gry można ją wyłączyć bez zabijania :-P

dagio, przeszedłem, ten z trójkącikami latającymi też :-P
ale potem zaczęło się wszystko od początku i już nie działał mi żaden sposób wyłączenia gry, oprócz ubicia procesu

ramcin  Dołączył: 24 Paź 2007
z tym trojanem to jakiś fake, bo Mcafee nic nie wykrywa

wyczytałem że to heurystyka niektórych antywirów może tak wykrywać pewne metody, których używa ta gierka (prawdopodobnie chodzi o zawartość biblioteki WindowDLL.dll

o jakie metody chodzi nie powiem, żeby nie spojlerować i nie ułatwiać gry ;-)

DrEwNiAK  Dołączył: 29 Sty 2008
Dało się przejść :D

Hasek  Dołączył: 07 Lis 2007
ehh nie pogram, na viscie nie dziala :-/ klikam dwa razy na ikone pileczki i nic, nie uruchamia sie...

jaqqb  Dołączył: 10 Lis 2008
a jak powinien wyglądać screen końcowy? bo mam wątpliwości czy przeszedłem, bo z ostatnią planszą walczyłem krócej niż z pierwszą :mrgreen:

[ Dodano: 2008-12-03, 14:36 ]
przeszedłem całość jeszcze raz i stwierdzam ze jednak chyba dobrze bo było congratulations ...

[ Dodano: 2008-12-03, 14:40 ]
opiszon napisał/a:
to raczej gra dla programistów

ja nie miałem pojęcia wcześniej co to jest 'los focus' ale nauczony poprzednimi planszami doszedłem do tego w miarę szybko i raczej nie metodą próbowania wszystkiego a analogii

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
A ja się kompletnie zaciąłem na "Awareness" jeśli ktoś może to proszę o podpowiedź na PW, bo mnie szlag trafi zaraz :-D

[ Dodano: 2008-12-03, 15:01 ]
ROFL MAM !!!

Eldred napisał/a:
"Awareness"

w tej mi żona pomogła, bo ja byłem zajęty graniem, a ona się rozglądała ;-)

[ Dodano: 2008-12-03, 15:02 ]
jaqqb napisał/a:
ja nie miałem pojęcia wcześniej co to jest 'los focus' ale nauczony poprzednimi planszami doszedłem do tego w miarę szybko

ja natomiast doszedłem do tego po ułamku sekundy ;-) (tyle ile zajęło mi przeczytanie tego napisu :-) )

Teraz jestem zacięty na "Up and Over", wszystko sam bo w pracy jeszcze jestem, ale w domu zapuszczę inną gierkę, kupiłem dzisiaj GTA4 (jeden z dłuższych dni w pracy od zawsze dzisiaj mam z tego powodu, czekam i czekam na 15:30 jak na zbawienie :evilsmile: )

Eldred napisał/a:
"Up and Over"

banał, ale dojdź do tego sam!

No próbuję właśnie.. :-x

Skocz do: